„Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎[[Rák (betegség)]]: 38 ponttal kikerült
190. sor: 190. sor:
----
----


===[[Rák (betegség)]]===
'''Összesen: 38 pont'''


* '''5 pont''' - ebből végre megértettem a rákot. --[[User:Burumbátor|Burumbátor]] 2006. május 1., 09:02 (CEST)
* '''5 pont'''y - úgy érzem, nekem is sürgősen fel kellene állítanom egy műhelyt/portált a témáimhoz, hogy ilyen cikkek születhessenek... --[[User:NZs|NZs]] 2006. május 1., 10:47 (CEST)
* '''4 pont''' - A dohányzással kapcsolatos résszel nem értek egyet, egyébként nagyon jól megírt és cimlapp cikknek tartom. NCurse munkáit, mentalítását ismerve a több mint 100 piros link reményeim szerint kékülni fog. A cikkhez ezúton is gratulálok. [[user:KeFe| - Üdv. » KeFe «]] * [[user vita:KeFe| <small>vitalapom</small> ]] 2006. május 1., 11:44 (CEST)
:Pontosan mivel nem értesz egyet? [[User:NCurse|NCurse]]<sub> [[User vita:NCurse|üzenet]]</sub> 2006. május 1., 12:07 (CEST)
* '''5 pont''' - A tudományos és ismeretterjesztő szempontot jól ötvözi. --[[User:Adapa|Adapa]] 2006. május 1., 14:26 (CEST)
* '''5 pont''' - nagyon jó cikk. [[User:Peppe83|Peppe83]] 2006. május 6., 12:10 (CEST)
* '''5 pont''' - rendkívül színvonalas, alaposan kidolgozott cikk - [[User:Filoma|Filoma]] 2006. május 9., 18:31 (CEST)
* '''5 pont''' - köszi, h megírtátok - [[User:Nikita|Nikita]] 2006. május 11., 00:23 (CEST)
* '''4 pont''' - biztos vagyok benne, hogy szakmailag magas színvonalon van, de egy nem-szakmabeli nem biztos, hogy tudja, mit jelent az, hogy ''benignus'', ''epiteliális'', ''invázió'', ''szövetproliferáció''. (Vagy egyedül én vagyok ily sötét?) --[[User:Villanueva|Villanueva]] 2006. május 11., 13:52 (CEST)
:Én is hülye zenész vagyok! --[[User:NZs|NZs]] 2006. május 11., 14:20 (CEST)
:Lassanként mindet pótolom cikkecskével, csak most vizsgák, tudjátok... :) [[User:NCurse|NCurse]]<sub> [[User vita:NCurse|üzenet]]</sub> 2006. május 11., 14:46 (CEST)

[[Kép:Cancer progression from NIH hu.png|thumb|280px|left|A rák progressziója]]
A '''[[Rák (betegség)|rákbetegségek]]''' közös jellemzője a szabályozatlan sejtszaporulat, a [[biológia]]i szövetekbe való betörési képesség. Ez utóbbi tulajdonságuk történhet invázióval és áttétképzéssel is. Ezt a kontrollálatlan növekedést olyan [[DNS]] hibák, [[genetika]]i mutációk okozzák, melyek a [[sejtciklus]] szabályozásában vesznek részt.

Az egészséges [[sejt]]ek sebesülés, [[immunitás|immunválasz]], vagy [[apoptózis|apoptotikus]] folyamatok után szaporodnak.
Genetikus és környezeti tényezők együttesen vezethetnek eltorzult növekedési szabályozáshoz.

Általában több ilyen mutációra van szükség a daganat kialakulásához. Néhány ilyen hibát kemikáliák, [[fizika]]i hatások okoznak, mások öröklődnek vagy éppen spontán jelennek meg.

A rák számos [[tünet]]et okozhat, melyek attól függően alakulnak ki, hogy a daganat hol helyezkedik el, milyen a karaktere és van-e áttétképzés. Akár fájdalmatlan is lehet. A diagnózishoz általában szükség van a patológus szövettani vizsgálatára, a laboratóriumi eredményekre és a klinikai megfigyelésekre egyaránt. A patológus a mintát [[biopszia|biopsziával]] vagy műtét során veszi le. A diagnózis után a rákos betegségeket leggyakrabban kemoterápiával, besugárzással vagy [[sebészet]]i beavatkozással kezelik.
-----


===[[Australopithecus]]===
===[[Australopithecus]]===

A lap 2006. május 14., 23:12-kori változata

Erre a vitalapra írjátok a kezdőlapra szánt kiemelt szócikk összefoglalóját. A Wikipédia:Referálás lapon javasolhatsz elkészült, ígéretes szócikket más szerkesztők számára áttekintésre. Kiemelkedő minőségű szócikkeket a Wikipédia:Kiemelt szócikkek lapon találhatsz.

