Habsburg Ernő osztrák főherceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Habsburg Ernő osztrák főherceg
Martino Rota 002.jpg
Született 1553. július 15.
Bécs
Elhunyt 1595. február 12. (41 évesen)
Brüsszel
Állampolgársága belga
Szülei Habsburg Mária magyar királyné
Miksa magyar király
Tisztség Községi bíró
Kitüntetései Aranygyapjas rend lovagja
Sírhely Szent Mihály és Szent Gudula-székesegyház
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Habsburg Ernő osztrák főherceg témájú médiaállományokat.

Habsburg Ernő (németül Ernst von Österreich) (Bécs, 1553. június 15.Brüsszel, 1595. február 20.) osztrák főherceg, Alsó- és Felső-Ausztria, valamint a Spanyol Németalföld helytartója.

Élete[szerkesztés]

1553-ban született Miksa magyar király (II. Miksa néven német-római császár) és Habsburg Mária spanyol infánsnő gyermekei sorában negyedikként született. Tizennégy testvére volt. Két bátyja közül az idősebb, Ferdinánd kisgyermekként meghalt, a második fiú, Rudolf főherceg később a császári és királyi trónra került. A harmadik fiú, Ernő főherceg bátyjával, Rudolffal együtt Spanyolországban nevelkedett.

1572-ben a Jagelló-ház férfiágának kihalása után apja, Miksa császár a lengyel korona megszerzésére törekedett Előbb önmagát, majd maga helyett Ernő főherceget jelöltette a trónra. A szejm azonban Ernővel szemben IX. Károly francia király öccsét, Valois Henrik herceget választotta királlyá, és Ernő kénytelen volt trónigényéről lemondani.

1577-ben bátyja, Rudolf császár a Magyar Királyság katonai főkormányzójává nevezte ki, mely tisztséget Ernő 1592-ig töltötte be. 1590-ben meghalt a nagybátyja, II. Károly osztrák főherceg. Kiskorú fiának, Ferdinánd főhercegnek gyámságát, valamint Alsó- és Felső-Ausztria helytartói méltóságát Ernő főherceg vette át. Két évvel később, a magyarországi Habsburg-hadak élén vereséget szenvedett a törököktől.

Ugyanebben az évben II. Fülöp spanyol király megbízta a Spanyol-Németalföld kormányzásával, Ernő azonban csak 1594-ben érkezett Brüsszelbe, és 1595 februárjában el is hunyt. Kormányzóságának alig több, mint egy éve túl rövid idő volt ahhoz, hogy nagyobb politikai jelentőségűvé váljon. A Habsburgok műgyűjteményeinek szempontjából azonban a főherceg-kormányzó igen fontos lépést tett, amikor a németalföldi Pieter Brueghel festőművész munkásságára felfigyelve, beajánlotta őt a császári udvarba.


Előző uralkodó:
Peter Ernst von Mansfeld
Spanyol-Németalföld főkormányzója
1594 – 1595
Habsburg-ház
Spanyol-Németalföld zászlója
Következő uralkodó:
Pedro Enríquez de Acevedo, Fuentes grófja