„Zootropolis – Állati nagy balhé” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Ertonien (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
87. sor: 87. sor:
== Szereplők ==
== Szereplők ==
{| {{széptáblázat}}
{| {{széptáblázat}}
!style="background:#CCCCCC" width="12%"| Szereplő !!style="background:#CCCCCC" width="12%"| Eredeti hang !!style="background:#CCCCCC" width="12%"| Magyar hang !!style="background:#CCCCCC" width="35%"| Leírás
!style="background:#CCCCCC" width="12%"| Szereplő !!style="background:#CCCCCC" width="12%"| Eredeti hang !!style="background:#CCCCCC" width="12%"| Magyar hang<ref>http://dvdnews.blog.hu/2016/03/03/zootropolis_allati_nagy_balhe_zootopia_a_magyar_hangok</ref><ref>http://iszdb.hu/?audio=19222</ref> !!style="background:#CCCCCC" width="35%"| Leírás
|-
|-
| '''Judy Hopps''' || [[Ginnifer Goodwin]] || [[Csifó Dorina]] || Bájos nőstény [[Nyúlfélék|nyúl]], a Zootropolis-i rendőrség legújabb tagja.
| '''Judy Hopps''' || [[Ginnifer Goodwin]] || [[Csifó Dorina]] || Bájos nőstény [[Nyúlfélék|nyúl]], a Zootropolis-i rendőrség legújabb tagja.

A lap 2016. március 14., 00:03-kori változata

Zootropolis – Állati nagy balhé
(Zootopia)
2016-os amerikai 3D-s film

Rendező
ProducerClark Spencer
Vezető producerJohn Lasseter
Műfajakció, kaland, vígjáték
Forgatókönyvíró
Hang
ZeneMichael Giacchino
Operatőr
  • Nathan Warner
  • Brian Leach
Vágó
  • Fabienne Rawley
  • Jeremy Milton
DíszlettervezőDavid Goetz
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő108 perc
Költségvetés150 000 000 $
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető
Bevétel
  • 341 268 248 $ (Észak-Amerika)
  • 1 023 784 195 $ (41, világszerte)
  • 13 618 290,92 € (Spanyolország)
Kronológia
KövetkezőZootopia 2
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Zootropolis – Állati nagy balhé témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Zootropolis – Állati nagy balhé (eredeti cím: Zootopia) egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a Walt Disney 55. filmalkotása, 2016-ban mutatták be a mozikban. A filmet Byron Howard és Rich Moore rendezte, akik korábban a Volt, az Aranyhaj és a Rontó Ralph című Disney filmek direktorai voltak. A forgatókönyvet Phil Johnston és Jared Bush írta, a zenéjét Michael Giacchino szerezte, a főszerepben Ginnifer Goodwin és Jason Bateman hallható. A filmet Walt Disney Pictures és a Walt Disney Animation Studios készítette, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazta.

Cselekmény

A film egy olyan világban játszódik, ahol az emberek sose léteztek, ennél fogva az állatok estek át a törzsfejlődésen. A kezdeti primitív szakaszoktól eljutottak az értelmiségi szintre, és most már ragadozó és préda békében él egymás mellett egy modern, civilizált társadalomban.

Judy Hopps az idealista nyuszi kölyökkorától kezdve arról álmodott, hogy egy nap elutazhat Zootropolis-ba, az állatok modern fővárosába, és rendőr válhat belőle. Osztályelsőként végez az akadémián, és a polgármester ki is nevezi őt Zootropolis-i rendőrkapitányság központjába. Judy nagy reményekkel telve érkezik a városba, ám hamar rá kell ébredjen, nem egyszerű feladat első nyuszinak lenni a nagy és erős emlősökkel telezsúfolt rendőrségen. Megdöbbenéssel tölti el a tudat, hogy senki sem veszi komolyan, csupán a parkolóőr feladatokat bíznak rá, mi több első napján, még egy ravasz szélhámos róka, Nick Wilde is jól megalázza őt, aki szintén azt az érzetet erősíti benne, hogy sosem lehet több annál, mint, ami.

Közben Zootropolis-ból rejtélyes módon tűnnek el az emlősállatok. Egy szegény vidraasszony kétségbeesetten keresi a férjét, Emit Vidrovszkit. Judy, aki elszántan bizonyítani akar, ugrik az első lehetőségre, s vállalja, hogy a végére járjon az ügynek. A rendőrfőnök vonakodva, de belegyezik a dologba, viszont kiköti, hogy Judy-nak 48 órája van megoldani az ügyet, ha nem, akkor felmond. Judy kideríti, hogy Nick Wilde az egyetlen szemtanú, aki jelen volt Emit Vidrovszki eltűnésekor, ezért üzletet ajánl neki: ha segít neki megoldani az ügyet, nem tartóztatja le a rókát szélhámos svindlijei miatt, köztük adócsalásért. Nick tehát kényszerből Judy partnere lesz, s a páros megkezdi a lázas nyomozást.

