Renault RS20

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Renault RS20
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóRenault
ElőzőRenault RS19
KövetkezőAlpine A521
Műszaki adatok
VázszerkezetSzénszálas méhsejt monocoque
Első felfüggesztésszénszálas keresztlengőkaros nyomórudas
Hátsó felfüggesztésMint az előző
MotorRenault E-Tech 20 1,6L V6 turbó
VáltóRenault 8 sebességes
ÜzemanyagBP
GumikPirelli
Versenyeredmények
Csapat(ok)Renault DP World F1 Team
Pilóták3. AUS Daniel Ricciardo
31. FRA Esteban Ocon
Első versenyAusztria 2020-as Formula–1 osztrák nagydíj
Győzelmek0
Dobogós helyezések3
Edzéselsőségek0
Leggyorsabb körök2

A Renault RS20 egy Formula-1-es versenyautó, melyet 2020-ban a Renault F1-es csapata versenyeztetett. Pilótái az ausztrál Daniel Ricciardo és a francia Esteban Ocon voltak.

Áttekintés[szerkesztés]

A teszteken nagyon sokáig csak fekete próba-festéssel lehetett látni, tényleges, sárga-fekete festését az első, ausztrál nagydíjon mutatták volna csak be, ám ez a futam elmaradása miatt meghiúsult. 2021-ben az Alpine névre átkeresztelt csapat ennek a kasztninak az áttervezett változatával versenyzett.

Ez volt az utolsó Renault, melyet Nick Chester tervezett, helyét a McLarentől átigazolt Pat Fry vette át szezon közben. Közreműködött még Dirk de Beer is, aki 2013 után tért vissza egy williamses kitérő után. Külsőre a legjellegzetesebb áttervezett rész az orr, melynek vége egészen keskeny és lekerekített volt az eredeti tervek szerint, a végleges változatban pedig a Mercedes és a Racing Point megoldásához hasonlóan egy szélesebb kerek részben végződik.

A szezon[szerkesztés]

Az előző évi kiábrándító eredmények után a csapat eltökélte, hogy megszerzi a konstruktőri harmadik helyet. Ebben valamennyien motiváltak voltak, Ricciardo pedig kijelentette, hogy fogadást kötött a csapatfőnök Cyril Abiteboul-lal: ha dobogós helyezést ér el, akkor a főnök fel kell, hogy varrasson magára egy általa kiválasztott mintájú tetoválást.[1]

Az évad mindenesetre nem indult jól: Ricciardo kiesett, Ocon pedig csak a nyolcadik lett Ausztriában, a stájer nagydíjon pedig ugyanez lett a végeredmény, csak fordítva. Ezt követően azonban folyamatosan szerezték a pontokat, egyedül a spanyol versenyen nem sikerült egyiküknek sem ez. Így kiélezett verseny alakult ki a konstruktőri harmadik helyért a hasonlóan jól szereplő Racing Pointtal és a McLarennel. A szoros verseny miatt a Renault folyamatosan óvással élt a Racing Point RP20-as versenyautó szabályosságával szemben, ami eredményre vezetett. Ricciardo kétszer is dobogót szerzett: először a Nürburgringen, majd Imolában lett harmadik, Ocon pedig a drámai befutójú szahír nagydíjon lett második. Végül a csapatnak meg kellett elégednie az ötödik pozícióval.

Fernando Alonso is kipróbálhatta az autót, aki a "fiatal versenyzők" év végi tesztjén vihette először pályára (valójában azért vehetett rajta részt, mert az évad során nem vezetett Formula–1-es nagydíjon).

Eredmények[szerkesztés]

Év Csapat Motor Abroncs Versenyzők Nagydíjak Pont Helyezés
AUT

Ausztria

STY

Ausztria

HUN

Magyarország

GBR

Egyesült Királyság

70

Egyesült Királyság

ESP

Spanyolország

BEL

Belgium

ITA

Olaszország

TUS

Olaszország

RUS

Oroszország

EIF

Németország

POR

Portugália

EMI

Olaszország

TUR

Törökország

BHR

Bahrein

SAK

Bahrein

UAE

Egyesült Arab Emírségek

2020 Renault DP World F1 Team Renault E-Tech 20 P Daniel Ricciardo KI 8 8 4 14 11 4 6 4 5 3 9 3 10 7 5 9 181 5.
Esteban Ocon 8 KI 14 6 8 13 5 8 KI 7 KI 8 KI 11 9 2 7
  • † – Nem fejezte be a futamot, de rangsorolva lett, mert teljesítette a versenytáv 90%-át.

Félkövérrel jelölve a leggyorsabb kör

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Így történt a fogadás Ricciardo és Abiteboul között a tetoválásról (magyar nyelven). F1VILÁG.HU, 2020. október 15. (Hozzáférés: 2020. december 7.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Renault R.S.20 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.