Bartha Károly (katona)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bartha Károly
Vitéz Bartha Károly Berlinben (középen) Wilhelm Canaris és Edmund von Glaise-Horstenau társaságában
Vitéz Bartha Károly Berlinben (középen) Wilhelm Canaris és Edmund von Glaise-Horstenau társaságában
Magyarország honvédelmi minisztere
Hivatali idő
1938. november 15. 1942. szeptember 24.
Előd Rátz Jenő
Utód Nagy Vilmos
Katonai pályafutása
Csatái

Született 1884. június 18.
Budapest
Elhunyt1964. november 22. (80 évesen)
Linz
Párt független politikus

Foglalkozás politikus
Iskolái Császári és Királyi Műszaki Katonai Akadémia (–1904)
A Wikimédia Commons tartalmaz Bartha Károly témájú médiaállományokat.

Vitéz dálnokfalvi Bartha Károly (Budapest, 1884. június 18.Linz, 1964. november 22.) magyar katona, honvédelmi miniszter.

Életrajza[szerkesztés]

1904-ben végzett a mödlingi műszaki katonai akadémián. Az első világháború idején magasabb parancsnoki tisztségeket töltött be Budapesten és Triesztben. 1919-ben a Vörös Hadsereg soraiban harcolt előbb a csehek, majd a románok ellen. A Tanácsköztársaság bukása után a Nemzeti Hadseregbe lépett be, ahol 1920-ban alezredesi rangot kapott. 1936-tól a Honvédelmi Minisztériumban volt katonai csoportfőnök, majd 1938-ban táborszernagy lett. Ugyanebben az évben honvédelmi miniszter lett az Imrédy-kormányban. Ezt a tisztségét a Bárdossy-kormányban is megőrizte. 1941-ben vezérezredesi rangot kapott.

Honvédelmi miniszterként[szerkesztés]

Mandátuma idején történtek a Bécsi döntések, a Bácska és a Muravidék megszállása, valamint Kassa bombázása, amiért 1941. június 26-án Magyarország belépett a második világháborúba. Szintén mandátuma idején történt a délvidéki razzia, melynek során az általa és Szombathelyi Ferenc vezérkari főnök által kirendelt Feketehalmy-Czeydner Ferenc által irányított honvédi és csendőri alakulatok lemészároltak több mint 3000 bácskai - főként szerb - polgári lakost.

1942. szeptember 24-én Horthy kormányzó lemondatta. Ennek kiváltóoka a túlzott és a Kállay-kormány irányvonalával össze nem egyeztethető németbarátsága, a németek által igényelt biztosító hadosztályok kiküldésének túlontúl készséges támogatása, a miniszterelnök bizalmas tájékoztatásának a német követtel való közlése és a magyar hadiipari tevékenység német ellenőrzése körüli vitában a kormány kompromittálása volt.[1] Bartha Károlyt ezt követően nyugdíjazták.

Nyugdíjaztatása után[szerkesztés]

Bartha Károly nyugdíjaztatása után nem vállalt sem politikai, sem katonai szerepet. A háború után a népbírósággal együtt működő Katonai Bíróság lefokozta és elcsapta a honvédségtől, ugyanis őt tekintették egyik felelősének, hogy Magyarország belépett a II. világháborúba. A kommunista hatalomátvételt követően állandóan figyelemmel tartották, zaklatták, emiatt az 1950-es években nyugatra emigrált, Venezuelában telepedett le, ahol vasútépítő mérnökként dolgozott. 1964-ben, egy európai látogatása után hunyt el az ausztriai Linzben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dombrády Lóránd. Hadsereg és Politika Magyarországon 1938-1944 (magyar nyelven). Kossuth Könyvkiadó, 290. o. (1986) 

Források[szerkesztés]


Elődje:
Rátz Jenő
Honvédelmi miniszter
1938. november 15.1942. szeptember 24.
Insignia Hungary Army shield v2.svg
Utódja:
Vitéz nagybaconi Nagy Vilmos