Kiderítik, hogy Emit Vidrovszki, Zootropolis egyik legrettegettebb maffiavezérének Mr. Nagynak a virágárusa volt. Mikor kérdéséket tesznek fel neki, Mr. Nagy le akarja jegelni a párost, de meggondolja magát, miután megtudja, hogy Judy egy korábbi alkalommal megmentette a lánya életét. Elmondása szerint, Vidrovszki az eltűnésekor meglehetősen furcsán viselkedett: előtörtek belőle a régi állati ösztönei és megvadult. Rátámadt Mr. Nagy egyik sofőrjére, Manchas-ra. Amikor Judy-ék elmennek hozzá, hogy kérdéseket tegyenek fel neki is, a saját szemük láttára Manchas is megvadul és rájuk támad. Szerencsére sikerül megmenekülniük előle, és azonnal értesítik a rendőrséget. Manchas viszont eltűnik, mielőtt bizonyíték gyanánt bemutathatnák őt. A rendőrfőnök el akarja venni Judy-tól az ügyet, de Nick kiáll mellette, elmondása szerint még mindig maradt 10 órájuk hogy a dolog végére járjanak. Judy-nak nagyon jól esik a támogatás. Nick ezek után elmeséli, hogy kölyökkorában a többi állat sokat piszkálta őt a rókákra jellemző előítéletek miatt, pedig ő valójában sosem akart olyan lenni, mint a többi róka. Judy biztosítja őt, hogy bízik benne, és nem tesz rá alaptalanul előítéleteket, ami Nicknek szintén nagyon jól esik . A páros kényszeres partnersége hamarosan igaz barátsággá alakul.

Folytatják hát a nyomozást. Zootropolis alpolgármesterének, Nyájasbarinak a segítségével kiderítik, hogy egy csapat farkas (az "Éjszakai Vonyítók") egy titkos létesítménybe szállítja el a megvadult állatokat, köztük Manchas-t és Vidrovszki-t is. A létesítményt a polgármester vezeti, aki kutatók segítségével próbál rájönni, miért vadulnak meg az állatok és igyekszik gyógymódot találni rá. Judy hamar értesíti erről a rendőrséget, akik bezárják a létesítményt, a polgármestert pedig letartóztatják. Ám a sikeres akció ellenére a városban tovább folytatódik az állatok indokolatlan megvadulása, mindez pedig óriási félelmet kelt Zootropolis lakosságában. A kialakult helyzet Nicket is szembe állítja Judy-val, aki azt hiszi, a barátja már nem bízik benne, és attól fél, ragadozó lévén, ő is meg fog vadulni. Ezért megszakítja a barátságát a nyuszival. Judy felelősnek érzi magát a városban kialakult kaotikus állapot kirobbantásáért, ezért úgy dönt, inkább kilép a rendőrségtől, és visszatér a szülőfalujába.

Odahaza a répaföldön, Judy egy alkalommal felfedezi, hogy az Éjszakai Vonyítók (amiknek korábban a farkasokat hitte) valójában virágok, amiknek különleges illata képes átmeneti elmezavart okozni az állatoknál, a ragadozók tehát emiatt vadulnak meg. Ezen felismerés alapján visszatér Zootropolis-ba, és miután bocsánatot kér Nicktől a köztük történtekért, a segítségét kéri az ügy megoldásában. A páros hamarosan egy rejtett laboratóriumra bukkan a város alatt, ahol egy csapat birka, az összegyűjtött virágokból mérget készít, és ezt használják a ragadozókon, hogy megvaduljanak. Judy-ék néhány rázós esemény után megszerzik a mérget, és a rendőséghez rohannak vele. Már majdnem oda is érnek, amikor megjelenik Nyájasbari alpolgármester és megállítja őket. Mint kiderül, ő áll az egész összeesküvés hátterében. Csapdába ejti Judy-ékat, Nicket pedig beoltja a méreggel, aki így szintén megvadul és Judy-ra támad. Ám később kiderül, hogy ez mind csak egy színjáték Nick és Judy részéről, amire azért volt szükség, hogy bebizonyítsák Nyájasbarival a bűnösségét (a mérget korábban már kicserélték ártalmatlan áfonyára, az alpolgármester mondandóját pedig egy felvételre rögzítették). Így aztán a fennálló bizonyítékok fényében a rendőrség letartóztatja a kis bűnöst és felgöngyölítik az összeesküvést.