Lehetőség szerint olyan szócikket javasolj, melyet nagyrészt nem te írtál! (A javaslathoz elég akár a szócikk neve is, és utána mindegy, hogy a rövid összefoglalót ki írja, csak nem szerencsés, ha „saját alkotásodat” jelölöd...)

Az összefoglalóban a definícióba ne felejtsetek el hivatkozást tenni a szócikkre!

Vita

Rövid cikkek, hibátlan szöveg, képek

Szerintem olyan cikkeket, amik 1 lapnál rövidebbek nem érdemes javasolni; ezek nagy része „nem teljes” (valahol a „csonk” és a teljes cikk között helyezkedik el). Az alaszka és a borg jó példa egy teljes cikkre (a történelemtől a földrajzon át az általános tudnivalókig minden benne van), míg az országgyűlés (mérete, jogköre, mai jellemzői, külföldi példák, ...) szerintem meglehetősen rövidke.

Szintén figyeljetek oda, hogy a javasolt cikkeket javaslat előtt olvassátok át, hogy ne maradjon benne hiba (sem pontatlanság, sem stilisztikai hibák), és a benne levő képek mindegyikén szerepeljen a szabad licenc!

Kösz! --grin 2004. november 23., 12:14 (CET)[válasz]

Javaslatok

Ide kerülnek azok a cikkek, melyeket megjelenésre javasoltok. Ha lehet, végleges formában írjátok meg a javaslatot, úgy ahogy az a lapra majd kikerüljön. Ha csak a cím szerepel, nyugodtan bővítheti bárki a leírással.

Minden javaslat előtt lehet szavazni arról, hogy az kikerüljön-e a lapra vagy sem. A szavazás előfeltétele az, hogy a cikket gondosan átolvasd!

Minden javaslatra egy -5 és +5 közötti pontszámot adj (a pontszámod add hozzá az összesítőhöz!), és esetleg – ha szeretnél – indoklást. A legtöbb pontot szerző lap fog először kikerülni a Kezdőlapra, ideális esetben minden hétfőn. A tartósan negatív pontszámú lapokat kb. 2 hét múlva töröljük a javaslatok közül.

(Szavazni minden legalább 1 hónapja aktív és mininum 5 nem apró szerkesztéssel rendelkező Wikipédista tud.)


Naturizmus

Összesen: 30 pont

eltünt az a khmm, rendkívül érdekes fotó :) Minusz lesz ez :)) --Mestska 2006. február 27., 22:19 (CET)[válasz]


naturisták strandon

A naturizmus vagy nudizmus jellemzően azt jelenti, hogy emberek meztelenül vannak együtt (általában vegyes nembeli) csoportokban olyan tevékenység végzése közben, amelynél a meztelenséget nem tartjuk szükségesnek. Ez néha nem teljesen nyilvános helyeken fordul elő, különösen az olyan országokban, ahol a nyilvános meztelen megjelenés törvénybe ütközik; a világ más részein viszont széles körben elfogadják. Azokat az embereket, akik a naturizmust vagy nudizmust gyakorolják, naturistáknak vagy nudistáknak nevezik. Némelyek úgy hiszik, hogy más emberekkel meztelenül együtt lenni szükségképpen mindig szexuális töltetű, és hogy a nudizmus erkölcsileg rossz vagy pornográf. A naturisták széles körben elutasítják ezt a nézetet.

Tipikus naturista tevékenységek a napozás és a sport, de számos naturista munka és hasonlók közben is jobban szeret meztelenül lenni, amikor csak a hőmérséklet és a társas helyzet lehetővé teszi (ideértve azt is, ha egyedül van).



