Piería prefektúra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Piería prefektúra

Pjeria vagy Pieria (görögül: Πιερία) prefektúra, Görögország Közép-Makedónia nevű tartományában fekszik, központja Kateríni. A Égei-tenger partán fekvő része kedvelt nyaralóhely.

Földrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pjeria prefektúrában található – pontosabban Közép-Makedónia Pieria prefektúrájának és Thesszália Lárisza prefektúrájának határán – Görögország legmagasabb pontja a 2919 méter magas Mütikasz.

Az Olümposz hegységben sok forrás ered ezek közül több összefolyik és patakként, kisebb folyóként torkollik a tengerbe. A forrásoknak köszönhetően az Olümposz lábánál fekvő településeken ingyenes a vízszolgáltatás.

Közlekedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pjeriát több főút és egy autópálya köti össze a környező megyékkel, valamint áthalad rajt az Athén és Szaloniki közti vasúti fővonal.

Fontosabb települései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pjeriának az Olümposz lábánál fekvő területeit Olymposi riviérának szokták nevezik. Ezen a finomhomokos partú szakaszon több kedvelt üdülőfalu is található.

Platamonas[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a kis görög halászfalu, Platamonas, más néven Platamon. Utcáin sok-sok jellegzetes görög étterem, kávézó található. Főszezonban nem csak nappal, hanem éjszaka is nagy az élet az utcákon.

Panteleimonas beach[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Platamonas várának északi oldalán fekszi ez a szintén homokos tengerparttal rendelkező település, Panteleimonas beach, amely főleg kempingjéről ismert.

Nei Pori[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nei Pori Platamonastól délre (4 km-re) fekszik. Ez a kis üdülőfalu egy igazi turistaparadicsom. A turisták kedvelik a változatos éttermeket a szórakozóhelyeket és a lassan mélyülő, homokos tengerpartot.

Leptokaria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Leptokaria egy közepes nagyságú görög falu Paraliától délre. A környező településekhez hasonlóan Leptokariát is kedvelik a turisták.

Olimpic Beach[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Olimpic Beach üdülőfalu Katerinitől kb. 9 km-re. Nincs messze Paraliától: sétány köti össze a két települést. Tengerpartja homokos,a víz tiszta.

Makrigialos[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Makrigialos kicsi görög település, lakossága alig 2000 fő. A főtéren található a kis ortodox templom és szintén a környéken a sólepárló.

Paleo- és Neos Panteleimonas[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Paleo Panteleimonas egy kis görög falucska volt Platamontól északra a Kis-Olümposzon. A nevének jelentése: Öreg falu. Szép házai görög stílusban épültek. Ma mindössze egy család lakja. Sok étterem, kávézó található a településen ami ma már a világörökség része.

Neos Panteleimonas Paleo Panteleimonastól délre fekszik, a Platamoni vár északi oldalán. Ez a település nem rendelkezik saját tengerparttal és stranddal, ettől függetlenül a falu főterén található tavernában érdemes enni, sétálni az utcákon és körülnézni a várban.

Litohoro[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Litohoro egy szép görög kisváros az Olümposz lábánál és egy kanyon közelében.

Dion[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dion fontos régészeti lelőhely. A városka évente megáradó és nagy pusztításokat végző folyóját végleges mederbe akarták terelni. A csatornázási munkák közben egy embernagyságú, fej nélküli Zeusz-szoborra bukkantak. A régészek további kutatásokat végeztek a területen és számos értéket hoztak felszínre.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

http://olymposz-riviera.lap.hu linkgyűjtemény