„Profi (üzletlánc)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a kiegészítve korabeli cégkivonatokban és megyei napilapokban található, régen bezárt üzletekkel.
26. sor: 26. sor:
==Története==
==Története==


A Profi Magyarország Zrt. a francia tulajdonban lévő [[Louis Delhaize csoport]] tagja volt. Első üzletét [[1991]]. május 21-én nyitotta [[Balassagyarmat]]on.<ref>[Új Nógrád, 1991. május 21., hirdetés]
A Profi Magyarország Zrt. a francia tulajdonban lévő [[Louis Delhaize csoport]] tagja volt. Első üzletét [[1991]]. május 21-én nyitotta [[Balassagyarmat]]on.<ref>[Új Nógrád, 1991. május 21., hirdetés]</ref> Magyarországon a Cora hipermarketek, a Match szupermarketek és a Profi diszkontok is a Louis Delhaize csoporthoz tartoztak.

Sokan nem tudják, de Magyarországon a Cora hipermarketek, a Match szupermarketek és a Profi diszkontok is a Louis Delhaize csoporthoz tartoztak.

A Profi [[1989]]-ben, [[Magyarország]]on elsőként, nagykereskedelmi raktárházakból hozott létre élelmiszerdiszkont-hálózatot. Üzleteinek egy részét [[zöldmezős beruházás]]sal létesítette, másik részét a közért-privatizáció során vásárolta, a Duna Füszért megvásárlásával.
A Profi [[1989]]-ben, [[Magyarország]]on elsőként, nagykereskedelmi raktárházakból hozott létre élelmiszerdiszkont-hálózatot. Üzleteinek egy részét [[zöldmezős beruházás]]sal létesítette, másik részét a közért-privatizáció során vásárolta, a Duna Füszért megvásárlásával.
Az üzletlánc az első magyarországi diszkontlánc volt, ugyanakkor sosem vált országos lefedettségűvé. Míg Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben számos jelentős településen jelen volt, a nyugati országrészekben sosem működtek Profi diszkontok. A hálózat a kétezres évek elejére elveszítette a terjeszkedési csatát a Penny Markettel és a Plussal szemben, de még 2007-ben is adott át új üzletet Nagykállón. A kétezres évek elején több helyen bezárta üzleteit az erősödő konkurenciaharc miatt (pl. Bp. 19. és 21. kerülete, Balassagyarmat, Kerepes, Hódmezővásárhely, Szeged). 2003-ban a lánc tulajdonosa bejelentette, hogy összevonja a Profit a Match szupermarketlánccal, de ez néhány teszt-üzletet leszámítva (Bp., Reitter Ferenc utca, II. Rákóczi Ferenc út) végül nem történt meg.<ref>[https://24.hu/belfold/2003/07/08/csemege_match_profi_match Csemege-Match + Profi = Match]</ref>

A kétezres évek végére a lemaradás egyre jelentősebb lett, az új versenytársak (Lidl, Aldi), az országszerte egyre erősebb Tesco, Auchan és Penny Market, valamint a Plust átvevő Spar mellett a Louis Delhaize csoport egyre nehezebben bírta a versenyt. <ref>[http://trademagazin.hu/hu/kereskedelmi-toplistak Trade Magazin kereskedelmi toplisták]</ref> Ebben szerepet játszott a versenytársakkal szembeni kisebb tőkeerő, valamint üzleteik elavultsága.
2012 novemberében a belga tulajdonos az üzletek tulajdonjogát átadta a [[CBA (üzletlánc)|CBA]] és [[Coop]] üzletláncok részére, a Profi név így eltűnt Magyarországról. Előzetes hírek szerint a Coop 62, a CBA 48 üzletet szerzett meg a Match-Profi 178 üzletéből. A maradék üzleteket változatosan használták fel: több üzletet az Aldi (pl. Debrecenben, Monoron, Kerepesen és Nagykőrösön), a Penny Market (pl. Nyíregyházán, Záhonyban, Isaszegen, Gyömrőn, Encsen, Rakamazon), a Spar (Debrecenben) és a Pepco (Dorogon és Vásárosnaményban) vásárolt meg.<ref>[http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/a_coop_is_bevasarolt_a_match-profi_uzletekbol.537050.html A Coop is bevásárolt a Match-Profi üzletekből]</ref><ref>[http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/cba-lesz_a_matchokbol_es_profikbol.536965.html CBA lesz a Matchokból és Profikból]</ref>
2012 novemberében a belga tulajdonos az üzleteket átadta a [[CBA (üzletlánc)|CBA]] és [[Coop]] üzletláncok részére, a Profi név így eltűnt Magyarországról. Előzetes hírek szerint a Coop 62, a CBA 48 üzletet szerzett meg a Match-Profi 178 üzletéből.<ref>[https://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/megszunnek_a_match_uzletek Megszűnnek a Match üzletek]</ref> A maradék üzleteket változatosan használták fel: több üzletet az Aldi (pl. Debrecenben, Monoron, Kerepesen és Nagykőrösön), a Penny Market (pl. Nyíregyházán, Záhonyban, Isaszegen, Gyömrőn, Encsen, Rakamazon), a Spar (Debrecenben) és a Pepco (Dorogon és Vásárosnaményban) vásárolt meg.<ref>[http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/a_coop_is_bevasarolt_a_match-profi_uzletekbol.537050.html A Coop is bevásárolt a Match-Profi üzletekből]</ref><ref>[http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/cba-lesz_a_matchokbol_es_profikbol.536965.html CBA lesz a Matchokból és Profikból]</ref>
A Profi név jelenleg már csak Romániában van jelen, ahol szupermarket-lánccá alakítva üzemel.


