Breguet 14

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Breguet 14
Lengyel Breguet 14 a kijevi offenzíva idejéből
Lengyel Breguet 14 a kijevi offenzíva idejéből

Funkcióbombázó
GyártóBreguet Aviation
TervezőMarcel Vuillierme
Sorozatgyártás1916-1928
Gyártási darabszám~7800 db
Fő üzemeltetők

Személyzet2 fő: 1 pilóta, 1 megfigyelő
TípusváltozatokA.2, B.2, B.2 L
Első felszállás1916. november 21.
Szolgálatba állítás1917
Méretek
Hossz8,87 m
Fesztáv14,36 m
Magasság3,30 m
Szárnyfelület47,50 m²
Tömegadatok
Szerkezeti tömeg1010 kg
Max. felszállótömeg1536 kg
Hajtómű
Motor1 × Renault 12Fe
Teljesítmény224 kW
Repülési jellemzők
Max. sebesség185 km/h (Mach 0,15)
Hatótávolság900 km
Legnagyobb repülési magasság5750 m
Emelkedőképesség105 m/min
Szárny felületi terhelése32 kg/m² (maximális felszállótömegnél) (6,6 lb/ft²)
Tolóerő-tömeg arány145 W/kg (maximális felszállótömegnél) (0,09 Le/lb)
Fegyverzet
Beépített fegyverzet
  • 1 × fix 7,7 mm-es Vickers géppuska
  • 2 × mozgatható 7,7 mm-es Lewis golyószóró a megfigyelőnek
  • Bombák300 kg
    Háromnézeti rajz
    A Wikimédia Commons tartalmaz Breguet 14 témájú médiaállományokat.

    A Breguet 14 egy első világháborús francia kétfedeles felderítő és bombázó repülőgép. Még a háború után is hosszú éveken keresztül folyamatosan nagyon nagy számban gyártották. A széles körű felhasználhatóságon kívül azt is érdemes megjegyezni, hogy ez volt az első tömegtermelésben előállított repülőgép, amelynek szerkezete fa elemek helyett már nagyrészt fém elemekből készült. Ez azt eredményezte, hogy a repülőgép sárkányszerkezete könnyebb és ugyanolyan erős lett, mintha fából készült volna. Ezáltal a gép a gyorsasága és fürgesége, méretei ellenére, megelőzte számos korabeli vadászgépét. Az erős konstrukció sok sérülést elviselt, könnyű volt kezelni és jó teljesítményt nyújtott. A Breguet 14-et gyakran a háború egyik legjobb repülőgépeként emlegetik.

    Tervezés és fejlesztés[szerkesztés]

    A repülőgépet, melyet eredetileg Breguet AV Type XIV-nek neveztek, Louis Breguet tervezte, aki a prototípussal 1916. november 21-én emelkedett elsőként a levegőbe. A terv Breguet visszatérése volt a szokványos repülőgépekhez, miután megtervezte a Breguet BUM toló elrendezésű repülőgépet. A Francia Hadsereg Section Technique de l' Aéronautique-S.T.Aé. (Légügyi Technikai Osztály) részlege még ugyanebben a hónapban kihirdette az elvárásait négy új repülőgéptípussal kapcsolatban. Breguet benyújtotta új tervét két kategóriára is, a felderítő és a bombázó repülőgép típusokra.

    A februári értékelést követően a Breguet 14 típust elfogadták mindkét kategóriában és márciusban megrendeltek 150 darab felderítő, valamint 100 darab bombázó repülőgépet, amelyeket Breguet 14 A.2 és 14 B.2 típuskódokkal jelöltek meg (az 1918-as írásmód szerint: Breguet XIV A2/B2). Az A.2-es típust felszerelték fényképezőgéppel és hordozható rádiókkal. 14 B.2-es változat alsó szárnyát némileg módosították, hogy felszerelhessék rá a Michelin gyártmányú bomba felfüggesztéseket. Eredetileg mindkét változat rendelkezett automata, gumikötél által működtetett fékszárnnyal, de a gyártásba került gépekről ezt elhagyták. Breguet 14 B.2 L változatnak azon modelleket nevezték, melyekbe az amerikai gyártmányú Liberty motorokat szerelték.