FC Barcelona

Összesen: 30,9 pont

  • 5 pont Szerencsére nem az "én" cikkem, úgyhogy szavazok. A története teljes, sok a kép, gyönyörű kezdőcsapat összeállítások, eredmények. NCurse üzenet 2006. február 5., 15:24 (CET)[válasz]
  • 5 pont. A téma speciel hidegen hagy, de a cikk gyönyörűen meg van írva. Egy alapos átnézés azért ráfért, mert olyan volt, mint az állatorvosi ló, tele helyesírási hibával, kalapos ő-vel, fogalmazási hibával, jelen/múltidő-váltakozással, meg amit el lehet képzelni. Ez tényleg átment már egy referáláson? :) – Alensha  2006. február 5., 16:48 (CET)[válasz]
  • 4,9 pont Nagyon cool, csak lehet, hogy a fél világ megsértődik, ha egy ilyen cikk kerül címlapra... Nekem mondjuk végül is mindegy... :-) --NZs 2006. február 5., 16:50 (CET)[válasz]
Nem ment át, mert tojt bele mindenki. Engem viszont nagyon forrón érint a téma. Egy azóta eltűnt szerkesztőtársunk írta a történetet, és így jobb lett a cikk, mint az angol. A fél világ meg nem számít. FORZA BARCA! NCurse üzenet 2006. február 5., 16:52 (CET)[válasz]

:Nem baj, igazad van. :) NCurse üzenet 2006. február 26., 13:53 (CET)[válasz]

Álmodban! Forza Barca!! :) NCurse üzenet 2006. május 14., 08:24 (CEST)[válasz]

Az FC Barcelona Spanyolország Katalónia tartományának világhírű labdarúgócsapata. A klubot spanyol és svájci diákok alapították 1899. november 29-én, bizonyos Gualtieri Wild, a klubnak színt választó első elnök irodájában. Az alapítók – pontosan egy futballcsapatnyi ifjú – közül az egyesület majdani második elnöke, Bartomeu Terradas vásárolta meg az első szerelést. Gyakorlatilag ő mentette meg – mintegy kétezer pesetás „injekcióval” – 1902-ben az akkor még szegény klubot, és így lett presidente. Az alapítási ötlet viszont a svájci származású Joan Gamber nevéhez fűződik, aki amellett, hogy a hőskorban maga is futballozott a Barcelonában, négy különböző periódusban is elnöke volt az egyesületnek. (Ma is az ő nevét őrzi a klub hagyományos nyári tornája.) Az első nagy sikerkorszakát a húszas években élte meg a klub, akkoriban világklasszisok őrizték a kaput (Zamora, majd a legendás magyar, Plattkó Ferenc), illetve Samitier és Alcántara személyében a kor futballjának kiemelkedő egyéniségei tündököltek a csapatban.


Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

Összesen: 16 pont

Fájl:Pepper's.jpg

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band a címe a Beatles 1967-ben megjelent albumának. Gyakran nevezik a zenetörténelem legnagyobb hatású rockzenei albumának. A Rolling Stone 2003-ban összeállított, minden idők 500 legjobb albumáról szóló listáján az első helyen végzett. Felvételei 1966. december 6-án kezdődtek és 129 napig tartottak. Nagy-Britanniában 1967. június 1-jén, az USA-ban egy nappal később jelent meg.
Már rögtön megjelenésekor sikert aratott a kritikusok és a rajongók körében egyaránt. Minden tekintetben újító volt: a struktúrát, a felvételi eljárásokat és a borítót tekintve is. Hatása majdnem minden albumon érződött, ami utána jelent meg.
Az egyik legelső és legsikeresebb konceptalbum. Korábban az albumokra különböző dalokat pakoltak fel abban a reményben, hogy legalább egy sláger lesz közülük. Az új módszer művészi hatása azonnal érződött: a Who Tommy-jától majd minden Pink Floyd-albumon keresztül még olyan mai albumokon is, mint a Green Day American Idiot című műve.



Indonézia

Összesen: 25 pont

Nem csak azért, mert jelentős részét én csináltam, de szép hosszú, informatív cikk.


Borobudur, a hinduk fő temploma Jáva szigetén

Az Indonéz Köztársaság (Indonézia, Republik Indonesia) független, demokratikus ország Délkelet-Ázsiában. Fővárosa Jakarta (ejtsd: dzsakarta). A világ negyedik legnépesebb országa, egyben a legnépesebb muszlim-többségű ország is. Az 1998-as gazdasági válság és a rúpia megrendülése miatt kitört zavargások eredményeként az 1967 óta kormányzó Suharto elnök lemondásra kényszerült, és az ország a demokratizálódás útjára lépett. Indonézia ma a világ legnépesebb muszlim demokráciája. Az Egyenlítő vidékén elterülő Indonézia a világ legnagyobb szigetországa, 18 100-nál is több sziget alkotja, amelyek közül kb. 6000-en élnek emberek.



