McLaren MP4/11

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
McLaren MP4/11
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóMcLaren
ElőzőMcLaren MP4/10
KövetkezőMcLaren MP4/12
Műszaki adatok
VázszerkezetSzénszálas és kompozit méhsejt-struktúra
Első felfüggesztésTolórudas dupla kereszt lengőkaros
Hátsó felfüggesztésMint az előző
MotorMercedes-Benz FO110 V10-es
VáltóMcLaren 6 sebességes félautomata
ÜzemanyagMobil 1
GumikGoodyear
Versenyeredmények
Csapat(ok)Marlboro McLaren Mercedes
Pilóták7. FIN Mika Häkkinen
8. SCO David Coulthard
Első versenyAusztrália 1996-os Formula–1 ausztrál nagydíj
Utolsó versenyJapán 1996-os Formula–1 japán nagydíj
Futott versenyek16
Győzelmek0
Dobogós helyezések6
Edzéselsőségek0
Leggyorsabb körök0

A McLaren MP4/11 egy Formula–1-es versenyautó, amit a McLaren tervezett az 1996-os bajnokságra. Pilótái a harmadik McLarenes szezonját kezdő Mika Häkkinen és a Williamstől frissen átigazolt David Coulthard voltak. A második Mercedes-motoros autója volt a csapatnak, egyben az utolsó, mely a több mint két évtizedes Marlboro-együttműködés lezárása okán piros-fehér festéssel tündökölt.

A szezon[szerkesztés]

Az 1995-ös autó sok gyermekbetegséggel küszködött, a Mercedes-együttműködés második évében ezeket mind sebesség, mind megbízhatóság terén sikerült kiküszöbölni. Ennek ellenére még mindig megvolt az elmaradásuk a "nagy hármas": a Williams, a Ferrari, és a Benetton autóival szemben.

Az új autót 1996 elején Alain Prost tesztelhette, aki az 1995-ös Ausztrál Nagydíjon elszenvedett súlyos balesetéből lábadozó Häkkinent helyettesítette.[1] A finn visszatérését követően nagyszerű idényt futott, jobban teljesített, mint Coulthard, noha a skóthoz fűződik a csapat az évi legjobb eredménye, a kaotikus Monacói Nagydíjon elért második helyezés.

A bajnokságban 49 ponttal a negyedik helyen zárt a csapat, mely az év végén bejelentette, hogy a korábban a Zakspeed csapattal is szerződésben állt szponzorral, a West cigarettamárkával köt szerződést, mint főszponzorral.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. service, Grandprix.com - First & fastest: The original online F1 news: Grandprix.com (angol nyelven). www.grandprix.com. (Hozzáférés: 2017. április 6.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:McLaren MP4/11
A Wikimédia Commons tartalmaz McLaren MP4/11 témájú médiaállományokat.