Ugrás a tartalomhoz

Beregfy Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Beregfy Károly
Magyarország honvédelmi minisztere
Hivatali idő
1944. október 16. – 1945. március 27.
ElődCsatay Lajos
UtódVörös János
Katonai pályafutása
Csatái

Születési névBerger Károly
Született1888. február 12.
Cservenka
Elhunyt1946. március 12. (58 évesen)
Budapest

Foglalkozás
Halál okaakasztás
A Wikimédia Commons tartalmaz Beregfy Károly témájú médiaállományokat.

Beregfy Károly, olykor Beregffy (született Berger) (Cservenka, 1888. február 12.Budapest, 1946. március 12.)[1] sváb származású magyar vezérezredes, a Szálasi-kormány honvédelmi minisztere, a vezérkar főnöke, a honvédség parancsnoka. 1946-ban a népbíróság halálra itélte, kivégezték.

Katonai, politikai pályafutása[szerkesztés]

Beregfy Budapesten 1944 októberében

1912-ben hadnaggyá avatták, harcolt az első világháborúban, ahol súlyosan megsebesült. 1919-ben már százados volt a Vörös Hadseregben. Horthy hatalomátvétele után tisztázta magát a Tanácsköztársaság alatt betöltött szerepével kapcsolatban. 19391941 között a Hadiakadémia parancsnoka volt.

1941-től a VI. hadtest, 1943-tól a 3. hadsereg, 1944-től az 1. hadsereg parancsnoka, amelynek élén 1944 áprilisában súlyos vereséget szenvedett az előretörő szovjetektől. A csatavesztés okait vizsgáló bizottság személyes felelősségét állapította meg, ezért leváltották parancsnoki posztjáról.

Kezdettől fogva szimpatizált a Nyilaskeresztes Párttal, bár annak tagjai sorába nem léphetett be, mivel az érvényes rendelkezések értelmében honvédtiszt nem lehetett politikai párt tagja. Miután 1944. március 19-én a németek megszállták Magyarországot, Szálasi megkereste, és felkérte, hogy segítsen a hatalom átvételében, amennyiben Horthy megpróbálna kiugrani a háborúból.

A nyilas hatalomátvétel (október 15.) idején Beregfy a családjával balatoni nyaralójukban pihent. Szálasi még aznap visszarendelte Budapestre, majd másnap, október 16-án kinevezte honvédelmi miniszterré és a vezérkar főnökévé. Beregfy október 30-án kelt rendeletében Magyarországot hadműveleti területté nyilvánította, és minden elérhető humán, illetve gazdasági erőforrást a háborúnak rendelt alá. Megalakította a Hunyady SS páncélgránátos hadosztályt. A hadseregben – német mintára – bevezette a hungarista köszöntést, és parancsot adott a dezertáló katonák agyonlövésére.

1945. április 30-án minden tisztségétől megfosztották, majd amerikai fogságba került. Az amerikaiak kiadták, és 1946 februárjában megkezdődött tárgyalása. A népbírósági per alatt végig tagadta bűnösségét, rokkantságára, illetve kényszerre hivatkozott. A Jankó Péter vezette népbíróság védekezését nem fogadta el, és kötél általi halálra ítélte. 1946. március 12-én végezték ki, egy napon Szálasival, Vajna Gábor belügy-, Rajniss Ferenc vallás- és közoktatásügyi miniszterrel, illetve Gera József ideológussal.

Családja[szerkesztés]

Berger Károly és Gégner Mária fia, evangélikus vallású. Lánya gyermekbénulásban szenvedett.[2]


Elődje:
csatai Csatay Lajos
Honvédelmi miniszter
1944. október 16.1945. március 27.
Utódja:
Vörös János

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Életrajza (magyar nyelven). Masodikvh.hu. (Hozzáférés: 2013. január 1.)