Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív116

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Sablon kép hiba

Üdv! Valaki tud segíteni? Létrehoztam a Hét nővér sablont, de a kép paraméternél csak a kép címét írja ki, nem tölti be a fájlt. Ez miért lehet? – XXLVenom999 vita 2018. június 3., 19:55 (CEST)

Nem képnevet vár, hanem teljes szintaxist ([[Fájl:név|méret|cím|stb.]]). – Tacsipacsi vita 2018. június 3., 20:37 (CEST)
Értem, ezt nem tudtam. Közben @Balint36: már meg is csinálta, köszönöm mindkettőtöknek! – XXLVenom999 vita 2018. június 3., 22:49 (CEST)

Egyenlő széles táblázatok?

Megint én vagyok. A 2018-as labdarúgó-világbajnokság helyszínei (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) → Ebben a cikkben hiába adok meg azonos paramétereket mind a 12 stadionnál, a táblázatok a képek mellett nem mindenhol egyforma szélesek, az első, illetve az utolsó négy stadionnál eltérnek a többitől. Meg lehetne ezt oldani úgy hogy mindegyik egységes legyen? – XXLVenom999 vita 2018. június 4., 16:27 (CEST)

Egy táblázatba tettem az egészet, ha így jó? – Pegy22 vita 2018. június 4., 16:44 (CEST)

@Pegy22: Tökéletes, ez valamiért eszembe sem jutott. Hálásan köszönöm! – XXLVenom999 vita 2018. június 4., 16:48 (CEST)

Tech News: 2018-23

2018. június 4., 23:54 (CEST)

Helyesírás-ellenőrzés

Sziasztok! Borzasztóan felületes vagyok egy ideje, rengeteg gépelési hibával, elütéssel, sőt helyesírási hibával szerkesztek. Úgy rémlik valaha volt itt helyesírás-ellenőrző funkció, de nálam ilyen most nincs bekapcsolva. És nem is találok sehol. Van, vagy csak volt, vagy sosem volt? Piraeus vita 2018. május 31., 22:39 (CEST)

Itt nem. A böngésződben. Annak a beállításai között keresd. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. május 31., 22:47 (CEST)

A böngészőm (Chrome) a Facebook szót is aláhúzza a Facebookon! Vagy azt a Facebook csinálja? :) – Pagony foxhole 2018. május 31., 22:49 (CEST)
Ott a pont, rossz cégnél kerestem a megoldást. Köszi! Bár a Wikipédiának is lehetne ilyenje. Piraeus vita 2018. május 31., 23:05 (CEST)

Bekapcsoltad esetleg a szintaxisszínezőt? Mert az, úgy tudom, összeveszhet a helyesírás-ellenőrzővel. – Máté (vitalap) 2018. május 31., 23:33 (CEST)

Nem összeveszik, hanem akkor konkrétan nincs helyesírás ellenőrző... Ha pedig a Wikedet használod helyette, akkor van helyesírásellenőrzés, de nem lehet beszúrni alulról a speciális karaktereket... Szóval, lenne itt még mit fényezni, de nem nagyon foglalkozik vele senki tudtommal... (Állítólag valahol hibának már le van jelentve.) - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2018. június 1., 01:35 (CEST)

@Pagony: Jobb klikk→Hozzáadás a szótárhoz. Hamar elfogynak az ismeretlen szavak. @Gaja: T177509. Bocsáss meg, de mégsem foghatok fegyvert a fejlesztők fejéhez. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. június 1., 08:45 (CEST)

@Bencemac: Nem is azért mondtam, csak kicsit zavar, hogy annyi eszközünk van, mégsincs egy olyan, amiben minden müködne... - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2018. június 1., 10:04 (CEST)

@Bencemac: Köszi! – Pagony foxhole 2018. június 1., 10:35 (CEST)

Tiszteletteljesen javaslom mindenkinek, hogy a böngészőjében kapcsolja be a helyesírás-ellenőrzés funkciót. A legtöbb modern böngészőben van ilyen. Az ismeretlen szavakat (általában idegen neveket, amik nincsenek benne egy magyar szótárban) ezek az ellenőrzők aláhúzzák, de biztosan jó esetben ezeket a neveket fel lehet venni saját szótárba, és onnantól kezdve a böngésző nem jelöli hibásnak. misibacsi*üzenet 2018. június 1., 16:18 (CEST)

@Misibacsi: Az a baj, hogy a szintaxisszínező bekapcsolása után nincs lehetőség (legalább is Firefoxban) helyesírás-ellenőrzésre! Se bekapcsolni, se ellenőrizni nem lehet semmit. - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2018. június 1., 18:04 (CEST)
Kipróbáltam, és tényleg nem működik közben a helyesírás-ellenőrzés, de a szintaxisszínező egy kattintással ki- és újra bekapcsolható. misibacsi*üzenet 2018. június 3., 21:19 (CEST)

