Bosnyákok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bosnyákok
Bošnjaci
Teljes lélekszám
4 millió között
Régiók
 Bosznia-Hercegovina 2,185,055
Lélekszám régiónként
Régió
 Szerbia 172 087
 Ausztria 108 047
 Egyesült Államok 98 766
 Németország 80 000
 Svédország 55 464
 Montenegró 48 184
 Svájc 46 773
 Szlovénia 21 542
 Kanada 21 040
 Horvátország 20 755
 Ausztrália 17 993
 Macedónia 17 018
 Norvégia 15 649
 Belgium 2182
 Spanyolország 2 038
Nyelvek
bosnyák
Vallások
Túlnyomórészt muzulmánok.
Rokon népcsoportok
Horvátok, szerbek, montenegróiak, szlovének, macedónok, tágabb értelemben délszlávok, szlávok.

A bosnyákok (bosnyákul: Bošnjak, Bošnjaci) délszláv népcsoport. Elsősorban Bosznia-Hercegovinában, Szerbiában (Szandzsák és Koszovó vidékén) és Montenegróban élnek. A bosnyákok nemzeti identitására döntő hatással volt muzulmán vallásuk. Ma szinte kizárólag azok nevezik magukat bosnyáknak, akik muszlim kulturális háttérrel rendelkeznek.

Bosnyákok a Balkánon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bosnyákok lakhelye

A Balkán-félsziget középső részén az egykori boszniai bogumilok és katharok tértek át tömegével az iszlámra, a katolikus és ortodox vallású keresztények közül kevesebben. Az Oszmán Birodalom ötszáz évig uralta a vidéket, és a fél évezredes uralom maradandó hatással volt az itt élő népek kultúrájára. Részben nyelvük is módusult, így amit egyesek újabban önálló bosnyák nyelvnek tartanak, számos török jövevényszóval gazdagodott, amelyeket szinte kizárólag a bosnyákok használnak. A boszniai nyelv azonban teljesen érthető a szerbek, illetve a horvátok számára is.

Bosnyákok Magyarországon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Osztrák–Magyar Monarchia idején mindenkit, aki Bosznia-Hercegovinában élt, tehát katolikusokat, ortodoxokat és muszlimokat egyaránt, még bosnyáknak (Bošnjak) neveztek. Kállai Benjamin közös pénzügyminiszterként Bosznia kormányzója, korának jelentős Balkán-szakértője a kor liberális felfogása alapján alkotta meg a boszniai nemzet fogalmát. Véleménye szerint vallástól függetlenül a térségben élő szlávok egy népet alkotnak, ez azonban se nem horvát, se nem szerb.

Magyarországon is élnek népcsoportok, melyeknek tagjai rendszerint bosnyáknak nevezik magukat. A magyarországi bosnyákok esetében a név azonban nem jelent iszlám kötődést, hanem csak földrajzi eredetet. A magyarországi bosnyákok hagyományosan katolikus vallásúak, és horvátnak tartják magukat.

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]