Tachycardia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tachycardia
Az EKG magas, percenkénti 100 fölötti szívverést mutat
Az EKG magas, percenkénti 100 fölötti szívverést mutat

Osztályozás
ICID10 I47.-I49., R00.0
ICID9 427, 785.0
MehID D013610
A Wikimédia Commons tartalmaz Tachycardia témájú médiaállományokat.

A tachycardia (tahikardia) görög eredetű szó, gyöke a takhüsz (gyors, felgyorsult) és a kardia (szív). A tachycardia a megszokottnál gyakoribb szívverést jelent. Normálisnak az inaktív, vagy éppen alvó ember értékét tekintik. A ritmustól függően nagyon veszélyes lehet ez a betegség. Terhelésre ez az ütem nő, alváskor pedig csökken.

A szívverés növekedése nem csak betegség jele lehet, gyakran lelki eredője van, de okozhatják izgatószerek is, mint például a túlzott kávé (koffein) fogyasztás, vagy energiaital, amely gyerekekre kifejezetten veszélyes.

Definíció[szerkesztés]

A normális sebességű szívverés felső határa az életkortól függ:[1]

 • 1–2 napos: <159 ütés percenként (bpm)
 • 3–6 napos: <166 bpm
 • 1–3 hetes: <182 bpm
 • 1–2 hónapos: <179 bpm
 • 3–5 hónapos: <186 bpm
 • 6–11 hónapos: <169 bpm
 • 1–2 éves: <151 bpm
 • 3–4 éves: <137 bpm
 • 5–7 éves: <133 bpm
 • 8–11 éves: <130 bpm
 • 12–15 éves: <119 bpm
 • >15 éves – felnőtt: <100 bpm

Ha megemelkedik a szív ritmusa, az azt jelenti, hogy nem olyan hatékonyan pumpálja a vért, így kevesebb jut el a test legtöbb részébe. Maga a szív is kevesebbhez jut hozzá. Emellett többet kell dolgoznia és több oxigénre van szüksége. Ebből a szívhez kapcsolódó vértelenség alakulhat ki.[2]

A relatív tachycardia nagyobb mértékű növekedést von maga után, mint az adott betegség állapotában várható.

Okok[szerkesztés]

A tachycardia egyes okai a következők lehetnek:

Amfetamin Pitvarlebegés Alkohol Pitvarfibrilláció
Anémia Pitvari tachycardia Koffein Kokain
Antiaritmiás szerek Brugada-szindróma Félelem Láz
Szorongás Hypoglikémia Hyperthyreosis Hiperventilláció
Fertőzés Metamfetamin Nikotin Sinus tachycardia
Triciklikus antidepresszánsok Wolf-Parkinson-White- (WPW) szindróma Multifokális pitvari tachycardia

Megkülönböztető diagnózis[szerkesztés]

Elektrokardiogramot (EKG) használnak a tachycardia típusának osztályozásához. Ezek a QRS komplex alapján szűk és széles komplexumba sorolhatók.[3] A legelterjedtebb sorrend a legkevésbé általános, ezek a következők:

A tachycardiák szűk komplex tachycardiák (supraventrikuláris tachycardiák) vagy széles komplex tachycardiák lehetnek. Szűk és széles az EKG QRS komplexének szélességén. A keskeny komplex tachycardiák általában a pitvarban születnek, míg a széles komplex tachycardiák általában a kamrákban születnek. A tachycardiák rendszerint szabályos vagy szabálytalanul besorolhatók.

Sinus[szerkesztés]

A szervezet számos visszacsatolási mechanizmussal rendelkezik a megfelelő véráram és vérnyomás fenntartása érdekében. Ha a vérnyomás csökken, akkor a szív gyorsabban ver, hogy megemelje azt. Ez a reflex a tachycardia. Ez történhet a vérmennyiség (dehidratáció vagy vérzés) csökkenésével vagy a véráramlás váratlan változásával. Az utóbbi leggyakoribb oka az ortosztatikus hipotenzió (más néven posturalis hypotensio). A láz, a hiperventiláció, a hasmenés és a súlyos fertőzések tachycardiát is okozhatnak, elsősorban az anyagcsere növekedése miatt.

A szimpatikus idegrendszer stimulációjának növekedése a szívfrekvencia emelkedését eredményezi mind a szimpatikus idegrostok közvetlen hatása a szívben, mind pedig az endokrin rendszer felszabadításával olyan hormonokat, mint az adrenalin (hasonló hatású az epinefrin). A fokozott szimpatikus stimuláció általában fizikai vagy pszichés stressz következménye. Ez az alapja az ún. Harci-vagy repülés-válasznak, de az ilyen stimulációt olyan stimulánsok is kiválthatják, mint az efedrin, az amfetamin vagy a kokain. Bizonyos endokrin rendellenességek, például a mellékvesevelő szintén epinefrin felszabadulást okozhat, és az idegrendszeri stimulációtól független tachycardiát eredményezhet. Sőt, hyperthyreosis tachycardiát is okozhat. A sinus tachycardia normális sebességének felső határa 220/perc.