@Gaja: A szintaxisszínezőt most direkt emiatt bekapcsoltam a Beállításoknál, és nálam továbbra is működik a Firefox helyesírás-ellenőrzője. A szintaxisszínező mit csinál egyébként, hol látható? misibacsi*üzenet 2018. június 2., 08:25 (CEST)

Hát, akkor az én készülékemben van a probléma, mert nálam nem működik a kettő együtt. Más szerkesztőkben működik (nem a Wikipédiában, hanem más oldalak szövegmezőiben), tehát nem hiszem, hogy a Firefox lehet a problémás (ami Winows 10 alatt fut és 60.1.1-es, 64 bites). - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2018. június 2., 11:25 (CEST)
@Misibacsi: A ceruza Codemirror-icon.png segítségével aktiváld az eszközt. @Gaja: Jó ideje használom már az új wikiszöveges szerkesztőt, azzal működik minden. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. június 2., 11:39 (CEST)
Egész pontosan hol lenne látható ez a ceruza ikon? Nálam nincs ilyen. misibacsi*üzenet 2018. június 2., 20:59 (CEST)
Miután engedélyezted a béta funkciók között a wikiszöveges szintaxiskiemelőt, a szerkesztőeszköztáron lesz (fekete, ha ki van kapcsolva a szintaxiskiemelés, kék és kerete van, ha bekapcsoltad). – Tacsipacsi vita 2018. június 2., 21:34 (CEST)
Nincs ilyenem. Mi az a "szerkesztőeszköztár"? Nálam valószínűleg ki van kapcsolva. misibacsi*üzenet 2018. június 3., 06:23 (CEST)
Hja, hát kell egy hely, ahova el lehet helyezni az ikonját. A Szerkesztés szekcióban be kell kapcsolnod a Szerkesztőeszközsor látható és a Fejlettebb szerkesztő-eszköztár használata közül valamelyiket ahhoz, hogy be- vagy kikapcsolhasd a szintaxiskiemelést. (A használatához nem kell eszköztár, de minthogy Firefoxban le van tiltva a helyesírás-ellenőrzés, ha bekapcsolod a szintaxiskiemelést, gondolom, nem szeretnéd állandóan bekapcsolva tartani.) Ajánlom a másodikat, ha szeretnéd rendszeresen használni, mert az első hamarosan meg fog szűnni (már kiírták az ajtófélfára, hogy két hónap múlva megszűnik :-)). – Tacsipacsi vita 2018. június 3., 10:54 (CEST)
@Bencemac: Megnézem, kipróbálom. Úgy tűnik valóban működik. - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2018. június 2., 12:12 (CEST)
Az egyébként normális (szerintem nem), hogy ha elérek az első sor végére, akkor a kurzor ugrik egyet és vagy 15 karakterrel hátrébb látható, de az írás továbbra is az eredeti helyén folytatódik? - Gaja  Posthorn Logo Dt Bundespost.svg 2018. június 2., 23:04 (CEST)

Hát ez mulatságos. Mivel ilyen izékről beszélgettek, mint „szintaxisszínező”, én is megkerestem és bekapcsoltam, hogy ne legyek már oly sirolm tudatlan. És képzeljétek: idén tíz éve hogy szerkesztek, de most tűnt fel a szerkesztőablak tetején az a kis sor, aminek segítségével formázni (félkövér, dőlt, felsorolás...), sőt külső és belső hivatkozásokat beszúrni lehet egy gombnyomással. meglepődött Jó, eddig is tudtam, hogy van ott fent valami izé minden alkalommal ha szerkesztek, de „kit érdekel”, ugye...

Na most valahol, mélyen bennem, van azért egy kis Piraeus, aki sírva röhög... Köszi a beszélgetést! Megérte. Piraeus vita 2018. június 3., 00:16 (CEST)

tyű, akkor te nem láttad, mennyit szentségeltem régebben, mert ez a vacak mindig egy másodperces késéssel töltött be, baromi könnyű volt véletlenül rákattintani, és az anonok, akiknek alapból be volt kapcsolva, emiatt szórták tele folyamatosan a cikkeket azzal, hogy „dőlt szöveg” meg „példaegykettő.ogg”, sőt, ennek köszönhettük a 2006-os csigainváziót is. A VisualEditor legalább ezt a problémát kiiktatta (igaz, okozott helyette egy rakás másikat...) Alensha 2018. június 5., 06:44 (CEST)
Egyébként most már eleve ki van hagyva a helye a legrégebbi változatnak is, úgyhogy (bár továbbra is némi késéssel töltődik be) nem ugrik az egér alá. Úgyhogy ha ez az egyetlen bajod vele, és amúgy használnád, akkor nyugodtan visszakapcsolhatod. – Tacsipacsi vita 2018. június 5., 09:06 (CEST)

@Alensha: Ez már totál offtopic de mi az a VisualEditor? Visual differences menüpont a beta alatt? Piraeus vita 2018. június 5., 17:05 (CEST)

@Piraeus: Wikipédia:VisualEditor, mw:VisualEditor. Nézz körül a beállításaidnál (A vizuális szerkesztő ideiglenes letiltása, amíg béta állapotban van ne legyen bepipálva. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. június 5., 19:53 (CEST)

anniversary.py - pywikibot.exceptions.InconsistentTitleReceived és Vuk Ra­do­vić

A júliusi évfordulók kincsestára frissítése közben harmadik próbálkozásra is beletört a bot bicskája Vuk Ra­do­vić nemlétező cikkébe. A bot logja szerint:

pywikibot.exceptions.InconsistentTitleReceived: Query on [[hu:Vuk Ra­do­vić]] returned data on 'Vuk Radović', stb., stb.