Normannok

Összesen: 29.5 pont

Hódító Vilmos két testvérével. Részlet a bayeux-i faliszőnyegről

A normannok skandináv eredetű nép, amely nagy szerepet játszott Európa 10-13. századi történelmében. 911-ben egy Rollo nevű viking vezér nagy területet kapott a Szajna alsó folyásánál, amelyet ettől fogva Normandiának neveztek. Normandia jól szervezett állammá vált, a normannok felvették a kereszténységet, és átvették a francia nyelvet.

Guiscard Róbert normann lovag 1059-ben megszerezte a dél-itáliai Apulia és Calabria hercegségét, öccse, Roger pedig meghódította Szicíliát. Roger fiát 1130-ban II. Roger néven királlyá koronázták. Uralkodása alatt Szicília a legmagasabb színvonalat érte el mind a kultúrában, mind a művészetekben.

A normannok katonai sikereit Anglia meghódítása tetőzte be. Hódító Vilmos Hastingsnál 1066. október 14-én legyőzte az angolszászokat. Ezzel Anglia új uralkodóházat, új arisztokráciát, új művészetet kapott.

A normannok európai hírű oktatási intézményeket hoztak létre, a normann stílusban épült székesegyházak Európa legnagyszerűbb építészeti alkotásai közé tartoznak. A 13. század végére eltűntek a történelem színpadáról, angolokká, franciákká vagy éppen szicíliaiakká váltak.



Szent István völgyhíd

Összesen: 23.5 pont

A Viadukt nagy íve, háttérben a veszprémi várral

A veszprémi Szent István völgyhíd (köznyelvi nevén Viadukt) Magyarország egyik legnagyobb és legszebb völgyhídja, a város jelképe. A Jeruzsálemhegyet a Temetőheggyel összekötő kétsávos vasbeton híd 1937-es átadásától csaknem ötven évig a 8-as számú országos főútvonal részét képezte; manapság elsősorban a Veszprémen belüli, illetve a városközpontból Herend irányába haladó forgalom lebonyolítását szolgálja.

A Viadukt lapokra támaszkodó, felsőpályás vasbeton ívhíd. Valójában három – egy nagy és két egyforma méretű kisebb – ív alkotja. Teljes hossza 185, míg legnagyobb magassága 37 méter. A nagy ív támaszköze 46, a kis íveké pedig 26,6–26,6 méter.

A híd a második világháború végén komoly veszélybe került, amikor a német csapatok elhatározták, hogy – a szovjetek előrenyomulását akadályozandó – felrobbantják. Tervüket három bátor veszprémi polgár húzta keresztül, amikor 1944 telén sikerült hatástalanítaniuk a Viaduktra felszerelt robbanótöltetek jelentős részét.


Túró Rudi

összesen 8 pont

Fájl:Pottyos turorudi.jpg

A Túró Rudi Magyarország egyik legkedveltebb és legnagyobb múltra visszatekintő saját készítésű tejes desszertje, tehéntúróból, esetleg vajból vagy tejszínből, cukorból stb., különböző ízesítőanyagok hozzáadásával, csokoládé- vagy kakaómassza bevonattal készített, közel hengeres alakú desszert jellegű sajtkészítmény. A Budapesti Tejipari Vállalat 1968-ban kezdte gyártani. Ötlete egy KGST-országok közti tanulmányút során került Magyarországra, s a mátészalkai Zalkatej tejüzembe kezdték a gyártást. A rendszerváltáskor a jogokat a Friesland és a Danone szerezte meg. Oroszországban még manapság is kapható az eredeti, kicsit folyékonyabb és hasáb alakú termék. A Szovjetunió utódállamai is gyártanak ilyen jellegű termékeket, ezenkívül Európa több országának üzleteiben megtalálhatóak Túró Rudi „rokonai”.