Hónapokkal később helyreáll a béke Zootropolis-ban: a polgármestert visszahelyezik eredeti pozíciójába, a kutatók pedig megtalálják az ellenszert, amivel a megvadult állatok meggyógyulnak. Nick közben Judy támogatására, sikeresen elvégzi a rendőrakadémiát, és immár belőle is rendőr lesz. A két barátból hivatalosan is társak lesznek, és immár együtt járják Zootropolis utcáit, hogy harcoljanak a bűn ellen.

Szereplők

Szereplő Eredeti hang Magyar hang[1][2] Leírás
Judy Hopps Ginnifer Goodwin Csifó Dorina Bájos nőstény nyúl, a Zootropolis-i rendőrség legújabb tagja.
Nick Wilde Jason Bateman Zámbori Soma Ravasz róka, aki egy kispályás szélhámos.
Gazell Shakira Sallai Nóra Nőstény gazella, Zootropolis leghíresebb popénekese.
Bogo hadnagy Idris Elba Galambos Péter Bivaly, a Zootropolis-i rendőrség kapitánya.
Oroszlánszívű Leodore J.K. Simmons Csernák János Nemes oroszlán, Zootropolis polgármestere.
Nyájasbari Jenny Slate Peller Anna Kedves kis bárányhölgy, a polgármester asszisztense.
Benjamin járőr Nate Torrence Elek Ferenc Kövér gepárd, Zootropolis rendőrségének tagja.
Yax Tommy Chong Rajkai Zoltán Békekedvelő, naturalista laza jak a meztelen állatok Paradicsomában.
Vidrovszki asszony Octavia Spencer Kovács Nóra Nőstény vidra, aki a férjét keresi.
Bonnie Hopps Bonnie Hunt Csere Ágnes Judy anyja, Stu felesége, vidéki nyuszi.
Stu Hopps Don Lake Csankó Zoltán Judy apja, répatermesztő farmer.
Duke Weaselton Alan Tudyk Bolba Tamás Sunyi, tolvaj menyét.
Mr. Nagy Maurice LaMarche Kőszegi Ákos Maffiafőnök törpecickány.
Finnick Tom Tom Lister Jr. Bognár Tamás Sivatagi róka, Nick társa.
Villám Raymond S. Persi Hevér Gábor Zootropolis „leggyorsabb” lajhárja.
Priscilla Kristen Bell Bálizs Anett Zootropolis „leggyorsabb” nősténylajhárja.
Borz doktornő Katie Lowes Szórádi Erika A nőstény méhészborz orvos.
Mr. Manchas Jesse Corti Borbiczki Ferenc Mr. Nagy limuzinsofőrje, fekete jaguár.
Ifj. Jerry Jumbeaux John DiMaggio Schneider Zoltán Az fagylaltos elefánt, a kávéház tulajdonosa.
Peter Rénbridge Peter Mansbridge Petridisz Hrisztosz A jávorszarvas, ZTV híradó csoport tagja.
Orrszarv járőr Mark "Rhino" Smith Barabás Kiss Zoltán Az orrszarvú, Zootropolis-i rendőrség tagja.
Fru Fru Leah Latham Sipos Eszter Anna A nőstény törpecickány, Mr. Nagy lánya, aki házasodni akar.
Gideon Grey Phil Johnston Minárovits Péter A vidéki pék róka Judy falujából.
Egér művezető John Lavelle Markovics Tamás Tárlatvezető Zootropolis-i múzeumban.
Doug Rich Moore Kautzky Armand A vegyész kos.
Drill őrmester Fuschia! Solecki Janka A jegesmedve, a kiképzőtiszt.
Hisztiző malac Josh Dallas Takátsy Péter Az nagyon ideges disznó.
Nangi Gita Reddy Kokas Piroska A nőstény elefánt.
Kobak Orix-Agancsov Byron Howard Zöld Csaba A nyársas antilop ikerpár.
Anti Orix-Agancsov Jared Bush Seder Gábor
Fiatal Judy Hopps Della Saba Károlyi Lili A fiatalkorú nyuszilány.
Fiatal Nick Wilde Kath Soucie Straub Martin A fiatalkorú rókakölyök.

További információk

Magyar oldalak

Angol oldalak

  1. http://dvdnews.blog.hu/2016/03/03/zootropolis_allati_nagy_balhe_zootopia_a_magyar_hangok
  2. http://iszdb.hu/?audio=19222