„Caterham F1 Team” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
25. sor: 25. sor:
| Frissites =
| Frissites =
}}
}}
A '''Lotus Formula One Team''', vagy Malajziában '''Malaysia F1 Team Lotus'''nak emlegetett csapat (a médiában és a parlamentben)egy Formula–1-es csapat, mely 2010-ben debütál.
A '''Lotus Formula One Team''', vagy Malajziában '''Malaysia F1 Team Lotus'''nak emlegetett csapat (a médiában és a parlamentben) egy Formula–1-es csapat, mely 2010-ben debütált.


A csapat azután kapta meg a rajtjogosultságot, miután a BMW bejelentette, hogy elhagyja a királykategóriát 2009 végén, és mivel nem írták alá a Concorde-egyezményt, ezért pályázni kellett a megüresedő helyre. Az FIA a Lotus választotta, így [[Virgin Racing]], [[Campos Grand Prix]] és a [[US F1 Team]] mellett debütálhatnak a [[2010-es Formula–1 Bahreini Nagydíj|2010-es Bahreini Nagydíjon]](a US F1 nem indul).
A csapat azután kapta meg a rajtjogosultságot, miután a BMW bejelentette, hogy elhagyja a királykategóriát 2009 végén, és mivel nem írták alá a Concorde-egyezményt, ezért pályázni kellett a megüresedő helyre. Az FIA a Lotus választotta, így [[Virgin Racing]], [[Hispania Racing]] és a [[US F1 Team]] mellett debütálhatott volna a [[2010-es Formula–1 Bahreini Nagydíj|2010-es Bahreini Nagydíjon]]. A négy új csapatból viszont csak három lett, mert a USF1 még a szezon kezdete előtt lehúzta a rolót.


A csapatnak rengeteg tulajdonosa van, többek közt a maláj kormány, a Proton (a Lotus Cars birtokosa), a bázisnak helyet adó [[Sepang International Circuit]], az AirAsia maláj repülőtársaság, a Naza Motors, a Maláj Motorsport Szövetség és a Maláj Automobil Szövetség.
A csapatnak rengeteg tulajdonosa van, többek közt a maláj kormány, a Proton (a Lotus Cars birtokosa), a bázisnak helyet adó [[Sepang International Circuit]], az AirAsia maláj repülőtársaság, a Naza Motors, a Maláj Motorsport Szövetség és a Maláj Automobil Szövetség.
38. sor: 38. sor:


== Az első szezon ==
== Az első szezon ==
A csapat nagyszerűen teljesített első futamán. Trulli a 20., míg Kovalainen a 21. helyet szerezte meg. Igazán kimagasló, hogy mindkét pilóta ezen a hosszú pályán is 6 másodpercen belül volt az első etapot nyerő [[Fernando Alonso]]hoz képest, az új csapatok közül pedig csak a [[Virgin Racing|virgines]] Glocktól kaptak ki. A futamon példátlan módon Trulli és Kovalainen is célba vitte az autót, ami sem a Virginnek, sem a Hispaniának nem sikerült. A csapat örömeit fokozta, hogy Kovalainen Buemi előtt ért célba.

== Külső hivatkozások ==
== Külső hivatkozások ==



A lap 2010. március 15., 14:15-kori változata

Sablon:F1 csapat Infobox A Lotus Formula One Team, vagy Malajziában Malaysia F1 Team Lotusnak emlegetett csapat (a médiában és a parlamentben) egy Formula–1-es csapat, mely 2010-ben debütált.

A csapat azután kapta meg a rajtjogosultságot, miután a BMW bejelentette, hogy elhagyja a királykategóriát 2009 végén, és mivel nem írták alá a Concorde-egyezményt, ezért pályázni kellett a megüresedő helyre. Az FIA a Lotus választotta, így Virgin Racing, Hispania Racing és a US F1 Team mellett debütálhatott volna a 2010-es Bahreini Nagydíjon. A négy új csapatból viszont csak három lett, mert a USF1 még a szezon kezdete előtt lehúzta a rolót.

A csapatnak rengeteg tulajdonosa van, többek közt a maláj kormány, a Proton (a Lotus Cars birtokosa), a bázisnak helyet adó Sepang International Circuit, az AirAsia maláj repülőtársaság, a Naza Motors, a Maláj Motorsport Szövetség és a Maláj Automobil Szövetség.

Irányítás

A Tune Ventures vezérigazgatója és az AirAsia tulajdonosa, Tony Fernandez az ideiglenes csapatfőnök, aki a 2010-es szezon kezdete után távozni szeretne. A csapat vezérigazgatója Riad Asmat, míg a technikai igazgató a korábbi Renault, Toyota és Force India mérnök, Mike Gascoyne.

Bázis

A csapat ideiglenesen Norfolkban székel, kevesebb, mint 10 kilométerre a Lotus Cars gyárától. A terv viszont egy maláj bázis felépítése a Forma–1-es Maláj Nagydíjnak is otthont adó Sepang International Circuit-ön.

Az első szezon

A csapat nagyszerűen teljesített első futamán. Trulli a 20., míg Kovalainen a 21. helyet szerezte meg. Igazán kimagasló, hogy mindkét pilóta ezen a hosszú pályán is 6 másodpercen belül volt az első etapot nyerő Fernando Alonsohoz képest, az új csapatok közül pedig csak a virgines Glocktól kaptak ki. A futamon példátlan módon Trulli és Kovalainen is célba vitte az autót, ami sem a Virginnek, sem a Hispaniának nem sikerült. A csapat örömeit fokozta, hogy Kovalainen Buemi előtt ért célba.

Külső hivatkozások