Renault R26

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Renault R26
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóRenault F1
TervezőPat Symonds
Bob Bell
ElőzőR25
KövetkezőR27
Műszaki adatok
Tömeg605 kg
ÜzemanyagELF
GumikMichelin
Versenyeredmények
Csapat(ok)Renault F1
Pilóták1. Fernando Alonso
2. Giancarlo Fisichella
Első verseny2006-os bahreini nagydíj
Utolsó verseny2006-os brazil nagydíj
Futott versenyek18
Győzelmek8
Dobogós helyezések19
Edzéselsőségek7
Leggyorsabb körök5

A Renault R26 a Formula–1 történetének egyik legsikeresebb, legnépszerűbb autója. A 2006-ban debütáló Renault R26-ost Fernando Alonso és Giancarlo Fisichella vezették, akik az autóval konstruktőri címet szereztek a franciáknak. Alonso pedig megvédte a 2005-ös világbajnoki címét, ezzel megnyerve második világbajnoki címét.

A váz tervezői Bob Bell, James Allison, Tim Densham és Dino Toso voltak, Pat Symonds felügyelte az autó tervezését és gyártását, mint a műszaki igazgató, Rob White pedig a motortervezést vezette. A szezon során 18 futamból 8-at megnyertek az autóval, szorosan követve a rivális Ferrari 248 F1-et. Az R26-os segített a Renault-nak abban, hogy 5 pontos előnnyel megnyerje a konstruktőri bajnokságot a rivális Ferrarival szemben, és Fernando Alonso is megszerezte második egymást követő versenyzői bajnoki címét, 13 ponttal megelőzve a rivális Michael Schumachert. A közelmúlt történetének utolsó konstruktőri bajnoki címét hozta a gumigyártó Michelin számára. A Renault Bahreinben, Malajziában, Ausztráliában, Spanyolországban, Monacóban, az Egyesült Államokban, Magyarországon, Kínában és Japánban használta a "Mild Seven" logókat. Azokban az országokban, ahol a dohánytermékek reklámozása nem volt megengedett, a Mild Seven feliratot a "Team Spirit" feliratra cserélték.

A riválisához, a Ferrari 248 F1-hez hasonlóan az R26-os is a megbízhatóságáról volt híres, a Fernando Alonso által vezetett R26-03-as alváz a 2006-os szezon összes futamán részt vett anélkül, hogy le kellett volna cserélni (az F1-es pilóták általában több alvázat használnak el egy szezonban), több kört vezetett és több futamot nyert, mint bármely más alváz 2006-ban, ráadásul a ezzel az egyéni és a konstruktőri világbajnokságot is megnyerték.[1] Az R26-03 ma a Renault "Histoire et Collection" gyűjteményében található Párizsban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The remarkable history of the chassis R26-03 (brit angol nyelven). www.f1technical.net, 2006. november 23. (Hozzáférés: 2023. július 7.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Renault R26 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.