Portál:Állatvilág

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Állatvilág portál

Az állatok (Animalia) az eukarióta élőlények egy rendszertani országát alkotják. Az állatok törzsfejlődési szempontból monofiletikus csoportot képeznek, azaz egyetlen közös őstől származtathatók. Az állatokkal a zoológia tudománya foglalkozik.

Ajánlott cikk

A közönséges cserepesteknős (Eretmochelys imbricata) a hüllők (Reptilia) osztályába, a teknősök (Testudines) rendjébe és a tengeriteknős-félék (Cheloniidae) családjába tartozó Eretmochelys nem egyetlen teknősfaja. A Föld két féltekéjének a két térítő közötti részén, az Atlanti- és a Csendes-óceánban, valamint a hozzájuk tartozó tengerekben él két alfaja: az atlanti területek lakója az E. imbricata imbricata, az indo-csendes-óceáni térségé pedig az E. imbricata bissa.

Megjelenése nagyon hasonló a többi tengeri teknősökéhez. Az alakja lapított, melyet teknőspáncél véd, a mellső végtagja testéhez mérten nagy és segítséget nyújt az úszásban és az előrehaladásban. A faj azonban mégis megkülönböztethető a többi tengeri teknőstől, ugyanis a felső állkapcsa horgos, és emiatt csőrszerű formát mutat a nyakrejtésre is képes fejvégződése. Az állat páncéljának színezete kismértékben változhat, mivel az alkalmazkodik a környezetéhez és a víz hőmérsékletéhez. Bár e teknős életének jelentős részét a nyílt óceánban tölti, azért előfordul a sekély lagúnákban és korallzátonyok környékén is.

A modern halászati módszerek, a megváltozott környezet és a környezetszennyezés nagy veszélyt jelentenek a közönséges cserepesteknős állományaira, hiszen ezek miatt a kihalás szélére került. Hasznosságát tekintve a teknőspáncélja értékes, melyből különböző használati tárgyak, például edények, szemüvegkeret, gomb, gitárpengető stb. készíthető. Húsának elfogyasztása nem javasolt, hiszen toxikus anyagokat tartalmazhat, így az európaiak étrendjén nem is szerepel, mivel esetlegesen hasmenést, hányást okozhat. Él egy olyan hiedelem, hogy rendszeres fogyasztása esetén keléseket vagy daganatokat idéz elő. Mindezek ellenére vannak olyan bennszülött törzsek, melyek étkezési célra is felhasználják, Kínában korábban az ínyencek kedvence volt és egyes indián törzsek szerint ez különböző betegségektől is megóv.

Mindenesetre fogyasztása egyáltalán nem ajánlott, hiszen már halálos mérgezést is okozott, és veszélyezettsége miatt – a washingtoni egyezmény (CITES) alapján – befogása és a belőle előállított termékek forgalmazása tilos.

Bővebben a cikkben...


Veszélyeztetett fajok Európában

Rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis), viza (Huso huso), európai nyérc (Mustela lutreola)

Műhelyek[szerkesztés]

  • Állatok: új rendszert alkalmazunk a madarak témájába tartozó cikkek minőségének javítására. Minden cikket felsorolunk, azokat pedig egy táblázatban a szerkesztők minősítik, színkóddal látják el, így könnyen áttekinthető, melyik cikk milyen állapotban van, hol kell rajta javítani. Az érdeklődőket továbbra is szívesen fogadjuk. Azon belüli műhelyek az emlősök műhelye, a madarak műhelye, a kutyák műhelye, a macskák műhelye és a halak műhelye.


A hét képe

Egy hím zöld leguán (Iguana iguana) az ecuadori Portoviejo botanikus kertjében

Archívum

Tennivalók

Miben vehetsz részt?[szerkesztés]

Több módon is a Állatvilág portál segítségére lehetsz:

Új üzenet hagyásához kattints ide.

Testvér projektek

Commons:Category:Animalia
A Wikimédia Commons tartalmaz Állatok témájú médiaállományokat.

Fájl:Wikispecies-logo.svg
A Wikifajok tartalmaz Állatok témájú rendszertani információt.

Portálok

Társadalom, vallás 1848–49-es forradalom és szabadságharc · Első világháború · Filozófia · Francia forradalom · Közgazdaságtan · Második világháború · Napóleon · Politika · Pszichológia · Történelem  · Turizmus · Vallás ·
Természettudományok, matematika Állatvilág  · Biológia · Csillagászat · Fizika · Földrajz · Halak · Kémia · Klímaváltozás  · Macskafélék  · Madár  · Matematika
Alkalmazott tudományok, technika Autópálya · Fenntartható fejlődés · Informatika · Közlekedés · Orvostudomány · Vasút
Sport Formula–1 · Labdarúgás · Labdarúgás · Lovas · Tenisz
Kultúra Csillagkapu · Eurovízió · Harry Potter · Heraldika · Írás · Középkor · Művészet · Numizmatika · Nyelvek · Ókor · Sci-fi · Spanyol világ · Világörökség
Művészetek Filmművészet · Gitár · Könnyűzene · Opera · Ókori irodalom · Zene
Országok, tájak Arab világ · Balaton · Erdély · Európai Unió · Feröer · Finnország · Kárpátalja · Lengyelország · Magyarság · Monaco · Németország · Tibet · Törökország
Megyék, városok Budapest · Érd · Győr · Győr-Moson-Sopron megye · Miskolc · Salgótarján · Zala megye
Wikipédia Kezdőlap · Közösségi portál