McLaren MP4-21

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
McLaren MP4-21
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóMcLaren
ElőzőMcLaren MP4-20
KövetkezőMcLaren MP4-22
Műszaki adatok
VázszerkezetÖntött méhsejt szerkezetű, préselt szénszálas anyagból készült rétegekből áll, amely első és hátsó ütközési zónát, valamint üzemanyag-tartályt is tartalmaz
Első felfüggesztésSzénszálas anyagból készült, háromszög alakú, kettős keresztlengőkart, keresztrudat és tolórudat tartalmaz
Hátsó felfüggesztésMint az előző
MotorMercedes-Benz FO108S, 2,4 literes V8-as szívómotorok középre szerelt
VáltóMcLaren 7 fokozatú sebességváltó, plusz egy hátrameneti fokozat
ÜzemanyagMobil 1 ólommentes
GumikMichelin
Versenyeredmények
Csapat(ok)Team McLaren Mercedes
Pilóták3. FIN Kimi Räikkönen
4. COL Juan Pablo Montoya
ESP Pedro de la Rosa
Első versenybahrein 2006-os Formula–1 bahreini nagydíj
Utolsó versenybrazil 2006-os Formula–1 brazil nagydíj
Futott versenyek18
Győzelmek0
Dobogós helyezések9
Edzéselsőségek3
Leggyorsabb körök13

A McLaren MP4-21 egy Formula–1-es versenyautó, amit a McLaren tervezett a 2006-os idényre Adrian Newey-val. 2006. január 23-án, Circuit de Catalunyában gördült pályára először, amely az előző években már megszokott elnevezési metodikához igazodva az MP4-21-es elnevezést kapta. Az autó színezése a korábbi ezüstről látványos krómra változott, miután az addigi főszponzor West el kellett, hogy hagyja a csapatot a dohányreklámok betiltása miatt. A piros szín viszont hangsúlyosabban köszönt vissza az új főtámogatónak, az Emirates légitársaságnak köszönhetően.

A szezont Kimi Räikkönennel és Juan Pablo Montoyával kezdte meg, de néhány verseny elteltével kiderült, hogy nem olyan versenyképes konstrukció, mint elődje, az MP4-20, bár a megbízhatóság javult. Montoya az amerikai nagydíjt követően elhagyta a csapatot és a Formula–1-et, helyére a csapat tesztpilótája Pedro de la Rosa került. Az 1996-os idény óta először fordult elő, hogy nem nyertek versenyt a Formula–1-ben.

Ebben az évben új motorszabályt vezettek be, mely szerint a korábbi V10-es, 3 literes motorok helyett 2,4 literes, V8-as motorokat használtak a csapatok. A McLaren esetében ez egyéb változásokkal is járt, az addig eltelt tíz évben a Mercedes partnerétől, az Ilmortól kapták a motorokat, ettől az évtől kezdve viszont már gyári Mercedes-Benz motorokat kaptak.

A szezon[szerkesztés]

Az új MP4-21 bemutatása után a csapat ismét abban reménykedett, hogy a bajnoki címért fognak harcolni, ám a téli tesztek során kiderült, hogy az új Mercedes V8-as motor nem volt túl erős, sem megbízható. Az első versenyen Räikkönen az időmérőn történt technikai probléma miatt az utolsó helyről vághatott neki a versenynek, melyen a dobogó legalsó fokát szerezte meg, Michael Schumacher és Fernando Alonso mögött. Montoya ötödik lett, akit szintén technikai hibák hátráltatták. Räikkönen a maláj nagydíjon ütközés miatt kiesett, az ausztrál nagydíjon viszont második lett.

Räikkönen emellett még a brit, a kanadai és a német nagydíjon lett harmadik, az olasz nagydíjon második. Montoya legjobb helyezése ebben az évben monacói második helye volt. Montoya az amerikai nagydíj rajtjánál kiütötte csapattársát, és mindketten kiestek. A verseny után elbocsátották a csapattól. Montoya a McLarennel együtt a Formula–1-et is elhagyta. Helyére a csapat tesztversenyzőjét, Pedro de la Rosát ültették be, aki a magyar nagydíjon második lett. A 2006-os olasz nagydíjon ismertté vált, hogy a visszavonuló Schumacher helyén 2007-ben Kimi Räikkönen versenyez majd a Ferrarinál.[1] Räikkönen az ötödik helyen zárta utolsó versenyét a McLarennel Brazíliában. Az összetett bajnokságban Räikkönen az 5., de la Rosa a 11. helyen, míg Montoya a 8. helyen végzett.

Képgaléria[szerkesztés]



Eredmények[szerkesztés]

(Táblázat értelmezése)
(Félkövér: pole-pozícióból indult; dőlt: leggyorsabb kört futott)

Év Csapat Motor Gumi Versenyzők 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Pont Helyezés
2006 Team McLaren Mercedes Mercedes FO 108S 2.4 V8 M BHR MAL AUS SMR EUR ESP MON GBR CAN USA FRA GER HUN TUR ITA CHN JPN BRA 110 3.
FIN Kimi Räikkönen 3 Ki 2 5 4 5 Ki 3 3 Ki 5 3 Ki Ki 2 Ki 5 5
COL Juan Pablo Montoya 5 4 Ki 3 Ki Ki 2 6 Ki Ki
ESP Pedro de la Rosa 7 Ki 2 5 Ki 5 11 8

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:McLaren MP4-21
A Wikimédia Commons tartalmaz McLaren MP4-21 témájú médiaállományokat.