Mefedron

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mefedron
IUPAC-név
(±)-1-(4-metilfenil)-2-(metilamino)propán-1-on
Más nevek 4-metil-N-metilkatinon; 2-metilamino-1-p-tolilpropán-1-on
Kémiai azonosítók
CAS-szám 1189805-46-6, 1189726-22-4 (HCl)
PubChem 29982893
SMILES
CC1=CC=C(C(C(NC)C)=O)C=C1
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C11H15NO
Moláris tömeg 177,242 g/mol
Sűrűség 1,3
Farmakokinetikai adatok
Metabolizmus máj
Biológiai
felezési idő
30-90 perc
Kiválasztás vese
Terápiás előírások
Jogi státusz Tiltott Ausztrália, Németország, Egyesült Királyság, Izrael, Norvégia, Észtország és Svédország (HU)
Class B (UK)
Függőségi potenciál Fizikai és pszichés
Alkalmazás orális, intravénás, Nazális, Túlnyomásos inhaláció

A mefedron, vagy más néven a 4-metilmetkatinon (4-MMC), vagy 4-metilefedron egy szintetikus kábítószer-stimuláns, és entaktogén vegyület, ami az amfetaminok és katinonok osztályába sorolható.[1] Korábban legális kedélyjavítóként jegyezték. Néha metilonnal keverve árulták.[2] A Mefedront kapszula, tabletta vagy fehér mikrokristály formájában került forgalomba. Lenyelés, orrba szippantás, vagy intravénás injekció útján juttatják a szervezetbe.[3] 2009-ben a negyedik legnépszerűbb utcai kábítószerként tartották számon Angliában közvetlenül a marihuána, a kokain, és az extasy mögött.[4] Nemzetközi szlengnevei közé tartozik a mef, bordó és MKAT. Magyarországon a kat nevű növény és a katinon nevű vegyület után a „Kati” szlengnéven ismerik.

A hatósági jelentések alapján a 4-mmc (mefedron) valamikor 2010 tavaszán ütötte fel a fejét hazánkban. Az Egyesült Királyságban már komoly népszerűséget szerzett szer Magyarországon is gyors terjedésnek indult. A jelenség fő oka az akkori törvényi szabályozás, amely nem jelentett megoldást az újonnan megjelent „új szintetikusok” korlátozására. A másik lényegi tényező, hogy az MDMA piaca ekkorra már leáldozóban volt, s a partizók körében komoly igény mutatkozott egy jól használható alternatívára.

A mefedront internetes webshopokban értékesítették sokszor fürdősó, vagy növénytápszer megnevezéssel, anélkül, hogy ez a tevékenység bárminemű jogi korlátozásba ütközött volna, az alkoholhoz hasonlítva is filléres áron. Mindehhez általában telefonos ügyfélszolgálat és Non-Stop rendelési lehetőség is tartozott.

Az új jelenség árnyoldalai is egyre inkább megmutatkoztak. A hazai toxikológiákon általánossá vált a kati-túladagolt, túlpörgött, dehidratált fiatalok látványa. A széles körű elterjedésnek, a diszkont árnak, valamint könnyű beszerezhetőségnek „köszönhetően” olyanokhoz is eljutott a szer, akiket addig a törvényi szabályozások visszatartottak. Olyan emberek kezébe került egy igen potens (kb. 20 mg-tól aktív) tudatmódosító anyag, akik nemhogy alkalmas mérőeszközzel nem rendelkeztek, de sokszor még azt sem tudták pontosan, mi az amit használnak.

2011 januárjától tiltólistára került a 4-MMC, azonban szinte azonnal megjelent a metilon (βk-MDMA), mint alternatívája. A következő másfél évben macska-egér harc folyt a kereskedők és a szabályozást alkotó szervek között, hiszen amint betiltottak valamit, némi módosítással megjelent valami, ami leváltotta.

2012 áprilisától hatályba lépett Magyarországon a C-lista, amely egy modernebb ún. generikus (általános) szabályozással lép fel az újonnan megjelenő kábítószerek ellen.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ujváry, I (2010. október 15.). „A mefedron tündöklése és bukása” (magyar nyelven). Élet és Tudomány 65 (42), 1318–1321. o.   Direct link to text: [1]
  2. Crew 2000 - Drugs - Information, Advice and Support - Home. [2009. november 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 26.) Direct link to PDF file: [2] Archiválva 2014. május 12-i dátummal a Wayback Machine-ben
  3. Legal drug 'meow meow' probed Archiválva 2010. augusztus 25-i dátummal a Wayback Machine-ben NHS Choices March 17, 2010
  4. Briefing: Should miaow-miaow be banned? - health - 18 March 2010 - New Scientist

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mephedrone című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Mephedrone
A Wikimédia Commons tartalmaz Mefedron témájú médiaállományokat.