Rofusz Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Rófusz Ferenc szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rofusz Ferenc
Stekovics Gáspár felvétele
Stekovics Gáspár felvétele
Született 1946augusztus 19. (75 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
Foglalkozása rendező
Iskolái Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Kitüntetései Oscar-díj (1981)
Kossuth-díj (2011)
A Nemzet Művésze (2018)

A Wikimédia Commons tartalmaz Rofusz Ferenc témájú médiaállományokat.

Rofusz Ferenc (Budapest, 1946. augusztus 19.) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar rajzfilmrendező. A nevéhez fűződik az első magyar alkotásért odaítélt Oscar-díj, melyet az általa rendezett háromperces A légy című film 1981-ben kapott a legjobb animációs rövidfilm kategóriában.

Élete[szerkesztés]

Budapesten született 1946-ban. Bár eredetileg Rófusz Ferenc néven anyakönyvezték, mindig is a Rofusz nevet használta.[1] Már általános iskolás korában érdeklődött a filmkészítés iránt, ezért a Dési Huber Istvánról elnevezett rajzkörbe és a Ferenczy szakkörbe járt. Később a Mafilmnél kezdett el dolgozni, mint díszletfestő és trükkfilmrajzoló. 1968-ban felvételizett a Pannónia Filmstúdióba. Ő is – akárcsak Jankovics Marcellfázisrajzolóként, majd kulcsrajzolóként, később animátorként dolgozott. Közreműködött az 1973-ban bemutatott János vitéz elkészítésében. Majd Jankovics Marcell mellett, társrendezőként a Gusztáv sorozatot készítette.

Első önálló animációs filmjét, melynek címe a volt, Nepp József ötlete alapján készítette 1974-ben. Következő alkotása, a háromperces A légy az 1981-es gálán Oscar-díjat kapott a legjobb animációs rövidfilm kategóriában. Egy évvel később elkészítette a Holtpont című önálló animációs filmjét. A Gravitáció című művének forgatókönyvét majd tíz évvel korábban beadta, de a film csak 1984-ben készült el.

1988-ban beadta a papírjait Kanada bonni nagykövetségére. Két héten belül megkapta az állandó letelepedési engedélyt és a repülőjegyeket. Kanadában a Nelvana rajzfilmstúdióban kezdett dolgozni, később saját stúdiót is alapított Super Fly Films néven.[2] 2002 óta ismét Magyarországon él, és saját stúdiójában tevékenykedik. Negyven év várakozás után 2019-re elkészült Az utolsó vacsora című tizenegyperces animációs filmje.[3] Az eredeti koncepció szerint megalkotott rajzfilm 8 ezer kockája 21. századi technológiával, 3D animációval készült.[4] A film 2019. szeptemberében a legjobb animációs film díját nyerte meg az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon.[5]

Az Oscar-díj-átadás botránya[szerkesztés]

A neki ítélt díjat helyette – ám ezt el nem árulva az átadóknak – Dósai István, a Hungarofilm akkori igazgatója vette át. A szobrot azonban még aznap elkobozták tőle. A film alkotója a Szabad Európa Rádió adásából értesült csak a díjátadón történt győzelméről. Rofusz később személyesen vehette át az Oscar-szobrocskát.[6]

2017-ben az Amerikai Filmakadémia beválasztotta a tagjai közé, így ő is szavazhat az Oscar-jelöltekről és -díjakról.[7]

Filmjei[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Élet, megállókkal. Demokrata, 2011. 10. 05. Letöltve: 2017. 07. 02.
 2. Fujkin István - Kiss Ferenc: Szekfü Sanya, a puszták réme. Képes Kiadó, 2009
 3. Az utolsó vacsora: „megérte negyven évet várni” – Interjú Rófusz Ferenc rendezővel, vaskarika.hu
 4. Az Utolsó Vacsora - The Last Supper - Trailer, vimeo.com
 5. A legjobb animációs film díját nyerte Rófusz Ferenc alkotása Argentínában, papageno.hu
 6. Elkobozták az első magyar Oscar-szobrot, blikk.hu
 7. Enyedi Ildikó, Deák Kristóf és Rófusz Ferenc is szavazhat legközelebb az Oscar-díjakról, hvg.hu
 8. Az Utolsó vacsora / The Last Supper, mecenatura.mediatanacs.hu
 9. a b A Magyar Hollywood Tanács Egyesület közleménye, os.mti.hu
 10. Rófusz Ferenc és Szemadám György életműdíjat kapott a szolnoki képzőművészeti filmfesztiválon. www.ma.hu (2016. okt. 16.) (Hozzáférés: 2016. okt. 17.)
 11. Prima Primissima – Díjazottak 2021. primaprimissima.hu, 2021. december 3. [2021. november 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 3.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]