Elég jól meg van írva, az a benyomásom. A pontozástól egyelőre tartózkodom. Adam78 2006. április 26., 03:43 (CEST)[válasz]

Azt aláírm, hogy elég piros, de arról még jó cikk... --NZs 2006. május 1., 10:04 (CEST)[válasz]

Vitamin

Összesen: 12 pont

Saját cikkemet jelölöm, mert többször is volt már rá precedens. Egyébként más szerkesztők, már többször is felvetették, hogy jelöljük kiemelt cikknek. Több weblapon is szerepel, (ennek korábbi változata), illetve belinkelték a Wikipédiát. Ha nekik is tetszik talán nem hiába dolgoztam vele. Saját cikkemet nem kívánom pontozni, és mivel elhagyom a wikit, (csak látogatóként jövök), rátok bízom a döntést, (és a darabokraszedését is),... - Üdv. » KeFe « * vitalapom 2006. április 26., 08:44 (CEST)[válasz]

  • 4 pont – nagyon szép teljeskörű cikk, kiterjed a legfontosabb kérdésekre, de van még benne piros. --Burumbátor 2006. április 26., 09:56 (CEST)104 kék és 47 piros, tehát több min 2/3-a kék. A piros linkek betegségek leírására mutatna, NCurse és csapata majd megírja.»KeFe«[válasz]
  • 2 pont - a cikk szép, de szét kéne szedni és ezen az oldalon pedig megrövidíteni a cikkeket. Nikita 2006. április 26., 13:17 (CEST) Vizsgáld felül a döntésedet, azthiszem kissé túl bőkezű voltál...»KeFe«[válasz]
kefe, szerintem bízd rám, hogy mennyit itélek meg a cikkedre. Ez nem a sértődések vitalapja. Nikita 2006. április 26., 22:15 (CEST)Nem sértődtem meg, csupán az értékítéletedet nem igazán értem. »KeFe«[válasz]
kérdezd a vitalapján vagy malban.
  • 5 pont - Nagyon tetszik! Szerintem jó példája annak, amikor egy szócikk egyszerre tudományosan szakszerű és a laikus számára is érdekes, olvasmányos. Semmiképp nem támogatom a szétdarabolását. (Ha az egyes vitaminokról külön szócikkek születnek majd, azokra e szócikk „bekékített” linkjei mutassanak.) Gratula a szerzőnek! --Adapa 2006. május 1., 13:23 (CEST)[válasz]
  • -5 - fogalmazási hibák (pl. már az első mondatban is szóismétlés, látszik, hogy a pontozók nem olvasták el :-\ ), nincsenek források (egy sem), kevés van a vitaminok történetéről. A szakaszcímek rosszul vannak behúzva. Az egyes vitaminok leírásának struktúrája tartalma esetleges. A többit a vitalapján. -- nyenyec  2006. május 1., 17:48 (CEST)[válasz]
  • A cikket szakmailag nagyon jónak tartom, maximális pontszámot adnék rá (ha tudnám, hogy az mennyi). Hufnagel Levente 2006. május 1., 19:26 (CEST).[válasz]
  • 2 pont - A bevezető rész minden mondatában szerepel a vitamin szó, ami tudom hogy nem helyettesíthető mással, de nekem nem tetszik. - Filoma 2006. május 8., 20:00 (CEST)[válasz]
Fájl:Ascorbic acid 2.png
Aszkorbinsav

A vitaminok olyan kis molekulájú anyagok, biológiailag aktív szerves vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet élete során. Az emberi szervezetbe a vitaminokat a táplálékkal kell bevinni. A szervezetben egyes vitaminok kémiailag hasonló szerkezetű anyagból, az elővitaminokból (provitaminokból) képződnek. Vitaminban hiányos táplálkozás esetén kóros tünetek jelentkezhetnek. Enyhébb esetben a vitaminszegénység (hipovitaminózis), súlyosabb esetben vitaminhiány (avitaminózis) léphet fel. A vitaminok túlzott bevitele is káros lehet, ilyenkor hipervitaminózis jelentkezhet, pl. vitamintabletták mértéktelen szedése esetén, ami szintén súlyos betegségtünetekkel járhat. Az élelmiszerekkel (gyümölcsökkel, gyümölcslevekkel, zöldségfélékkel, stb.) bevitt C-vitaminra ez nem vonatkozik, mert a felesleg kiürül a szervezetből. A C-vitamin tabletták szükségleten túli fogyasztása viszont káros is lehet. A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nem csak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során - főleg a hevítés hatására - a vitaminok 10-50 százaléka is elbomolhat, elveszhet.

