Sicc – Szórakoztató időtöltések, cseles csalafintaságok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk a szórakoztató könyvről szól. Nem tévesztendő össze Kálmán Jenő népszerű verses macskamese-könyvsorozatával, a Sicc-könyvekkel.
Sicc - szórakoztató időtöltések, cseles csalafintaságok
Az első kiadás
Az első kiadás
Szerző Grätzer József
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Téma rejtvény
Kiadás
Kiadó Színházi Élet
Kiadás dátuma 1935
Média típusa könyv
Oldalak száma 111 (1935)
ISBNISBN 963-11-0720-5 (1977)
SablonWikidataSegítség

Grätzer József Sicc – Szórakoztató időtöltések, cseles csalafintaságok című könyve 1935 óta számos kiadást megért gyűjteménye a szellemes rejtvényeknek és fejtörőknek, bűvészmutatványoknak és beugratóknak, egyéni és csoportos játékoknak, valamint az ismeretterjesztés legkülönfélébb szórakoztató formáinak. A címben szereplő "Sicc" szó az alcím kezdőbetűiből összeállított rövidítés, a korábbi kiadásokon S.I.C.C., illetve SICC alakban szerepelt.

A szerző, Grätzer József Karinthy Frigyes személyi titkára volt; a maga korában „rejtvénykirály” néven ismerték.

Fejezetei[szerkesztés]

Tízezermester[szerkesztés]

Olyan trükkök gyűjteménye, melyekkel különféle természeti (fizikai és biológiai) jelenségeket lehet játékos és látványos formában felfedezni a lehető legegyszerűbb segédeszközökkel (például a kezünkkel, székkel, ceruzával vagy zacskóval). Meg lehet például tudni, hogyan lehet a villámlás és a mennydörgés alapján megbecsülni a vihar távolságát. – Ez a könyv leghosszabb fejezete; közel száz játékos kísérlet leírását tartalmazza.

Betű- és szójátékok[szerkesztés]

Ebben a fejezetben szerepelnek hangzócserés játékok, szótömörítések, tréfás sajtóhibák, magánhangzórekord, valamint az eszperente nyelv részletes leírása: ahol a magánhangzók közül csupán az e használatával kell kifejezni mindent, több oldalra nyúló példatárral bemutatva.

Tarkabarka[szerkesztés]

Játékok hasonló vagy azonos alakú, de egészen különböző jelentésű szavakkal, szótagismétléses versek, visszafelé beszélés. Dalok, valamint beszédmódok és elhalálozási módok vannak összegyűjtve foglalkozások szerint (például a vadász az örök vadászmezőkre költözik, az üvegesnek beüvegesedik a szeme), rövid történetek, melyeknek minden szava ugyanazzal a betűvel kezdődik, levélábécé, egy képtelenül hosszú, de csupán egymondatos ünnepi köszöntő, az ún. madárnyelv különböző fajtái, amikor minden szótag elé vagy után egy másikat toldunk, a kecskerímek, fordítva is értelmes szavak, valamint nyelvtörők.

Betűrajz[szerkesztés]

Rajzok, melyek kizárólag betűkből vagy éppen számokból állnak.

Számország[szerkesztés]

Érdekes viselkedésű számok, „gondolj egy számot” és más trükkök, számokon alapuló játékok és fejtörők.

Rejtvényiskola[szerkesztés]

A rejtvény ábécéje: a képrejtvények, ahol a szót betűkkel és vázlatos ábrákkal jelenítjük meg, a benne rejlő szóelemek átértelmezésével, részletes gyűjteménnyel. Rejtvény-elemi: száz kérdés az általános ismeretek köréből, néhány tréfás kakukktojással. A rejtvény magasiskolája: az egyes szavakat különféle helyzetű és formájú, rajzolatú betűkkel fejezik ki – Karinthy Frigyes ajánlásával.

Mozi és színház[szerkesztés]

Bevezetés az árnyjátékba számtalan példával, "Játsszunk színházat" játék két példával (fejtorna; többet ésszel)

A titkok háza[szerkesztés]

A titkosírások különféle fajtáinak leírása: eltolásos, számkódos, rácsos, könyvkulcsírás, rovásírás, morzeírás, indiánok titkosírása.

Szemfényvesztés[szerkesztés]

Képek, melyek többféleképp nézhetők; ábrák, melyek megtévesztik a gyanútlan olvasót. Optikai csalódások, csalafinta kérdések. Jól ismerjük-e a körülöttünk lévő illúziókat?

Itt ugrik a…[szerkesztés]

Tréfák, csínyek, ugratások; ravasz kérdések és trükkös válaszok.

Játékok[szerkesztés]

Ez a fejezet három részből áll: kicsinyek játékai (11 db), nagyobbak játékai (22 db) és szabadban játszható játékok (7 db); mindháromban gyerekek által játszható társasjátékok szerepelnek, köztük számos klasszikus játék.

Gyufatorna[szerkesztés]

Formák gyufaszálakból.

Bemutató: hogyan lehet a legegyszerűbb vonalakból, formákból látványos figurákat rajzolni.

Tudod-e?[szerkesztés]

Földrajzi és egyéb ismeretek gyűjteménye: adatok a Földről, űrtartalmak, legmagasabb hegyek, sebességek, állatok élettartama, időzónák, hosszúságok, súlyok, római számok, időtartamok, morzejelek, területegységek, nagy szigetek.

Megfejtések[szerkesztés]

A könyvben szereplő fejtörők megfejtései.

Kiadásai[szerkesztés]