Katin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pseudonorephedrine.png
Cathine-3d-CPK.png
Katin
IUPAC-név
(1S,2S)-2-amino-1-fenilpropán-1-ol
Más nevek pszeudonorefedrin; norpszeudoefedrin; β-hidroxiamfetamin
Kémiai azonosítók
CAS-szám 492-39-7
PubChem 441457
ATC kód A08AA07
SMILES
O[C@@H](c1ccccc1)[C@@H](N)C
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C9H13NO
Moláris tömeg 151,206 g/mol
Sűrűség 1,071
Oldhatóság (vízben) 20
Farmakokinetikai adatok
Metabolizmus máj
Biológiai
felezési idő
1,8-8,6 óra (medián: 5,4 óra)
Kiválasztás vese
Terápiás előírások
Jogi státusz Schedule IV (US)
Függőségi potenciál alacsony fizikai és pszichés
Alkalmazás orális

Katin (más néven d-norpszeudoefedrin, INN: cathine) egyfajta pszichoaktív stimuláns, amely a fenetilaminok és az amfetaminok kémiai osztályába tartozik. A katinonnal együtt természetes formában a kat (latinul: Catha edulis) nevű növényben is megtalálható. Ez a két vegyület járul hozzá a kat pszichostimuláns hatásához.

Gyógyszerészeti vonatkozása[szerkesztés]

Mint minden más amfetamin, az efedrinhez és a katinonhoz hasonlóan a katin is noradrenalin- és adrenalin-felszabadító ágensként működik. Kis mértékben dopamin-felszabadító hatással is bír.

Kémiája[szerkesztés]

A katin a fenilpropanolamin (FPA) egyik optikai izomerje.

Szabályozás[szerkesztés]

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség listáján a tiltott anyagok között szerepel (ezt a listát használják többek között az olimpiai játékok és atlétikai események résztvevőinek vizsgálatakor is), melyben a vizeletből kimutatott megengedett legmagasabb koncentráció határértéke 5 μ/ml. A kábítószer-egyezmény alapján a pszichotróp anyagok közé tartozik, és az Amerikai Egyesült Államokban Schedule IV szerint[1] szabályozott anyagok közé sorolják.

Hongkongban a katin a „Veszélyes gyógyszerek szabályozása” 134. fejezete alapján a Schedule 1 besorolást kapta. Ez azt jelenti, hogy jogszerűen csak egyetemi kutatási célokra, illetve a szakgyógyellátásban használható. Ez alapján célzott gyógyításban a gyógyszerészek receptre adhatják ki. Aki recept nélküli készítményeket árul, 10 000 hongkongi dollár (HKD) bírságra számíthat. Az engedély nélküli kereskedelme vagy gyártása 5 000 000 hongkongi dollár (HKD) büntetéssel, illetve életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő. A Hongkongi Egészségügyi Minisztérium engedélye nélküli birtoklása és fogyasztása illegális, és 1 000 000 hongkongi dollár büntetéssel és/vagy 7 év börtönnel büntethető.

Készítmények[szerkesztés]

A nemzetközi gyógyszerkereskedelemben sokféle szer kapható.[2] Magyarországon nincs forgalomban.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. List of psychotropic substances under international control Archiválva 2012. augusztus 31-i dátummal a Wayback Machine-ben (pdf)
  2. Cathine (Drugs-About.com)
  3. Az OGYI adatbázisában még a hatóanyag sem szerepel.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cathine című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.