Habsburg Ernő osztrák főherceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Habsburg Ernő osztrák főherceg
Martino Rota 002.jpg
Született
1553. július 25.
Bécs
Elhunyt
1595. február 12. (41 évesen)
Brüsszel
Szülei Habsburg Mária magyar királyné
Miksa magyar király
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Habsburg Ernő osztrák főherceg témájú médiaállományokat.

Habsburg Ernő (németül Ernst von Österreich) (Bécs, 1553. június 15.Brüsszel, 1595. február 20.) osztrák főherceg, Alsó- és Felső-Ausztria, valamint a Spanyol Németalföld helytartója.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1553-ban született Miksa magyar király (II. Miksa néven német-római császár) és Habsburg Mária spanyol infánsnő gyermekei sorában negyedikként született. Tizennégy testvére volt. Két bátyja közül az idősebb, Ferdinánd kisgyermekként meghalt, a második fiú, Rudolf főherceg később a császári és királyi trónra került. A harmadik fiú, Ernő főherceg bátyjával, Rudolffal együtt Spanyolországban nevelkedett.

1572-ben a Jagelló-ház férfiágának kihalása után apja, Miksa császár a lengyel korona megszerzésére törekedett Előbb önmagát, majd maga helyett Ernő főherceget jelöltette a trónra. A szejm azonban Ernővel szemben IX. Károly francia király öccsét, Valois Henrik herceget választotta királlyá, és Ernő kénytelen volt trónigényéről lemondani.

1577-ben bátyja, Rudolf császár a Magyar Királyság katonai főkormányzójává nevezte ki, mely tisztséget Ernő 1592-ig töltötte be. 1590-ben meghalt a nagybátyja, II. Károly osztrák főherceg. Kiskorú fiának, Ferdinánd főhercegnek gyámságát, valamint Alsó- és Felső-Ausztria helytartói méltóságát Ernő főherceg vette át. Két évvel később, a magyarországi Habsburg-hadak élén vereséget szenvedett a törököktől.

Ugyanebben az évben II. Fülöp spanyol király megbízta a Spanyol-Németalföld kormányzásával, Ernő azonban csak 1594-ben érkezett Brüsszelbe, és 1595 februárjában el is hunyt. Kormányzóságának alig több, mint egy éve túl rövid idő volt ahhoz, hogy nagyobb politikai jelentőségűvé váljon. A Habsburgok műgyűjteményeinek szempontjából azonban a főherceg-kormányzó igen fontos lépést tett, amikor a németalföldi Pieter Bruegel festőművész munkásságára felfigyelve, beajánlotta őt a császári udvarba.


Előző uralkodó:
Peter Ernst von Mansfeld
Spanyol-Németalföld főkormányzója
1594 – 1595
Habsburg-ház
Spanyol-Németalföld zászlója
Következő uralkodó:
Pedro Enríquez de Acevedo, Fuentes grófja