Beregvár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Beregvár (Карпати)
Schönborn kastély, Beregvár
Schönborn kastély, Beregvár
Közigazgatás
Ország Ukrajna
TerületKárpátalja
Járás Munkácsi járás
Rang falu
Irányítószám 89641
Népesség
Teljes népesség 235 fő (2001)
Népsűrűség0,24 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság217 m
Terület980 km²
Időzóna EET, UTC+2
Elhelyezkedése
Beregvár (Ukrajna)
Beregvár
Beregvár
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 48° 31′ 28″, k. h. 22° 52′ 23″Koordináták: é. sz. 48° 31′ 28″, k. h. 22° 52′ 23″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Beregvár témájú médiaállományokat.

Beregvár, ukrán nyelven Карпати, falu Ukrajnában, Kárpátalján, a Munkácsi járásban.

Fekvése[szerkesztés]

Munkácstól északkeletre, Szentmiklós északi szomszédjában fekvő település.

Története[szerkesztés]

Ukraine-Chynadiiovo-Palace-5.jpg

A környék 1711 előtt a Munkácsi uradalom része és a Rákóczi-család birtokában volt. azonban az osztrák császári udvar a Rákóczi-szabadságharc után 1711-ben elkobozta a Rákócziak itteni uradalmát is, így a száműzött fejedelem e birtokai is a császári koronára szálltak, akárcsak Vay Ádám, Visky Sámuel, Krucsay István és a többi Rákóczihoz hű főurak birtokai. Az elszegényedett jobbágysággal rendelkező munkácsi uradalom kezdetben a szepesi kincstári igazgatóság kezelésébe került, de a gondatlan és szakszerűtlen gazdálkodás következtében alig adott jövedelmet.

1726-ban VI. Károly osztrák császár gróf Schönborn Lothár Ferenc mainczi érseknek és választófejedelemnek adományozta az uradalmat az uralkodói ház iránt tanúsított hűsége és a császári seregnek felajánlott adományai jutalmazásául, a munkácsi vár kivételével, melyet a császár magának és utódainak tartotta fenn. Az uradalom 1944-ig maradt a Schönborn család birtokában.

Nevezetességek[szerkesztés]

  • Schönborn kastély - A kastélyt Z. Gresserson tervei alapján a környék legmagasabb pontjára a 19. század utolsó évtizedeiben: 1890-1895 között építették fel egy18. századi fából készült udvarház, vagy vadászkastély helyén, az akkor divatos angol Tudor-féle stílusban. Díszes óratornya háromemeletes, az oldalszárnyak egyemeletesek.

A kastélyhoz tartozó 50 hektáros park Kárpátalja legnagyobb és legszebb tájépítészeti együttese. A parkban a Kárpátok őshonos növényzete mellett egzotikus fák, bokrok szebbnél szebb példányai is megtalálhatók, a park közepén pedig az itt kialakított kristálytiszta vizű tóban ritka vízi növények pompáznak, de csodálatosak a kastély körül ültetett nyírott bokrok, növénysövények, színpompás virágágyások is.

A kastélyban jelenleg szanatórium működik. Parkja látogatható.

Források[szerkesztés]

  • Kárpátinfo [1]