    Kis számban további alváltozatok készültek. A háború alatt készültek a 14 B.1 együléses nagy hatótávolságú bombázó, a 14 GR.2 nagy hatótávolságú felderítő, a 14 H úszótalpas, a 14 S légi mentő és a 14 Et.2 kiképző repülőgép típusok. Későbbi változatok a továbbfejlesztett szárnnyal rendelkező 14bis A.2 és 14bis B.2 típusok. A Breguet 16 egy nagyobb szárnnyal rendelkező továbbfejlesztett változat. Breguet 17 néven létezett egy kétüléses vadász változat is, de ezt csak kis darabszámban gyártották.

    Alkalmazása[szerkesztés]

    A sikeres francia hadrendbe állítást követően a típusból 40 darabot rendelt a Belga Hadsereg, és több mint 600 darabot az Amerikai Egyesült Államok Légiereje. A belga és az amerikai gépek körülbelül felét Fiat A.12 motorokkal szerelték, az eredeti Renault 12F motorokból tapasztalt hiány miatt. Az első világháború végéig körülbelül 5500 darab Breguet 14 készült.

    A típust széleskörűen alkalmazták a háború után. Felszerelték vele a francia megszálló erőket Németországban és hadrendbe állították a gyarmatokon állomásozó francia csapatoknál. 14 TOE (Théatres des Operations Extérieures) néven készítettek egy különleges változatot viharos időjárású tengeri repüléshez. Katonai szolgálatot teljesítettek a szíriai, marokkói és vietnámi felkelések leverésében és a franciák által megkísérelt beavatkozásban az oroszországi polgárháborúba. Az utolsó kiképző példányokat nem vonták ki a francia katonai szolgálatból egészen 1932-ig.

    A háborút követően Breguet civil változatok gyártását is elhatározta. A 14 T.2 Salon különlegesen kialakított törzsében két utast szállíthatott. Ennek továbbfejlesztett változata volt a 14 Tbis, mely mind kerekekkel, mind úszótalpakkal is készült.[1] A 14 Tbis alapjául szolgált a légi mentővé fejlesztett 14 Tbis Sanitaire típusnak és annak a 100 db légipostai küldemények szállítására készült változatnak, amely Pierre Latécoère induló légitársasága számára készült. Miután a légitársaság a nevét CGEA-ra változtatta, egyike volt azoknak, akik 106 Breguet 14 gépükkel a Szahara sivataga felett repültek. A 18 T változat az egyszerű 14 T újramotorizált változata volt, melyet Renault J motorral szereltek fel, hogy négy utast is szállíthasson. Amikor a gyártás 1928-ban végleg leállt, az összes változatot összeadva a gyártás elérte a 7800 példányt (más források szerint 8000, illetve 8370).

    Üzemeltetők[szerkesztés]

     Belgium
     Brazília
     Kína
     Csehszlovákia
     Dánia
     El Salvador
     Észtország
     Finnország
     Franciaország
     Görögország
     Guatemala
     Japán
     Litvánia
     Irán
     Paraguay
     Lengyelország
     Portugália
     Románia
     Szovjetunió
     Szerbia
     Svédország
     Thaiföld, Sziám
     Törökország
     USA
     Uruguay
     Jugoszlávia

    Irodalomjegyzék[szerkesztés]

    • Taylor, John W. R., Jean Alexander: Combat Aircraft of the World, London, George Rainbird Ltd, 1969 Pg.74-75 Library of Congress, Catalog Card Number 68-25459
    • Tomasz J. Kowalski, Samolot Breguet 14, TBiU no.197, Warsaw 2002, ISBN 83-11-09461-6 (Polish language)
    1. "1921 Paris Air Salon: Breguet 14Tbis" FLIGHT, 1921. november 24., utolsó lap, oldalnézeti rajz

    Fordítás[szerkesztés]

    • Ez a szócikk részben vagy egészben a Breguet 14 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.