Jón-szigetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Jón-szigetek elhelyezkedése Görögország térképén

A Jón-szigetek (görögül: Ιόνια νησιά) szigetcsoport Görögország nyugati részében, az ország 13 közigazgatási régiójának egyike. Egy másik hagyományos neve Eptánisza (Επτάνησα), azaz „a hét sziget” (hét fő szigetén kívül azonban még számos kisebb tartozik hozzá).

Szigeteinek összterülete 2307 km² (akkora, mint a magyar Komárom-Esztergom megye). Össznépességük 220 097 fő (2005-ös adat). A régió közigazgatási székhelye a Korfu szigetén fekvő, mintegy 40 000 lakosú Korfu város.

Fő szigetei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Jón-szigetek hagyományos régiói - a közigazgatási régióhoz a déli Kíthira nem tartozik hozzá (angol nyelvű térkép)
Itháki közigazgatásilag összetartozik Kefalóniával, mindkettő a Jón-tengeri szigetcsoport tagja. A szigetet egyesek Odüsszeusz hazájának tekintik, ez a sziget jelképezi a hazaszeretetet és a hazavágyást. Fővárosa Vathi, mely a 16. századból, egy velencei időkből visszamaradt kisváros.

A hagyományos régióhoz tartozó hét nagy sziget, északról dél felé haladva:

Az első hat északi sziget Görögország északnyugati partjai mentén helyezkedik el, a Jón-tengerben. Kíthira tőlük nagy távolságra, a Peloponnészosz déli csücskénél található. Közigazgatásilag nem is tartozik a Jón-szigetek régióhoz, hanem Attika régióhoz (amelynek fő tömbje ugyancsak nagy távolságra van a szigettől).

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]