Ugrás a tartalomhoz

Efedrin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Efedrin
IUPAC-név
(1R,2S)-2-(metilamino)-1-fenilpropán-1-ol
Kémiai azonosítók
CAS-szám 299-42-3
PubChem 5032
DrugBank nil
ATC kód C01CA26, R01AA03 R03CA02 S01FB02
Gyógyszer szabadnév ephedrine
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C10H15NO
Moláris tömeg 165,23 g/mol
Farmakokinetikai adatok
Biohasznosíthatóság 85%
Metabolizmus minimális (máj)
Biológiai
felezési idő
3–6 óra
Kiválasztás 22-99% vese
Terápiás előírások
Jogi státusz Schedule VI (CA)
S4 (AU)
P (UK)
Terhességi kategória A (US)
A (AU)
Alkalmazás orális, intravénás, intramuscularis, subcutan

Az efedrin egy α és β adrenerg receptorokra egyaránt ható szimpatomimetikum, fenil-etilamin származék, mely szerkezetileg hasonló a szintetikus származékaihoz (amfetamin és metamfetamin). Az efedrint izgatószerként, étvágycsökkentőként, koncentrációt segítő anyagként, érösszehúzóként és alacsony vérnyomás kezelésére használják. Kémiailag alkaloid, amely számos Ephedra fajban megtalálható (Ephedraceae). Leggyakrabban a hidroklorid és szulfát sóit használják.

A hagyományos kínai orvoslásban használt ma huang (麻黄) gyógynövénynek (Ephedra sinica) az efedrin és pszeudoefedrin a fő hatóanyaga.

Kémia[szerkesztés]

Az efedrin optikai izomériát mutat és két kiralitásközpontja van. Hagyományosan azokat az enantiomereket, amelyekben a két kiralitásközpont térállása ellentétes, efedrinnek, azokat, ahol megegyezik, pszeudoefedrinnek nevezik. Azaz az (1R,2R)- és az (1S,2S)-enantiomereket pszeudoefedrinnek; míg az (1R,2S)- és (1S,2R)-enantiomereket efedrinnek nevezzük.

A gyógyászatban a (-)-(1R,2S)-efedrint használják.[1]

Gyógyszerhatás[szerkesztés]

Az efedrin egy szimpatomimetikus amin - fő hatását tehát a szimpatikus idegrendszerben fejti ki, az adrenerg receptorokon hatva. Központi idegrendszeri hatásai gyengék, mert a vér-agy-gáton csak kis mértékben képes átjutni (ellentétben az amfetaminnal és a metamfetaminnal).

Növeli a posztszinaptikus noradrenerg receptoraktivitást, mivel gyengén hat a posztszinaptikus α- és β-receptorokon. Hatásmódja az adrenalinéval azonos, vérnyomásemelő hatása az adrenalinénál sokkal gyengébb, később kezdődik és a lassúbb lebomlás miatt elhúzódóbb. Direkt alfa- és béta-adrenoceptor izgató hatása mellett indirekt perifériás noradrenlin-felszabadulást okoz. Hatását nagyobb mértékben az okozza, hogy a preszinaptikus neuron nem képes különbséget tenni az efedrin és az endogén adrenalin vagy noradrenalin között. Az efedrin tehát a noradrenalinnal keveredve részt vesz a noradrenalin visszavételi mechanizmusban és visszakerül az idegvégződés belsejébe vezikulákba zárva.

Az efedrin a gyomor-bélhuzamból jól felszívódik, és a májban bomlik le a főként oxidativ dezaminációval és demetilációval a CYP 450 3A4 isoenzim közreműködésével de főleg a vese választja ki.

