Nyugat-Görögország

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nyugat-Görögország régió elhelyezkedése Görögországban.

Nyugat-Görögország egyike Görögország 13 közigazgatási régiójának.

Területe 11 350 km² (akkora, mint a magyar Jász-Nagykun és Hajdú-Bihar vármegyék együtt). Népessége 753 267 (2005-ös adat). Székhelye Pátra.

Földrajza[szerkesztés]

A Peloponnészosz északnyugati részében és a görög szárazföld fő tömbjének legnyugatibb sarkában terül el. E területeket középen a Pátrai-öböl választja el egymástól. A régió nyugati partjait a Jón-tenger vize mossa.

Területének majdnem fele (45,3%-a) hegyvidék, negyede (25,6%) pedig dombos. Kevesebb, mint egyharmada (29,1%) síkság.

Nagy hegyei: Aroania (2335 m), Erimanthosz (2222), Panahaikosz (1926).

Itt található Görögország legnagyobb tava, a Trihonida-tó (95,8 km²). Egyéb jelentős tavai: Amvrakia-tó (14,4 km²), Liszimaheia-tó (13km²).

Jelentős folyói: Ahelóosz (az ország második leghosszabb folyója), Piniosz, Alfeiosz, Evinosz, Szelinountasz, Vouraikosz, Peirosz és a Glavkosz.

Regionális egységei[szerkesztés]

Jelentős települések[szerkesztés]

Közlekedés[szerkesztés]

Görögország nyugati kapuja a tenger felé Pátra kikötője, ahonnan naponta indulnak hajójáratok az olasz Bari, Brindisi, Ancona, Velence és Trieszt kikötőibe. Görögország exportjának hat %-a halad keresztül a pátrai kikötőn. A régió más fontos kikötői: Aigio, Killini, Katakolo, Messzolongi, Asztako.

Korinthosszal és a fővárossal Pátrát autópálya köti össze. Pátra rajta van a fontos Athén-Pírgosz-Kalamata vasútvonalon is.

Fő légikikötője a Pátra központjától 25 kilométerre található a főképp charter járatokat, évi 30 000 utast fogadó Araxosz Repülőtér. Repülőtérrel az Élia Prefektúrában található Anavrida és az etoloakarnaníai Aktio is rendelkezik.

További információk[szerkesztés]