Ami azért is érdekes, mert az AWB Wiki Database Scannere a május 21-i dump alapján kidobott egy bizonyos Vuk Ra-­do­-vić cikket (lehet, hogy nem pont ezekkel a kötőjelekkel) de az AWB-be töltve a kötőjelek eltűnnek. Az üres cikket az AWB meg is tudja nyitni, de onnan böngészővel sem a cikk, sem a laptörténete nem elérhető. -- ato vita 2018. június 2., 11:20 (CEST)

Ha jól sejtem, feltételes elválasztójelek (HTML-kódja ­) voltak a címben. Az ilyen címeket nemrég (az elmúlt hetekben) tiltották le, és elvileg valami szkript át fogja nevezni a lapokat rendes címre, de ez nem tudom, mikor lesz, úgyhogy inkább API segítségével átneveztem (az API-nak meg lehet adni lapazonosítót is lapcím helyett, és azzal sikerült elérnem a lapot). Most már működnie kell a botnak. – Tacsipacsi vita 2018. június 2., 14:41 (CEST)

Köszönöm szépen! Úgy néz ki, most működik. A bot a kritikus részen tovább lépett. -- ato vita 2018. június 2., 19:52 (CEST)

@Tacsipacsi: 1. Hogy lehet API-val törölni? A mi hivatkozik erre kódját beírtad, de a törlés azért elég új nekünk ezen a módon, ha már rájöttél, megírhatnád. 2. Hol lehet erről a scriptről meg a törlésről olvasni? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. június 3., 07:59 (CEST)

Megpróbáltam a delete.py-nal. Én úgy látom, hogy csak a lap címét tudom megadni itt, nincs lehetőség azonosítóra. A lap címét bemásolva pedig a következő figyelmeztetést kaptam: "WARNING: C:\pywiki\pywikibot\data\api.py:281: UserWarning: Unexpected overlap between action and query submodules: frozenset({'readinglists'}) Do you want to delete hu:Vuk? ([y]es, [N]o, [a]ll):"

Mivel nem akartam a Vuk szócikket törölni, így megpróbáltam alávonással (hogy talán a szóközt nem érti a pywikibot), amire már egy kiterjedtebb hibaüzenetet kaptam azzal a lényeggel, hogy nem talált lapazonosítót hozzá. Ezután még megpróbáltam úgy is, hogy a botnak az url-kódot adtam meg (Vuk%20Ra%C2%ADdo%C2%ADvi%C4%87), de erre is a második hibaüzenet érkezett.

Samat üzenetrögzítő 2018. június 3., 11:06 (CEST)

Tudtommal User:Tgr nagy API-mágus, úgyhogy lehet, hogy tud segíteni. Samat üzenetrögzítő 2018. június 3., 11:09 (CEST)

Hands-on.png (Két szerkesztési ütközés után) @Bináris: A Speciális:ApiHelp/delete oldalon van a dokumentációja. Az API nem kér megerősítést, ezért az adatbázis írását igénylő műveletekhez csak POST kéréseket fogad el, aminek az a lényege, hogy – a csak lekérdezésre szolgáló backlinks modullal ellentétben – nem lehet rá hivatkozni (különben bármilyen külső webhelyen el lehetne helyezni egy linket, amire kattintva adminisztrátorként törlöd az ötszáz legfontosabb oldalt a Wikipédián). Talán a következőt a böngészőkonzolba bemásolva jó lesz, de az előző kudarcba fulladt kísérlet után már nem garantálok semmit:

new mw.Api().postWithEditToken({
	action: 'delete',
	pageid: 1558656,
	reason: 'Felesleges átirányítás'
});

(Az indoklás nyilván módosítható, és másodszorra is le kell futtatni eggyel nagyobb lapazonosítóval a vitalap törléséhez.) A szkriptről pedig három szakasszal feljebb olvastam egy sort, egyébként nem jártam utána a dolognak. – Tacsipacsi vita 2018. június 3., 11:15 (CEST)

Általában nem alapoznék arra, hogy a vitalap azonosítója eggyel nagyobb, mint a tárgylapé. --Tgrvita 2018. június 3., 11:40 (CEST)

