Közép-európai idő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(CET szócikkből átirányítva)
Európa időzónái:
kék Nyugat-európai idő (UTC+0)
Nyugat-európai nyári idő (UTC+1)
világoskék Nyugat-európai idő (UTC+0)
vörös Közép-európai idő (UTC+1)
Közép-európai nyári idő (UTC+2)
arany Kelet-európai idő (UTC+2)
Kelet-európai nyári idő (UTC+3)
sárga Kalinyingrádi idő (UTC+2)
zöld Moszkvai idő (UTC+3)
A világosabb árnyalatok azokat az országokat jelölik, ahol nem használnak nyári időszámítást.

A közép-európai idő (angolul Central European Time, CET) annak az időzónának az egyik neve, amely 1 órával jár az egyezményes koordinált világidő előtt, vagyis CET=UTC+1. Európa legnagyobb része ebbe a zónába tartozik, néhány észak-afrikai országgal együtt. A nyári időszámítás ideje alatt a CEST van érvényben helyette (CEST=UTC+2). A köznyelvben a magyar idő szerint kifejezés ugyanezt jelöli.

Használata[szerkesztés]

A következő országokban egész évben ez van érvényben:

A következő országok csak a téli időszámítás alatt használják, azaz október utolsó vasárnapjától március utolsó vasárnapjáig:

A közép-európai időzóna

Namíbia UTC+1-et használ április és október között, az év többi részében pedig nyári időszámítást, ami az UTC+2-nek felel meg.

A második világháború előtt Litvánia is közép-európai időt használt 1920–40 között. A háború alatt Németország ezt vezette be az összes általa elfoglalt területen. Franciaország, Belgium, Hollandia és Luxemburg megtartotta a háború után is. Monaco, Spanyolország, Andorra és Gibraltár a háború után vezették be.

Írországban és az Egyesült Királyságban kísérleti jelleggel bevezették a közép-európai zónaidőt 196871 között. Ez a kísérlet azonban népszerűtlennek bizonyult, népszerűtlenségét főleg a téli reggeleken megnövekedett közúti balesetek okozták, sok esetben iskolába induló gyermekek voltak a halálos áldozatok. Portugáliában 196676 illetve 199296 között használták a közép-európai időszámítást.

Rendellenességek, érdekességek[szerkesztés]

Mivel a tisztán földrajzi szempontok mellett politikai kritériumok is közrejátszanak az időzónák megrajzolásánál, az érvényes időzónák nem illeszkednek pontosan a hosszúsági körökhöz. Ha a közép-európai időzónát tisztán földrajzi alapon jelölnék ki, akkor pontosan a 7° 30' K és 22° 30' K hosszúsági körök között húzódna. Ennek eredményeképpen, vannak olyan helyek Európában, amelyek földrajzi értelemben közép-európai időzónába tartoznának, de nem ezt az időszámítást használják; fordítva pedig, vannak olyan európai helyek, amelyek földrajzi értelemben nem tartoznának ebbe az időzónába, mégis a közép-európai időt használják.

Elcsúszás a földrajzi időzónától Európában
(     –1,       0,      +1,      +2,      +3 óra)
Télen...
... és nyáron

Földrajzi rendellenességek[szerkesztés]

  • Olyan ország, amely földrajzilag (részben) UTC-1 zónába tartozna, de UTC+1-et használnak: Spanyolország legnyugatibb része, például A Coruña városa (itt közép-európai nyári idő szerint a nyári napforduló napján majdnem 23 órakor nyugszik a le a Nap)
  • Olyan ország, amely földrajzilag (részben) az UTC zónába tartozna, de UTC+1-et használ: Andorra, Belgium, Franciaország (leszámítva Korzikát és Elzász legkeletibb részét), Németország legnyugatibb része például Saarbrücken, Düsseldorf, Aachen és Trier; Olaszország legnyugatibb része például Aosta; Luxembourg; Monaco; Hollandia; Norvégia legnyugatibb része, Spanyolország (kivéve a legnyugatibb részt); Svájcnak a Berntől nyugatra fekvő része például Genf és Lausanne.
  • A norvég-orosz határ az egyedüli olyan hely, ahol a közép-európai időzóna (UTC+1) a moszkvai időzónával (UTC+3) közvetlenül határos, így a határ átlépésekor kétórás időeltolódás adódik. Ezen kívül van Európában egyetlen olyan pont is, ahol három időzóna (UTC+1, UTC+2 és UTC+3) találkozik, a Norvégia-Finnország-Oroszország hármas határon.
  • Olyan országok, amelyek (részben) UTC+1-be tartoznának, de UTC+2-t használnak: Görögország legnyugatibb része például Korfu szigete; Bulgária legnyugatibb része; Románia legnyugatibb része (Krassó-Szörény megye, Temes megye; Arad megye, Bihar megye egésze, illetve részben Mehedinţi megye és Szatmár megye); Ukrajna legnyugatibb része, a magyar illetve a szlovák határ közelében; a kalinyingrádi orosz exklávé; Litvánia nyugati része; Észtország nyugati része; Lettország nyugati része; Finnország délnyugati partvidéke például Turku; ezen kívül az Åland-szigetek.

Spanyolország különleges esete[szerkesztés]

Spanyolország elég különleges eset. Az ország ugyan UTC+1-et használ, de a napi élet üteme egy óra késésben van a többi UTC+1 országhoz képest:

  • A tanítás 9:30-kor kezdődik, ami Portugáliában 8:30, és ott akkor kezdődik a tanítás.
  • Az ebéd rendszerint 14:00 órakor van, ami Portugáliában 13:00 és szintén ebédidő.
  • A munkaidő 18:00 óráig tart, ami a portugáliai 17:00 órának felel meg, és az ottani munkaidő végének.
  • A vacsorát 21:00 óra után eszik, ami Portugáliában 20:00 és szintén vacsoraidő.

Másképp szólva, a spanyolok mindent ugyanakkor tesznek, mint a portugálok, vagyis életvitelükben a földrajzilag helyes időzónához igazodnak. Spanyolország tehát névlegesen UTC+1-et használ, de gyakorlatilag UTC-t.

Az időzóna főbb városai[szerkesztés]

Európában[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Central European Time című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.