Aragóniai Mária portugál királyné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aragóniai Mária
Maria de Aragão e Castela, Rainha de Portugal

Portugál Királyság királynéja
Uralkodási ideje
1500 1517
ElődjeAragóniai Izabella
UtódjaHabsburg Eleonóra
UralkodóházTrastámara-ház
Született1482. június 29.
Córdoba
Elhunyt1517. március 7. (34 évesen)
Lisszabon
NyughelyeJeronimo kolostor
ÉdesapjaII. Ferdinánd
ÉdesanyjaI. (Katolikus) Izabella kasztíliai és leóni királynő
Testvére(i)
HázastársaI. Mánuel portugál király
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz Aragóniai Mária témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Aragóniai Mária infánsnő

Aragóniai Mária (Córdoba, 1482. június 29.Lisszabon, 1517. március 7.); aragóniai és kasztíliai infánsnő (spanyolul: María de Aragón y Castilla), 1500-tól Portugália királynéja (portugálul: Maria de Aragão e Castela, Rainha de Portugal).

Élete[szerkesztés]

II. (Aragóniai) Ferdinánd király és I. Izabella kasztíliai királynő harmadik leánya. Két nővére (Izabella és Johanna) és egy bátyja (János) volt, továbbá egy húga (Katalin). Volt egy ikertestvére is, ám ő halva született. Húga, Katalin hercegnő 1509-ben nőül ment volt sógorához, VIII. Henrik angol királyhoz, s ő lett I. Mária angol királynő édesanyja. Johanna nevű nővére már 1496-ban, 16 évesen hozzáment I. Miksa német-római császár és Burgundi Mária egyetlen fiához, Szép Fülöp főherceghez, és az ő gyermekük lett V. Károly német-római császár.

A királyné 1517. március 7-én halt meg Lisszabonban. Csak 34 éves volt. A Jeronimo kolostorban helyezték végső nyugalomra. Férje 4 évvel később követte őt a halálba, ám előtte még 1518-ban újra megnősült. (Néhai feleségének unokahúgát, Ausztriai Eleonórát, V. Károly császár nővérét vette nőül, akitől két gyermeke született házasságuk három éve alatt: 1520-ban Károly és 1521-ben Mária.)

Családja[szerkesztés]

Amikor az infánsnő elérte a házasulandó kort, szülei úgy gondolták, ügyes diplomáciai fogás lenne, ha leányukat férjhez adnák IV. Jakab skót királyhoz, ám az eljegyzés végül nem valósult meg, hanem helyette Máriát I. Mánuel portugál királyhoz adták hozzá, akinek a leány már a második felesége volt. (A király előző hitvese Mária nővére, Aragóniai Izabella volt, aki 1498-ban hunyt el.)

A párnak összesen 10 gyermeke született, akik közül ők nyolcan érték el a felnőttkort:

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]