Először megpróbáltam úgy, ahogy a Speciális:ApiHelp/delete oldalon olvasható, de erre azt az üzenetet kaptam, amit Tacsipacsi is említett: használj POST-kérést! Ezután próbáltam rájönni, hogy ez mi és hogyan működik, illetve hova is kellene másolni a fenti kódot, de hosszabb olvasgatás alapján sem találtam általam értelmezhető segítséget :( Mi az a POST body, amit használnom kellene, vagy hogyan működik egy POST-kérés, ha nem URL-ként? Hol érhető el az említett böngészőkonzol? Samat üzenetrögzítő 2018. június 3., 11:48 (CEST)
Egy POST kérés áll egy URL-ből és egy törzsből, utóbbit, ha jól tudom, nem lehet külső weboldalról írni (tehát nem lehet eltéríteni senkit egy másik weboldalról). A new mw.Api().postWithEditToken() – az API URL-jét leszámítva, amit magától tud – rögtön mindent a törzsbe pakol. A böngészőkonzol természetesen minden böngészőben máshol van, Firefoxban Menü → Webfejlesztő → Webkonzol (vagy Eszközök menü → Webfejlesztő → Webkonzol), Chrome-ban Menü → További eszközök → Fejlesztői eszközök → Console. – Tacsipacsi vita 2018. június 3., 12:14 (CEST)
@Tacsipacsi: nagyon köszönöm a segítő válaszaidat, de én még mindig nem tudom, mit kellene csinálnom (mármint legközelebb, ha ilyen probléma lenne). Ha már ennyire belemélyedtünk a problémába, hasznosnak tartanám, ha tanulnánk belőle. Tudnál segíteni a konkrét esetet példaként használva mit is kellene (kellett volna) csinálni lépésről lépésre, dummyknak, mint én. Mi az a link, amit a böngésző címsorába kellene másolni? Utána mi az a törzs? A fenti kódot a böngésző fejlesztői eszközeinek valamelyik paneljében kellene lefuttatni? Samat üzenetrögzítő 2018. június 3., 13:58 (CEST)
Ezt a részt megértettem! Samat üzenetrögzítő 2018. június 3., 15:11 (CEST)

Egyébként a Special:ApiSandbox a felhasználóbarát alternatíva, valamennyire még linkelni is lehet rá. --Tgrvita 2018. június 3., 11:41 (CEST)

Lehet, hogy felhasználóbarát annak, aki már tudja használni, de én (még) nem tartozom ebbe a körbe. Addig jutottam, hogy action:delete. Hol adjam meg a lapazonosítót? Samat üzenetrögzítő 2018. június 3., 11:55 (CEST)
@Samat: a baloszlopban rákattintasz az action=delete-re és ott pageid. --Tgrvita 2018. június 5., 12:01 (CEST)
Köszi! Nem tudtam, hogy rá lehet kattintani a bal oldali oszlopra. Samat üzenetrögzítő 2018. június 5., 14:37 (CEST)

Próbáltam először szám alapján ellenőrizni az API-val, és title helyett missinget ad, de az eggyel nagyobbra kiír címet:

  "query": {
    "pages": {
      "1558656": {
        "pageid": 1558656,
        "missing": ""
      },
      "1558657": {
        "pageid": 1558657,
        "ns": 1,
        "title": "Vita:Vuk Ra\u00addo\u00advi\u0107",
        "revisions": [
          {
            "user": "Tacsipacsi",
            "comment": "Tacsipacsi \u00e1tnevezte a(z) [[Vita:Vuk Ra\u00addo\u00advi\u0107]] lapot a k\u00f6vetkez\u0151 n\u00e9vre: [[Vita:Vuk Radovi\u0107]]: Felt\u00e9teles elv\u00e1laszt\u00f3jelek t\u00f6rl\u00e9se a c\u00edmb\u0151l"
          }
        ]
      }
    },

Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. június 3., 13:17 (CEST)

Ha jól látom, @Pallerti: közben törölte a lapot, és hagyott minket itt nyűglődni vele, de meghagyta a vitalapot. Ha már megvan a know-how, mehetne utána az is, tényleg eggyel nagyobb az id. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. június 3., 13:23 (CEST)

@Bináris: Ebből is látszik mennyivel nagyobb a hatalmam mindenkinél, egy gondolatommal megsemmisíthetném a Wikipédiát, ha nem csupa jóra használnám fel kivételes képességeimet. Nem csak mindent tudok törölni, hanem mindent is. Röhögni fox: mindent kipróbáltam már, ami létezik órák óta molyolok vele (például azt láttam, hogy a kidobandó lapok címét jegyzettömbbe kimásolva kötőjeleket tesz bele, de ez az url-ben és a redir címében nem látszik). Aztán kipróbáltam, amit Tacsipacsi itt fentebb ír, bemásoltam amit kell, azzal a különbséggel, hogy a webkonzolba, aztán úgy tűnt, hogy nem történt semmi. Csak most vettem észre, amikor írtad, hogy sikerült (tehát a vitalapot addig azért nem töröltem, mert nem tudtam, hogy ez működő metódus). Kipróbáltam, a vitalap id.-jével is és az is törlődött. Visszaállítom szívesen, ha próbálgatni akarjátok. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2018. június 3., 14:17 (CEST)

