„Varsói Szerződés” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a „Nemzetközi szerződések” kategória gyors hozzáadása (a HotCat eszközt használva)
FBali (vitalap | szerkesztései)
megszüntetési tervek
1. sor: 1. sor:
Az [[európa]]i [[szocializmus|szocialista]] országok úgynevezett „védelmi katonai-politikai szervezete”, a '''Varsói Szerződés''' [[1955]]. [[május 14]]-én jött létre.
Az [[európa]]i [[szocializmus|szocialista]] országok úgynevezett „védelmi katonai-politikai szervezete”, a '''Varsói Szerződés''' [[1955]]. [[május 14]]-én jött létre. A tervek szerint addig működött volna, amíg a [[NATO]] meg nem szűnik.
[[Kép:Varsói szerződés címere.png|right|thumb|A Varsói Szerződés nemhivatalos címere]]
[[Kép:Varsói szerződés címere.png|right|thumb|A Varsói Szerződés nemhivatalos címere]]
== Előzményei ==
== Előzményei ==

A lap 2008. június 25., 10:48-kori változata

Az európai szocialista országok úgynevezett „védelmi katonai-politikai szervezete”, a Varsói Szerződés 1955. május 14-én jött létre. A tervek szerint addig működött volna, amíg a NATO meg nem szűnik.

Fájl:Varsói szerződés címere.png
A Varsói Szerződés nemhivatalos címere

Előzményei

A Varsói Szerződés a szovjet csapatok Kelet-Európában történő további állomásoztatása céljából jött létre, mivel az Ausztria és a Szovjetunió közötti szerződés (1955. július 27.) és a szovjet csapatok Ausztriából történő kivonulása után a szovjet csapatok további magyarországi és romániai állomásoztatása okafogyottá vált volna.

Tagjai

A Varsói Szerződés tagállamai


A szervezetből Albánia 1968-ban kilépett, Románia pedig a hatvanas évektől ritkán vett részt a Varsói Szerződés ülésein. 1990-ben, a két német állam egyesülésével az NDK tagsága megszűnt.

Beavatkozások

A Varsói Szerződést képviselő Szovjetunió 1956-ban leverte a magyar forradalmat, 1968-ban pedig bevonult Csehszlovákiába, ahol eltávolították a reformkommunistákat.

Megszűnése

1991. február 25-én a szervezet budapesti ülésén aláírták a szerződés katonai szervezetének 1991. április 1-jei megszűnéséről szóló dokumentumot.

1999. március 12-én a Varsói Szerződés egykori tagállamai közül Csehország, Magyarország és Lengyelország a NATO tagja lett.

2004. március 29-én Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia és Szlovákia is csatlakozott az Észak-atlanti Szövetséghez. [1]

Lábjegyzetek

  1. A felsorolt hat európai országgal együtt csatlakozott még Szlovénia is, de mivel a szócikk a Varsói Szerződésről szól, így ebben – lévén Jugoszlávia nem volt VSZ-tag – ez az ország nem érintett.

Lásd még

Külső hivatkozások