Gyapjas mamut

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Gyapjas mamut
Modell
Modell
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Afrotheria
Rend: Ormányosok (Proboscidea)
Alrend: Elefántalakúak (Elephantoidea)
Család: Elefántfélék (Elephantidae)
Nem: Mamut (Mammuthus)
Brookes, 1828
Faj: M. primigenius
Tudományos név
Mammuthus primigenius
Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Gyapjas mamut témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Gyapjas mamut témájú kategóriát.

A gyapjas mamut (Mammuthus primigenius) az elefántfélék családjának egy kihalt faja, amely a pleisztocénben, mintegy 135 000 évvel ezelőtt jelent meg és a Würm-glaciális végéig élt Eurázsia és Észak-Amerika akkoriban jéggel borított tájain.

A pleisztocén emberének kortársa volt, az ősállatok szimbóluma. Számos példányuk igen jó állapotban megmaradt Szibéria örökké fagyos vidékein, így lágy részeikről is viszonylag sokat tudunk.

Gyapjas mamut szőr és modell a londoni Grant Museum of Zoology-ban. Ez a szőrzet 12000 éves, és Szibériából származik
Kitömött mamut a münsteri természettudományi múzeumban

Marmagasságuk elérte a 2,67–3,49 métert, a tömegük pedig 3,9–8,2 tonna között lehetett;[1] tehát nagyobbak voltak az átlagos méretű afrikai elefántoknál. Testüket barna, bozontos szőrzet védte a hideg ellen, ami két rétegű volt: a kb. 1 méter hosszú durva fedőszőrzet alatt egy finomabb hőszigetelő szőrréteg is védte őket a kihűléstől. Fülük a mai afrikai elefánt füleihez képest mintegy hatodakkora volt (a hőveszteség csökkentése miatt). Fogazatuk is alkalmazkodott a durvább tundrai növényzethez: barázdáltabb és magasabb koronája volt, mint a mai elefántoknak. Erősen görbült agyaruk hossza – a görbület mentén – elérte a 4,2 métert.[2]

A ma élő elefántokhoz hasonlóan valószínűleg családokban járhatták a tundrát, ahol – gyomortartalmukból ítélve – fák hajtásait és más növényeket fogyasztottak. A tápláléknak csak nyáron lehettek bővében, így a téli időszakra szervezetük zsírt halmozott fel a bőrük alatt, de leginkább a válluk tájékán levő púpban. Így a tél beálltával hosszabb koplalást is kibírtak, esetleg agyaraikkal kotorták el a havat, hogy táplálékhoz jussanak. Valószínűbb azonban, hogy télen melegebb vidékekre vándoroltak.

Pontos besorolásuk sokáig vitatott volt. A legújabb DNS-vizsgálatok alapján azonban úgy tűnik, hogy az indiai elefánttal állt közelebbi rokonságban: a két faj közös őse mintegy 4,8 millió évvel ezelőtt élhetett.

Modell

Maradványaikat szinte egész Európában és Szibériában megtalálták. A középkorban csontjaikról azt gondolták, hogy azok óriásoktól származnak. "Feltámasztása" a molekuláris biológia fejlődésével többször napirendre került.

Gyapjas mamut foga. Wosinsky Mór Megyei Múzeum, Szekszárd

Jellegzetes alakját őseink barlangrajzokon és kőbe, csontba, agyarba védve örökítették meg. Kihalásukat valószínűleg őseink túlzott vadászata okozhatta – legalábbis ezt erősítik meg az eurázsiai sztyeppéken és Szibériában talált, csontjaikból épített kunyhók. Mások szerint a kihalásukat az utolsó jégkorszakot követő gyors felmelegedés okozhatta. Egy harmadik elmélet pedig egy „hiperjárvány” megjelenésével magyarázza eltűnésüket. (Kihalásuk feltételezhető okairól bővebben: pleisztocén megafauna.)

Érdekesség, hogy bár mintegy 10 000 éve tűntek el Európából, de az északkelet-szibériai Vrangel-szigeten egy helyileg kialakult törpe változatának csontmaradványait találták meg (Mammuthus primigenius vrangeliensis), amely Kr. e. 1700–1500 között halhatott ki, kb. 6000 évvel a gyapjas mamutok kihalása után.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Zdenek V. Spinar – Zdenek Burian: Élet az ember előtt, Gondolat, Budapest, 1985

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Larramendi, A. (2016). „Shoulder height, body mass and shape of proboscideans”. Acta Palaeontologica Polonica 61. DOI:10.4202/app.00136.2014.  
  2. The Academy of Natural Sciences: Woolly Mammoth (Mammuthus primigenius). The Academy of Natural Sciences, 2007. [2007. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. szeptember 29.)

További információk[szerkesztés]