Tacsipacsi, egyébként ha regisztrálnál egy botot, és azzal jelentkeznél be, ilyen esetben átnevezhetnéd a lapot átirányítás nélkül. :-) Azon a ponton még nem kell adminnak lenni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. június 3., 14:15 (CEST)

Sikerült! Pallerti példáján felbátorodva kipróbáltam, hogy mi történik, ha mindenféle előzmény nélkül csak bemásolom a konzolba a fenti kódot, majd nyomok egy entert. És működött!! Most még arra lennék kíváncsi, hogy hogyan lehet a legegyszerűbb módon lekérdezni a lap azonosítóját ilyen speciális esetben, amikor a lekérdezés közben elveszik a karakter? Samat üzenetrögzítő 2018. június 3., 15:11 (CEST)

Hands-on.png (Szerkesztési ütközés után) Szerintem ez olyan lehet, mint Grätzer József Siccében a szűk nyakú üvegbe zárt uborka a szűk nyakú üvegbe zárt tojás után. Tacsipacsi először megjegyezte az azonosítót, aztán nevezte át. Kicsit örülök, hogy Pallertinek sem visszakézből ment, így nem érzem olyan hülyének magam. :-) Valószínűleg ez volt a magyar Wikipédia történetének a legköltségesebb törlése, beszámítva az összes embert és ráfordított munkaórát. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. június 3., 15:37 (CEST)
Nem, az átnevezéskor viszi magával a lap az azonosítót (tehát a most létező – nem törölt – lap azonosítója megegyezik az átnevezés előttivel). Átnevezés után megnéztem a közreműködéseim listáját az API-val, és abban voltak benne az új lapazonosítók. – Tacsipacsi vita 2018. június 3., 20:45 (CEST)

Symbol question.svg kérdés Vajon hogyan kerültek a címbe a láthatatlan kötőjelek? Engem ez is érdekelne. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2018. június 3., 15:30 (CEST)

Másolta valahonnan a szerző, ahol benne voltak, és nem is tudott róla. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. június 3., 15:37 (CEST)
És nemrégen még ez teljesen rendben volt, nem okozott műszaki problémát (azon kívül, hogy élő ember nem tudná begépelni a címet). Most letiltották az ilyen címeket, a szócikk viszont maradt, így gyakorlatilag elérhetetlenné vált. – Tacsipacsi vita 2018. június 3., 20:45 (CEST)

Baloldalt a "Lapinformációk" menüpontban meg lehet nézni a lap ID-jét. --Tgrvita 2018. június 3., 21:28 (CEST)

Ezt ismerem, de a fenti esetben az volt a probléma, hogy a lapot egyáltalán nem lehetett betölteni a böngészőbe. Ilyenkor a bal oldali menüt sem tudjuk erre használni. Más általános (valószínűleg API-s) megoldás? (Tacsipacsi utolsó közreműködéseinek nézése API-val szintén nem megoldás, és ennél a lapnál még a laptörténet sem volt elérhető, hogy megnézzük, kinek a szerkesztéseit kellene megnézni.) Samat üzenetrögzítő 2018. június 3., 21:35 (CEST)

Nem lehetett, kipróbáltam. A redirect=no paraméter dacára is átirányított. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. június 3., 21:39 (CEST)

Az átnevezéshez is szükség volt a lapazonosítóra – ezt a Mi hivatkozik erre funkcióval találtam meg (a gblcontinue paraméter értéke a rendes listában eggyel feljebb szereplő cikk lapazonosítója). A sima prop=info nem tudom, mit tesz ilyen esetben – most szépen kiírja a létező szócikk adatait, lehet, hogy a törlés előtt is ezt tette volna. Bár valószínűleg nincs is rá feltétlen szükség: egy megnyithatatlan szócikkhez ritkán jut el az ember a Google-ből, hanem inkább valami wikin belüli funkcióval, ami API-ban is reprodukálható. – Tacsipacsi vita 2018. június 3., 23:25 (CEST)

Improvements coming soon on Watchlists

Rc-beta-tour-welcome-ltr.gif

Hello

Sorry to use English. Segíts lefordítani a saját nyelvedre! Thank you.

In short: starting on June 18, New Filters for Edit Review (now in Beta) will become standard on Watchlists. They provide an array of new tools and an improved interface. If you prefer the current page you will be able to opt out. Learn more about the New Filters.

What is this feature again?

This feature is used by default on Special:RecentChanges, Special:RecentChangesLinked and as a Beta feature on Special:Watchlist.

Based on a new design, that feature adds new functions to those pages, to ease vandalism tracking and support of newcomers:

 • Filtering - filter recent changes with easy-to-use and powerful filters combinations, including filtering by namespace or tagged edits.
 • Highlighting - add a colored background to the different changes you are monitoring. It helps quick identification of changes that matter to you.
 • Bookmarking to keep your favorite configurations of filters ready to be used.
 • Quality and Intent Filters - those filters use ORES predictions. They identify real vandalism or good faith intent contributions that need help. They are not available on all wikis.