==Profi márkák==
==Profi márkák==

A lap 2018. július 28., 14:21-kori változata

Profi
Logo
Neve Profi Magyarország Kft.
Alapítás éve 1989 (Duna Füszért) 1991 (Profi)
Székhely Belgium Belgium
Üzletág Élelmiszerbolt (Diszkontáruház)
Honlap Profi Weboldala (a Wayback Machine weboldalt lementő program 2012 decemberi formátumja alapján. Ez a legfrissebb, amit az oldalról találni lehetett.)

A Profi egy romániai üzletekkel rendelkező üzletlánc.

Története

A Profi Magyarország Zrt. a francia tulajdonban lévő Louis Delhaize csoport tagja volt. Első üzletét 1991. május 21-én nyitotta Balassagyarmaton.[1] Magyarországon a Cora hipermarketek, a Match szupermarketek és a Profi diszkontok is a Louis Delhaize csoporthoz tartoztak. A Profi 1989-ben, Magyarországon elsőként, nagykereskedelmi raktárházakból hozott létre élelmiszerdiszkont-hálózatot. Üzleteinek egy részét zöldmezős beruházással létesítette, másik részét a közért-privatizáció során vásárolta, a Duna Füszért megvásárlásával. Az üzletlánc az első magyarországi diszkontlánc volt, ugyanakkor sosem vált országos lefedettségűvé. Míg Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben számos jelentős településen jelen volt, a nyugati országrészekben sosem működtek Profi diszkontok. A hálózat a kétezres évek elejére elveszítette a terjeszkedési csatát a Penny Markettel és a Plussal szemben, de még 2007-ben is adott át új üzletet Nagykállón. A kétezres évek elején több helyen bezárta üzleteit az erősödő konkurenciaharc miatt (pl. Bp. 19. és 21. kerülete, Balassagyarmat, Kerepes, Hódmezővásárhely, Szeged). 2003-ban a lánc tulajdonosa bejelentette, hogy összevonja a Profit a Match szupermarketlánccal, de ez néhány teszt-üzletet leszámítva (Bp., Reitter Ferenc utca, II. Rákóczi Ferenc út) végül nem történt meg.[2] A kétezres évek végére a lemaradás egyre jelentősebb lett, az új versenytársak (Lidl, Aldi), az országszerte egyre erősebb Tesco, Auchan és Penny Market, valamint a Plust átvevő Spar mellett a Louis Delhaize csoport egyre nehezebben bírta a versenyt. [3] Ebben szerepet játszott a versenytársakkal szembeni kisebb tőkeerő, valamint üzleteik elavultsága. 2012 novemberében a belga tulajdonos az üzleteket átadta a CBA és Coop üzletláncok részére, a Profi név így eltűnt Magyarországról. Előzetes hírek szerint a Coop 62, a CBA 48 üzletet szerzett meg a Match-Profi 178 üzletéből.[4] A maradék üzleteket változatosan használták fel: több üzletet az Aldi (pl. Debrecenben, Monoron, Kerepesen és Nagykőrösön), a Penny Market (pl. Nyíregyházán, Záhonyban, Isaszegen, Gyömrőn, Encsen, Rakamazon), a Spar (Debrecenben) és a Pepco (Dorogon és Vásárosnaményban) vásárolt meg.[5][6] A Profi név jelenleg már csak Romániában van jelen, ahol szupermarket-lánccá alakítva üzemel.

Profi márkák

Profi (sajátmárka)

Profi külföldön

  •  Belgium (a Louis Delhaize csoport átkeresztelte Smatch névre)
  •  Luxemburg (a Louis Delhaize csoport átkeresztelte Smatch névre)
  •  Románia (értékesítve kockázati tőkecsoportoknak, szupermarket-lánccá alakítva)

Magyarország Egykori Profi üzletek Magyarországon

Profi (üzletlánc) (Magyarország)
Egykori Profi üzletek elhelyezkedése Magyarország térképén.

Üzletek listája lakosságszám szerint

Borsod-Abaúj-Zemplén:

Heves:

Nógrád:

Fejér:

Komárom-Esztergom:


Veszprém:

Hajdú-Bihar:

Jász-Nagykun-Szolnok:

Szabolcs-Szatmár-Bereg:

Baranya:

Bács-Kiskun:

Békés:

Csongrád:

Budapest:

  • II. ker.; Hidegkúti út 163.
  • III. ker.; Boglár utca 3.
  • III. ker.; Szentendrei út 30.
  • IV. ker.; Erdősor út 1-3.
  • IV. ker.; Külső Szilágyi út 4-16.
  • IV. ker.; Tél utca 78.
  • IX. ker.; Haller utca 84-86.
  • X. ker.; Újhegyi sétány 10.
  • XI. ker.; Budaörsi út 115.
  • XIII. ker.; Kárpát utca 39.
  • XIII. ker.; Reitter Ferenc utca 107.
  • XV. ker.; Legénybíró utca 2.
  • XIX. ker.; Üllői út 241.
  • XX. ker.; Orsolya utca 17.
  • XXI. ker.; Duna utca 10.
  • XXII. ker.; Nagytétényi út 238.

Pest:


Központi épületek

Források és jegyzetek