Kamrai[szerkesztés]

A kamrai tachycardia (VT) potenciálisan életveszélyes szívritmuszavar, amely a kamrákból származik. Általában rendszeres, széles összetett tachycardia, melynek sebessége 120-250/perc.

Mindkét ritmus általában csak néhány másodpercig tart (paroxysmal tachycardia), de ha a VT továbbra is fennáll, rendkívül veszélyes, gyakran kamrai fibrillációhoz vezet.

Szupraventrikuláris[szerkesztés]

Ez egyfajta tachycardia, amely a kamrák felett, például a pitvar felől származik. Néha paroxysmal pitvari tachycardia (PAT) néven ismert. A szupraventrikuláris tachycardiának többféle típusa létezik.

Pitvarfibrilláció[szerkesztés]

A pitvari fibrilláció az egyik leggyakoribb szívritmuszavar. Általában szabálytalan, keskeny, komplex ritmus. Azonban az EKG-n széles QRS-komplexeket mutathat, ha egy csomag-ág blokk jelen van. Magas arányban a QRS-komplexum az Ashman jelenség miatt is szélesedhet. Nehéz meghatározni a ritmus szabályszerűségét, ha az arány meghaladja a 150/perc értéket. A beteg egészségi állapotától és egyéb változóktól függően, mint például a pulzusszámot szabályozó gyógyszerek, a pitvari fibrilláció sebességét növelheti, amely 50-250/perc (vagy még nagyobb lehet). Az újonnan megjelenő pitvarfibrilláció azonban 100-150/perc sebességgel jelentkezhet.

Atrioventricularis nodalis reentry tachycardia (AVNRT)[szerkesztés]

Az AV nodalis reentrant tachycardia (AVNRT) a leggyakoribb reentrant tachycardia. Rendszeresen keskeny, komplex tachycardia, amely általában jól reagál a Valsalva manőverre vagy az adenozin gyógyszerre. Azonban az instabil betegek néha szinkronizált kardioverziót igényelnek. A végleges ellátás kiterjedhet katéter ablációra.

AV reentrant tachycardia (AVRT)[szerkesztés]

Az AV reentrant tachycardia (AVRT) kiegészítő karbantartást igényel. Az AVRT magában foglalhat ortodromikus vezetést (ahol az impulzus az AV csomóponton keresztül jut a kamrákba, és visszavezethető a kamrába a kiegészítő útvonalon keresztül) vagy antidromás vezetés (amely az impulzus a járulékos útvonalon halad és visszaáll a kamra felé az AV csomóponton ). Az ortodromikus vezetés általában keskeny komplex tachycardiát eredményez, és az antidomás vezetése általában széles komplex tachycardiát eredményez, mely gyakran utánozza a kamrai tachycardiát. A legtöbb antiarrhythmiás szer ellenjavallt az AVRT sürgősségi kezelésében, mert paradox módon növelhetik a vezetési folyamatot a kiegészítő útvonalon.

Összekötő tachycardia[szerkesztés]

Az összekötő tachycardia az AV csomópontból származó automatikus tachycardia. Rendszeres, szűk komplex tachycardiát jelent, és a digitális toxicitás jele lehet.

Kezelés[szerkesztés]

A tachycardia kezelése típusától (széles összetett, szűk komplexumtól) függ, függetlenül attól, hogy stabil vagy instabil, és hogy az instabilitás a tachycardia következménye-e. A bizonytalan azt jelenti, hogy vagy fontos szervfunkciók érintettek vagy szívmegállás történt.

Instabil[szerkesztés]

Azokban az esetekben, amelyek instabillá váltak egy keskeny, komplex tachycardiánál, akkor intravénás adenozint is meg lehet kísérelni. Minden más esetben azonnali kardioverzió ajánlott.[4]

A szépirodalomban[szerkesztés]

Vavyan Fable A Halkirálynő és a kommandó című regényében Denisa Wry gondolja: „Egy másik ember puszta érintése tahikardiát, nehéz légzést és látásromlást okoz.”

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Custer JW, Rau RE, eds. Johns Hopkins: The Harriet Lane Handbook. 18th ed. Philadelphia, PA: Mosby Elsevier Inc; 2008.
 2. Harrison's Principles of Internal Medicine, 17th Edition
 3. Neumar, R. W., M. S. (2010. október 17.). „Part 8: Adult Advanced Cardiovascular Life Support: 2010 American Heart Association Guidelines for Cardiopulmonary Resuscitation and Emergency Cardiovascular Care”. Circulation 122 (18_suppl_3), S729–S767. o. DOI:10.1161/circulationaha.110.970988. ISSN 0009-7322.  
 4. Tony Hannaman: 1-17th-IMCore-Gastro_11-30-16. 2016–10–01. ISBN 1932703969  

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Tachycardia
A Wikimédia Commons tartalmaz Tachycardia témájú médiaállományokat.