You can know more about this project by visiting the quick tour help page.

About the release on Watchlists

Over 70,000 people have activated the New Filters beta, which has been in testing on Watchlist for more than eight months. We feel confident that the features are stable and effective, but if you have thoughts about these tools or the beta graduation, please let us know on the project talk page. In particular, tell us if you know of a special incompatibility or other issue that makes the New Filters problematic on your wiki. We’ll examine the blocker and may delay release on your wiki until the issue can be addressed.

The deployment will start on June 18 or on June 25, depending on the wiki (check the list). After the deployment, you will also be able to opt-out this change directly from the Watchlist page and also in your preferences.

How to be ready?

Please share this announcement!

If you use local Gadgets that change things on your Watchlist pages, or have a customized scripts or CSS, be ready. You may have to make some changes to your configuration. Despite the fact that we have tried to take most cases into consideration, some configurations may break. The Beta phase is a great opportunity to have a look at local scripts and gadgets: some of them may be replaced by native features from the Beta feature.

Please share your questions and comments on the feedback page.

On behalf of the Collaboration team, Trizek (WMF) 2018. június 7., 15:14 (CEST)

Figyelőlista színezése Wikidata bekapcsolása után

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldvamisibacsi*üzenet 2018. június 8., 15:28 (CEST)

Sziasztok!

Lehet, hogy a fenti Improvements(???) ... on Watchlists témához kapcsolódik a kérdésem, de mióta bekapcsoltam a Wikidata változások figyelését a Figyelőlistámon, egyes sorok a sárga különféle árnyalataiban jelennek meg, amiben nem ismerem fel a logikát. Sok változás már ellenőrzött, amire megnézem, és ezeket is a sárga különféle árnyalataival jelöli. Gondoltam arra, hogy azok a módosítások, amik sok visszavonással jártak, azok sötétebb sárgával jelennek meg, de ez a feltevésem sem bizonyult igaznak.

Mikor lesz arról megbízható infó, hogy melyik szín mit jelent? Ez a jelenlegi állapotában katyvasz, a szerkesztési munkát hátráltatja, mivel fölöslegesen nézem meg azokat a módosításokat, amiket nem is kellene megnéznem, mert nem igényelnek jóváhagyást.

A korábbi színezési rendszerben is megnézhettem bármelyik módosítást, de az a rendben lévőket fehérrel jelölte, és csak az ellenőrizetlenek voltak sárgák. A jelenlegi rendszert a "káosz" szóval lehet jellemezni.

misibacsi*üzenet 2018. június 7., 16:55 (CEST)

@Misibacsi: A színezés szabadon testre szabható a Változtatások szűréseKiemelt találatok segítségével. Ugyanitt állíthatod be, hogy az ORES milyen színnel jelölje a problémás szerkesztéseket, amennyiben ez be van kapcsolva (erről lehet szó, nem a Wikidatáról). Bencemac A Holtak Szószólója 2018. június 7., 17:06 (CEST)

Változtatások szűréseKiemelt találatok: Hol található ez? Nem látom sehol a beállítások között. Most kikapcsoltam a "Visual differences"-t, amúgy ez béta állapotú, de nem ez okozta a furcsa színezést. misibacsi*üzenet 2018. június 7., 18:17 (CEST)

FigyelőlistaHamburger menü (VisualEditor - Icon - Menu.svg) vagy Változtatások szűréseKiemelt találatokSzín kiválasztásak (OOjs UI icon highlight.svg). Bencemac A Holtak Szószólója 2018. június 7., 18:45 (CEST)

Nálam nem léteznek ilyen menüpontok. misibacsi*üzenet 2018. június 7., 21:13 (CEST)

Kapcsold be az új szűrőket a béta funkcióknál. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. június 7., 21:30 (CEST)

Kösz a tippet, bekapcsoltam, ezután eltűntek a sárga csíkok. misibacsi*üzenet 2018. június 8., 15:28 (CEST)

Én nem használom az új figyelőlistát, de nekem nincsenek színes csíkok. Én is megőrültem tőlük, és talán a Beállítások → Figyelőlista legalján lévő két pipa kiszedésével (már ami ki volt pipálva belőle) sikerült elűznöm őket anélkül, hogy a csili-vili új felületet használnom kéne. – Tacsipacsi vita 2018. június 8., 15:57 (CEST)

Feltételes elválasztás (SHY)

Előzmény:

Előfordulások:

Javaslom a feltételes elválasztójelek (­) kiirtását és a jövőbeli használatuktól való eltekintést. (A betiltás csúnya és erőszakos szó, de azt próbálom körülírni.) Indokaim:

 • A direkt HTML-kód általában idegen a Wikipédiától, és látszik a folyamatos erőfeszítés a visszaszorítására.
 • A kód akadályozhatja a kereső működését.
 • A kód garantáltan akadályozza a botmunkát. Épp elég bonyolult a szövegminták keresése akkor is, ha a botgazdának nem kell arra készülnie, hogy bármely lehetséges elválasztási helyen, valamint a nem lehetséges helyeken, ahova tévedésből került, előfordulhat egy SHY kód.
 • A megjelenő szöveg és a forrásszöveg elkezd eltérni egymástól, másolás esetén a másolónak gyakran fogalma sincs róla, mit is másol. Az ily módon terjedő SHY karakterek beláthatatlan problémákat okozhatnak, lásd kicsivel feljebb ugyanezen a kocsmafalon, valamin az AÜ-n a minapi esetet, amikor több embernek több munkaórájába került egy átirányítás törlése. Még nem telt el elég idő, hogy ezt elfelejtsük. Tipikusan ezt a karaktert roppant nehéz másolás után kezelni a Wikipédián.
 • Teljesen elszabadult kódokat eredményezhet. Ebben az esetben kifejezetten rontott a megjelenésen, mivel a felsorolás nem megfelelően jelent meg, miközben a szerkesztőnek erről valószínűleg fogalma sem volt.
 • Az előnye vitatható és korlátozott. Annyit mondhatunk, hogy aki beteszi és ellenőrzi a saját képernyőjén vagy mobilkijelzőjén vagy okosóráján vagy okospecsétgyűrűjén vagy bármilyen ezután feltalálandó okosságon, annak az aktuális megjelenítési beállításai mellett valószínűleg jobban fog mutatni a szöveg, de nincs rá bizonyíték, hogy ez általában igaz lenne minden megjelenítő eszközre és felbontásra. Feltehetjük, hogy az eredmény többnyire esetleges, és csak a felhasználók egy részének javítja a megjelenést. A reszponzív megjelenítési módok azért kezdtek terjedni, mert a világ rájött, hogy már nem lehet egyenként beállítani a lehetséges eszközökre a megjelenést. A létező probléma érdemi kezelésére alkalmatlan a megoldás.

Összefoglalva a feltételes elválasztás nagyon praktikus egy szövegszerkesztőben, de a Wikipédiában sokkal több a kára, mint az előnye (nem vitatva, hogy az utóbbiból is lehet valamennyi). Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. június 9., 09:49 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom a kiirtást. -- ato vita 2018. június 9., 11:01 (CEST)

 • Symbol support vote.svg Támogatom a feltételes elválasztójelektől való megszabadulást, egyben javaslom a tényleg problémás esetekben a böngésző elválasztóképességének kihasználását a hyphens: auto CSS-szabály alkalmazásával. Ha egy mobilos böngésző nem érti, akkor így járt. – Tacsipacsi vita 2018. június 9., 16:29 (CEST)

Symbol support vote.svg támogatom Elfogadva a fenti érveket. – Puskás Zoli vita 2018. június 9., 20:21 (CEST)

Tech News: 2018-24

2018. június 11., 23:55 (CEST)

Járőrscript (Edge)

A járőrscript az Edge böngészővel nem működik (kiválasztok egy sablont, beszúrom, szerkesztésnél a szerköfben ki is írja, hogy pl. nincs forrás, de a sablont nem rakja fel, a lapot nem menti el, helyette visszaáll normál nézetre). Másik gond, hogy sokszor a szerkesztés során önmagammal ütközöm. Ez utóbbiban nem sikerült rendszert találni, van hogy igen, van hogy nem. Általában nagyobb terjedelmű cikkek szerkesztése során fordul ez elő. Csak nálam van ez így? Ogodej vitalap 2018. június 12., 10:33 (CEST)

Van összefüggés a két probléma között? Ha nem, akkor kéretik külön szakaszba írni. – Tacsipacsi vita 2018. június 12., 11:29 (CEST)
Nem tudom hogy van-e, hacsak az nem, hogy ez az Edge finoman szólva még nem kiforrott, de azért szétszedem. Ogodej vitalap 2018. június 12., 11:48 (CEST)
Nekem Windows 7-em van, de ha Edge közelébe jutok, megnézem. Egyébként próbáltad Internet Explorerrel? Bár azt reklámozzák, hogy teljesen más a kettő, ha kicsit mélyebbre túrunk, bizony IE-alapokon nyugszik az Edge is, így elképzelhető, hogy ott is megvan a hiba – ez esetben a saját gépemen is meg tudom nézni. (Volt már olyan hiba, ami „véletlenül” pont Safariban, Chrome-ban és Operában jelentkezett: ezeknek a motorjai ilyen sorrendben leszármazottai egymásnak.) – Tacsipacsi vita 2018. június 12., 18:31 (CEST)

A gépemen van Win7 is, az alatt az Explorerrel (+ Operával, Chrommal, Firefox-szal rendesen megy. Win10 alatt Opera, Firefox jó. Linux (Ubuntu) Firefox, Opera, Chrome gond nélkül fut. Sajnálnám az Edgét, mert amúgy az összes között a leggyorsabb jelenleg. Ogodej vitalap 2018. június 12., 18:52 (CEST)