Az 1910-es években jutott el a tudomány odáig, hogy az évszázados tapasztalatokat összegezze. A tápláléknak az energiát szolgáltató tápanyagokon, az ásványi sókon és a vízen kívül egyéb járulékos anyagokat is kell tartalmaznia. Ezeket az anyagokat Kazimierz Funk lengyel biokémikus nevezte el vitaminoknak 1912-ben.



Australopithecus

Összesen: 13 pont

  • 3 pont Pedig volt még apró hiba és biztosan lehet még találni. Egyébként tényleg gondos munka, élvezetes olvasni, de semmi sem lehet tökéletes. A végére úgy éreztem szaggatottá vált és egyre több lett az ismétlés, de nem hiszem, hogy máshogy lehetne írni. Talán egy összefoglaló ábra jó lenne, a fajok kapcsolatáról, oldalágakról..., de eddig még nem találtam ilyet. thrushne 2006. május 10., 10:12 (CEST)[válasz]


Fájl:Austrolopithecus africanus.jpg

Az Australopithecus-félék (Australopithecina) a hominidák vagy emberfélék (Hominidae) családján belül az igazi emberfélék (Hominina) egy mára letűnt csoportja, amelyhez az Australopithecus és a Paranthropus nemek tartoznak, míg az igazi emberfélék másik csoportját az emberi nem (Homo) alkotja.

Az első Australopithecus-leleteket 1924-ben találták Dél-Afrikában (taungi gyermek), amelyet azóta sok további (köztük néhány szenzációs) lelet követett szerte Afrikában, főleg az Olduvai-szakadék (Great Rift Valley, Tanzánia) területéről. Az 1950-es évekig – az akkori szokásoknak megfelelően – minden lelet új nevet kapott, így addigra már meglehetős összevisszaság alakult ki a feltételezett emberfélék tömegében. Az antropológusok ekkor elkezdték fajokba sorolni őket, ám ez minden részletében nem sikerült: pontos helyük egymáshoz és a mai ember kialakulásához vezető leszármazási vonalhoz képest máig heves viták tárgya.


A hobbit

Összesen: 18.5 pont

Fájl:A babó címlap.PNG
A könyv címlapja

A hobbit (angol eredetiben The Hobbit, Szobotka Tibor eredeti fordításában A babó) J. R. R. Tolkien angol író elsőként kiadott regénye, melyet műfajilag általában az ifjúsági irodalom, azon belül a meseregények közé szoktak sorolni. A regény A Gyűrűk Ura előzménykötete.

A több mint 300 oldalas regény a főhős (egyes fordításokban Zsákos Bilbó, másokban Bilbo Baggins) nagy kalandját meséli el, amelyben Gandalf, a varázsló és tizenkét nemes törp meghívására részt vesz az utolsó élő sárkány, a Magányos Hegy törp-termeit és kincseit bitorló gonosz Szmóg legyőzésében.

A hobbit, mint Tolkien több más írása is, gyermekeinek szóló történetként indult, amelyet aztán beszippantott a régen fejlődő tünde-mitológia. Műfajilag meseregény, illetve ifjúsági kalandregény; utóbbin belül a műfajra és az íróra is jellemző pikareszk (útleíró) formát követi. Főhőse, Bilbó méltó bérezés fejében és némi kalandvágytól sarkallva, tizenkét törpe és egy mágus társaságában felkerekedik, hogy visszaszerezze a törpök ősi tulajdonát Szmógtól, a sárkánytól, közben bejárják a Tolkien által teremtett világ, Középfölde északi területeit. A könyv Tolkien elsőként kiadott olyan nagyobb lélegzetű műve, mely ebben az elképzelt világban játszódik (előtte csak néhány Középföldén játszódó verse jelent meg).

Közzétett összefoglalók

Lásd: Kiemelt szócikkek

Szerkeszthető

A kiemelt szócikkek sablonját mostantól minden „tapasztalt” szerkesztő szerkesztheti. Anonim és friss szerkesztők továbbra is csak a javaslat lapokat írhatják. Reméljük, így csökken az adminok terheltsége és a lap frissebb lesz. --grin 2006. február 22., 22:38 (CET)[válasz]