Totális háború

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A totális háború (németül Totaler Krieg) kifejezés egy ország erőforrásainak és gazdaságának teljes felhasználásával, a lakosság végsőkig való igénybevételével folytatott háború, hadviselés, mozgósítás. A totális háborúban a hadakozást elvesztő fél esetenként szinte a teljes haderejét elveszíti, a területét és lakosságát is jelentős, vagy teljes mértékben az idegen (ellenséges) erők ellenőrizhetik. A harc jellegéből adódóan általában a másik fél teljes hadászati megsemmisítéséig tartanak az ellenségeskedések (pl. második világháború). A fogalom legismertebb használata Joseph Goebbelshez fűződik, aki a Harmadik Birodalom propagandaminisztereként használta a berlini Sportpalotában tartott beszéde alkalmával, 1943. február 18-án.

Meghatározása[szerkesztés]

Első említése Carl von Clausewitz porosz háborús teoretikustól származik, aki az „Absoluter Krieg”, tehát abszolút háború-t használta rá. A modern időkben, illetve a gyakorlatban először 1935-ben Erich Ludendorff, német első világháborús tábornok használta. Ő a háborúban a politika egyik eszközét látta. Ilyen címmel írta meg könyvét is, Der totale Krieg („A totális háború”) névvel.

Jelentése[szerkesztés]

  • teljes mozgósítás: minden maradék, illetve szabad erőt a frontra vezényelni
  • teljes ellenőrzés: az állampolgárok totális felügyelete
  • totális technikai fejlesztések: minden erőforrás alárendelése a haditechnikai fejlesztéseknek
  • totális háborús célok: pl. egész országok elpusztítása

Totális háborúk a történelemben[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Albert A. Stahel: Klassiker der Strategie. vdf, 2004, ISBN 3-7281-2920-8, S. 205.
  • Erich Ludendorff: Der totale Krieg. München 1935.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Totaler Krieg című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.