Javallatok[szerkesztés]

Az efedrint korábban helyi dekongesztánsnak és hörgőtágítónak használták asztma kezelésében. Ma is használják, mert a perifériás ereket szűkíti, a hörgők simaizomzatának elernyesztése révén - fokozza a légzőkapacitást. De egyre kevesebbet használják, mivel megjelentek újabb szerek, kevesebb mellékhatással.[2] Az orrnyálkahártyaduzzanat kezelésében az efedrint erősebb α-adrenerg receptor agonisták váltották fel (pl. oxymetazoline). Az asztma kezelésében teljesen átvették a szerepét a β2-adrenerg receptor agonisták (pl. szalbutamol). Az efedrint továbbra is használják intravénásan a spinalis/epidurális anesztézia mellékhatásaként fellépő hipotenzió mérséklésére.[2] Más hipotenzív állapotokban is használható, többek között ganglionblokkolók, antiadrenerg szerek túladagolása esetén.[3] Használható narkolepszia és enuresis nocturna kezelésében is.

A hagyományos kínai orvoslásban évszázadok óta használják asztma és bronchitis kezelésére.[4] Mérsékli az allergiás tüneteket.

Mellékhatások[szerkesztés]

Vitatott mellékhatások[szerkesztés]

Az olyan súlyos, nemkívánatos kardiovaszkuláris mellékhatások mint a tachycardia, szívritmuszavar, szívinfarktus, Angina pectoris, hipertenzió, megjelenéséről jelentek meg publikációk, esettanulmányokban, FDA jelentésekben, de ezek létezése, vagy jelentős kockázata a klinikai vizsgálatok során nem igazolódott. A jelenlegi vizsgálatok szerint 1000-ből 1-használó esetén jelentkeznek, de az ok-okozati kapcsolat sem bizonyított. (Az efedrin, vagy az efedrin tartalmú gyógynövény táplálékkiegészítők használata és a súlyos szív és érrendszeri események között.) Tehát egyáltalán nem igazolt az sem, hogy okoz ilyen mellékhatást.[5]

Gyógyszerkönyv[szerkesztés]

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben az alábbi formákban hivatalos:

Efedrin, vízmentes Ephedrinum anhydricum
Efedrin-hemihidrát Ephedrinum hemihydricum
Efedrin-hidroklorid Ephedrini hydrochloridum
Efedrin-hidroklorid, racém Ephedrini racemici hydrochloridum

Készítmények[szerkesztés]

 • Coderetta N tabletta (Valeant Pharma)
 • Coderit N tabletta (Valeant Pharma)
 • Coldargan orrcsepp (Sigmapharm)
 • Epherit tabletta (ExtractumPharma)
 • Hemorid kenőcs (Wagner-Pharma)
 • Broksin hörgőtágító (AbdiBrahm)
 • Mixtura pectoralis köptető (FoNo VII. szerint: efedrin-hidroklorid,[6] FoNo VIII.: már nem tartalmazza[forrás?])

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. szerk.: Edited by Reynolds JEF: Martindale: The complete drug reference, 29th edition, London: Pharmaceutical Press (1989. július 5.). ISBN 0-85369-210-6 
 2. a b Joint Formulary Committee. British National Formulary, 47th edition. London: British Medical Association and Royal Pharmaceutical Society of Great Britain; 2004. ISBN 0-85369-587-3
 3. Bicopoulos D, editor. AusDI: Drug information for the healthcare professional, 2nd edition. Castle Hill: Pharmaceutical Care Information Services; 2002.
 4. Ford MD, Delaney KA, Ling LJ, Erickson T, editors. Clinical Toxicology. Philadelphia: WB Saunders; 2001. ISBN 0-7216-5485-1 Research Laboratories; 1996. ISBN 0-911910-12-3
 5. Shekelle, P., Hardy, M. L., Morton, S. C., Maglione, M., Suttorp, M., Roth, E., & McKinnon, E. et al.. Ephedra and Ephedrine for Weight Loss and Athletic Performance Enhancement: Clinical Efficacy and Side Effects: Summary. ISSN 1530-440X (2003) 
 6. https://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/mixtura_pectoralis_fono_vii_hungaro_gal/15938

További információk[szerkesztés]