@Bencemac:: Nálad a járőrscript működik Edge böngészővel? Ogodej vitalap 2018. június 12., 21:08 (CEST)

Egyiket sem használom, de most kipróbáltam; nálam működött. Kiválasztva egy sablont az megjelent a lap alján és kitöltődött a szerkesztési összefoglaló is, ugyan elmenteni már nem mentettem el. Így kéne viselkednie, nem? Érdemes lenne alaphelyzetbe állítanod, majd végigmenned a beállításaidon (csak ha nem okoz problémát). Bencemac A Holtak Szószólója 2018. június 13., 09:40 (CEST)
Az összefoglalót kitölti, de a sablont nem helyezi a lap tetejére. Pl. tegyél be a járőrscripttel valahova egy lektorsablont, azt a lap tetejére kell raknia (legfeljebb visszavonod) és mentsd el. Ha nálad jó, akkor nem tudom mi van. Ogodej vitalap 2018. június 13., 09:48 (CEST)
Működött. Próbáld meg a beállításaidat, hátha két segédeszköz ütközik. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. június 13., 09:58 (CEST)
Alaphelyzetbe állítottam mindent, majd újra bepipáltam ami feltétlenül kell, kiléptem, beléptem, de sajnos továbbra sem dolgozik a járőrszkript. Valami egyedi dolog lehet. Mindegy, majd másik böngészővel szerkesztek, nem nagy probléma. Ogodej vitalap 2018. június 13., 13:06 (CEST)

Ütközések (Edge böngésző)

A szerkesztések során gyakran önmagammal ütközöm. Ez utóbbiban nem sikerült rendszert találni, van hogy igen, van hogy nem. Általában nagyobb terjedelmű cikkek szerkesztése során fordul ez elő. Csak nálam van ez így? Ogodej vitalap 2018. június 12., 11:49 (CEST)

@Ogodej: itt már jeleztem.RuIsZa vita 2018. június 12., 17:51 (CEST)

@RuIsZa: Ez csak az Edgénél jeletkezik, más böngészővel nincs gond. A változások közzététele gomb megnyomása után rögtön ütközik. (most is ezt tette). Az ütközési lapon az alsó ablakból kimásoltam a szöveget és beírtam a felsőbe, így sikerült közzétenni. Ogodej vitalap 2018. június 12., 18:19 (CEST)

@Ogodej: Ezt most Edge alól írom, nálam nem jelentkezett a probléma. Megtennéd, hogy megpróbálod előidézni és rögzíteni a problémát, valamint az esetleges hibaüzeneteket? Bencemac A Holtak Szószólója 2018. június 12., 19:23 (CEST)

Mint írtam feljebb, ez elég rendszertelenül jelentkezik. Ki-és bejelentkezés után (talán azért) de most jónak tűnik. Amint megint előfordul, szólok. Ogodej vitalap 2018. június 12., 21:07 (CEST)

Íme egy példa:Keresztényüldözés laptörténete. 8:49-kor leveszek egy tataroz sablont (elmenti), de rögtön vissza is rakja 8:50-kor, ezt is elmenti, ütközést jelez majd még egyszer leveszem a felső (ütközési lap ablakából) a sablont, végre sikeres mentés 8:50-kor, sablon végre eltávolítva. Egy szerkesztés helyett idegesítő három. Ogodej vitalap 2018. június 13., 09:14 (CEST)

Talán a duplakattintás okozhat ilyesmit (kétszer nyomod meg a mentés gombot). Bár elvileg nem szabadna neki... --Tgrvita 2018. június 14., 21:53 (CEST)

Nálam akkor volt ilyen, amikor romlott az egerem, két kattintást észlelt a rendszer egy helyett. – Pagony foxhole 2018. június 14., 21:55 (CEST)

Update on page issues on mobile web

CKoerner (WMF) (talk) 2018. június 12., 22:58 (CEST)

Röviden, a Wikipédia mobil web nézetének a fejlesztői szeretnék megjeleníteni a problémasablonokat (SN stb), amik jelenleg mobilon nem láthatóak. Részletek és visszajelzés a fenti linkeken. --Tgrvita 2018. június 14., 21:52 (CEST)

Difflinkanomália

Két napon belül már másodszor fordul elő velem, hogy nem azt látom a difflink alatt, ami valóban történt a szócikkel. Mi ez? Valamit rosszul értelmezek?

Itt például úgy csinál a difflink, mintha Hóman Bálintot betettem volna a betűrendi lista vége felé, de semmi ilyesmi nem történt. Hóman Bálint mindkét változatban ugyanott volt a listában. Pasztilla 2018. június 14., 13:18 (CEST)

phab:T197157. – Tacsipacsi vita 2018. június 14., 20:24 (CEST)
Wow, hogy észrevettem rögtön. :-) Pasztilla 2018. június 14., 20:36 (CEST)