Paxí

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paxí (Παξοί)
Közigazgatás
OrszágGörögország
Decentralizált régióPeloponnészosz–Nyugat-Görögország–Jón-szigetek
RégióJón-szigetek
Regionális egységKorfu
SzékhelyGáiosz
Legnagyobb településGáiosz
Népesség
Teljes népesség2300 fő
Népsűrűség81 fő/km²
Gáiosz népességeismeretlen
Földrajzi adatok
Terület30 km²
Hosszúság10 km
Szélesség4 km
Tengerszint feletti magasság248 m
IdőzónaEET (UTC+2)
Elhelyezkedése
Paxosz (É) és Antípaxosz (D) szigetpár Korfutól délkeletre
Paxosz (É) és Antípaxosz (D) szigetpár Korfutól délkeletre
Paxí (Görögország)
Paxí
Paxí
Pozíció Görögország térképén
é. sz. 39° 12′, k. h. 20° 10′Koordináták: é. sz. 39° 12′, k. h. 20° 10′
Paxí weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Paxí témájú médiaállományokat.

Paxí (görög írással Παξοί) vagy Paxósz sziget Görögországban, Korfutól 11, Párga városától 20 kilométerre. 10 kilométer hosszú, 4 kilométer széles, területe 19 km². Lakossága 2300 fő, fővárosa Gáiosz. A szigetet csak komppal, illetve hajóval lehet megközelíteni, repülőtere nincs. Jellemzőek rá az olajfaligetek, sziklák, víz alatti barlangok, kicsiny öblök. A név a görög nyelvben többes számú, eredetileg Paxósz és Antípaxosz szigeteinek együttes neve, de ma már az egykori Paxoszt is így nevezik a görögök.

Története[szerkesztés]

Paxí szigete valamikor Korfu része volt. Poszeidón (a tenger istene) egy nyugodt helyet keresett, ahol a szeretett Amphitritével lakhat. Ebből az okból a hatalmas hármasfog legdélibb részét leválasztotta, melyet ma Paxosz néven ismerünk. Másik mítosz szerint Poszeidón hazatérésekor Korfuról Leukadiára a tenger habjaiból szigetet hozott létre, hogy itt megpihenhessen és ez lett Paxosz (ógörög), a mai Paxí.

Adatok[szerkesztés]

Paxít a végtelen olajfa-ligetek szigetének is hívják. Nyugati része, a keletivel ellentétben, barlangokkal és éles sziklákkal van tele. A sziget fővárosa Gáiosz, mely Szent Gaius után kapta nevét. A várost két kicsi sziget védi, Ájosz Nikólaosz és Panagía.

A sziget lakossága nagyrészt a turistákból él, valamint az olívaolaj-termesztésből és a halászatból. A főváros kikötője igazi tengerparti hangulatot nyújt a turisták számára. Csak egy szálloda van a városban, azonban minden második házban vannak kiadó szobák a kirándulók részére. Az év legfontosabb ünnepe június 29-e (Szent Péter és Szent Pál napja), ekkor a szentek tiszteletére körmenet indul a szigeten.

Antípaxosz[szerkesztés]

Antípaxosz egy pici sziget Paxíhoz közel. A turisták itt csak rövid időt töltenek el, szállodák nincsenek, bár van pár magánház, ahol egy-egy szobát kiadnak az érdeklődők számára. Mindössze 120 lakosa van a szigetnek, akik halászatból, földművelésből tartják fent magukat. Paxosz fővárosából hajóval juthatunk el a szigetre.

Környező szigetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]