Románusz pápa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Románusz pápa
a katolikus egyház vezetője

Született?
Gallese
Megválasztása897 augusztusa
Beiktatása897 augusztusa
Pontifikátusának
vége
897 novembere
Elhunyt897 novembere
Róma
Előző pápa
Következő pápa
VI. (VII.) István
II. Theodórosz
A Wikimédia Commons tartalmaz Románusz pápa témájú médiaállományokat.

Románusz (latinul: Romanus), (?, Gallese[1]897 novembere,[1] Róma[1]) léphetett a pápai trónra a világtörténelem folyamán 115.-ként 897 augusztusában. A korabeli krónikák nagyon homályosan és gyéren írnak a mindössze négy hónapon keresztül hivatalban lévő Románuszról.

Élete[szerkesztés]

Galleseben született, apját Constantinusnak hívták. II. Márton pápa unokaöccse volt. Toszkánai szerzetesek nevelték, tanították, így került közel a papi pályához. Felszentelése előtt pár évvel nevezték ki a római Bilincses Szent Péter-székesegyház bíborosává. A VI. (VII.) Istvánt elűző rómaiak a zsinaton olyan egyházfőt akartak választani, aki elítéli a hullazsinatot, és távol marad a spoletói család befolyásától. Miután Románusz nyilvánosan kárhoztatta a becstelen zsinatot, 897 augusztusában pápává szentelték fel.
Egyházfőként hivatalos formát akart önteni korábbi kijelentésének, azonban korai halála miatt erre már nem kerülhetett sor. Aktívan részt vett a világi hatalmi kérdésekben. A spoletói hercegek oldalára állt, és Lambertet, Spoleto hercegét ismerte el császárnak. Ezzel csalódást okozott a rómaiaknak, és ezért megfosztották trónjától. A párizsi kódex alapján utolsó napjait szerzetesként töltötte, de nem lehet kizárni azt sem, hogy megölték. Sírja a Szent Péter-bazilikában van.

Művei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Romano (angol nyelven). www2.fiu.edu. (Hozzáférés: 2011. november 7.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző pápa:
VI. (VII.) István
Római pápa
897
Vatikán címere
Következő pápa:
II. Theodórosz