Racing Point RP20

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Racing Point RP20
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóRacing Point
ElőzőRacing Point RP19
KövetkezőAston Martin AMR21
Műszaki adatok
VázszerkezetSzénszálas méhsejt monocoque
Első felfüggesztésszénszálas keresztlengőkaros nyomórudas
Hátsó felfüggesztésMint az előző
MotorMercedes M11 EQ Power+ hibrid turbó, 1,6L V6 + MGU
ÜzemanyagPetronas
GumikPirelli
Versenyeredmények
Csapat(ok)BWT Racing Point Foermula One Team
Pilóták11. MEX Sergio Pérez
18. CAN Lance Stroll
27. GER Nico Hülkenberg
Első versenyAusztria 2020-as Formula–1 osztrák nagydíj
Utolsó versenyEgyesült Arab Emírségek 2020-as Formula–1 abu-dzabi nagydíj
Futott versenyek17
Győzelmek1
Dobogós helyezések4
Edzéselsőségek1
Leggyorsabb körök0

A Racing Point RP20 egy Formula-1-es versenyautó, melyet a BWT Racing Point Formula One Team készített és versenyeztetett a 2020-as Formula-1-es bajnokságban. Pilótái Sergio Pérez és Lance Stroll voltak, illetve pozitív koronavírus-teszt produkálása miatt két verseny erejéig Nico Hülkenberg.

Az autót sok kritika érte, főként azért, mert kívülről szinte teljesen megegyezik a 2019-es Mercedes W10 versenyautóval, emiatt a közvélemény a "Pink Mercedes" gúnynevet ragasztotta rá. A hasonlóság a riválisoknak is szemet szúrt, és az idény során óvást is bejelentettek.

Áttekintés[szerkesztés]

Az autó 2020 januárjában átment a törésteszteken, és az FIA homologizálta. Otmar Szafnauer csapatfőnök elmondása szerint az RP20-as az előző évi modell továbbfejlesztése, ugyanis a 2021-re várt új szabályokra való felkészülés miatt nem lett volna értelme teljesen újat építeni. A fejlesztést már 2019 nyarán megkezdték.

A szezon előtti teszteken sokaknak feltűnt, hogy az RP20-as mennyire hasonlít a Mercedes csapat előző évi autójára. Andrew Green technikai igazgató elismerte, hogy bizonyos szögből nézve valóban nagy a hasonlóság, de tagadta, hogy alkatrészt vagy esetleg tervrajzokat szereztek volna a Mercedestől (ami egyébként tilos lenne). Ennek ellenére a hasonlóság annyira zavarbaejtő volt, hogy Zak Brown, a McLaren csapatfőnöke ki is jelentette, hogy ez az autó effektíve a tavalyi Mercedes.

A szezon[szerkesztés]

A csapat ígéretesen kezdte az évet, láthatóan nagyon gyorsak voltak a szezonnyitó Osztrák Nagydíjon is, de a versenyeken nyújtott tempó sokszor nem volt az igazi. Ennek ellenére Perez a hatodik lett, Strollnak viszont az egyébként is kiesésekkel tarkított versenyt fel kellett adnia. Hasonló jó eredmények születtek a Stájer és a Magyar Nagydíjon is, utóbbin Stroll akár a dobogóra is felkerülhetett volna.

A Stájer Nagydíj után a rivális Renault istálló óvást nyújtott be a Racing Point ellen. Ők egyértelműen azt állították, hogy a Racing Point RP20-as pontosan ugyanolyan fékvezetékeket használ, mint a Mercedes W10 (tehát valóban arról az autótól másolták). Ez pedig szabálytalan, hiszen minden csapatnak magának kell megterveznie ezt az alkatrészt (is). A sportbírók bekérették a Mercedes fejlesztését is a tisztánlátás érdekében. Pontosan ugyanezzel a tartalommal még kétszer, a magyar és a brit nagydíj után is benyújtott óvást a Renault, az utóbbihoz pedig a Ferrari is csatlakozott. Az FIA végül a 70. évfordulós nagydíj előtt, augusztus 7-én döntést hozott, és megállapította, hogy a kérdéses alkatrész valóban szabálytalan. Ezért a csapatot 400 ezer eurós pénzbüntetéssel és 15 pont levonással sújtották. Az indoklás szerint a Racing Point hátsó fékvezetékei megfelelnek a szabályoknak, de egyértelműen bebizonyosodott, hogy a Mercedes megoldását másolták. Az első fékvezetékek esetében nem merült fel szabálytalanság gyanúja.

A brit nagydíj előtt Sergio Pérez váratlanul pozitív koronavírus-tesztet produkált, így az érvényben lévő szabályok szerint nem indulhatott a futamon. Helyette az utolsó pillanatban Nico Hülkenberg ugrott be, aki azonban a futamon nem tudott indulni, mert percekkel a rajt előtt meghibásodott az autója. A soron következő 70. évfordulós nagydíjon azonban ismét az autóba ülhetett, és hetedik helyet szerzett. A csapat jó formája folytatódott, a kaotikusra sikeredett olasz nagydíjon Stroll harmadik helyet ért el, ezután azonban két futamon is kiesett, az Eifel nagydíjon pedig koronavírus-fertőzés miatt el sem tudott indulni - ismét Hülkenberg ugrott be, aki a nyolcadik helyet szerezte meg, annak ellenére, hogy a hirtelen beugrás miatt (gyakorlatilag egy telefonhívást követően azonnal a helyszínre autózott és már öltözött is be a csapat overalljába) a legutolsó helyről rajtolt.

A csapat első igazán komoly eredményét a török futamon szállította. A pálya nemrég lett újraaszfaltozva, amellett az eső miatt csúszós is volt a hétvége bizonyos részein, ezért borítékolható volt a meglepetés. Lance Stroll fantasztikus időeredménnyel pole pozíciót szerzett, Perez pedig harmadik lett. A verseny jelentős részében Stroll vezetett is, azonban a kezdeti esős körülmények megszűntek, a pálya lassan felszáradt, és az intermediate gumikra való átállást követően Stroll autója látványosan lassulni kezdett - mint utóbb kiderült, megsérült az első szárnya. Stroll így csak a kilencedik helyen ért célba, Perez viszont végül második lett. Bahreinben az álomszerű hétvége után rémálomszerű következett: a konstruktőri harmadik helyért még meccsben lévő Racing Point előbb Strollt veszítette el, miután a Romain Grosjean hatalmas balesetét követő újraindításban ütközött Daniil Kvjattal, és az autója fejreállt; majd alig három körrel a verseny vége előtt az addig remekül autózó, a harmadik helyen haladó Perez motorja adta meg magát.

Aztán az egy héttel későbbi Szahír Nagydíjon ismét fordult a szerencse. A bahreini pálya rövidebb, gyorsabb, 1 perc alatti köridőket biztosító variánsán a két Racing Point remekelt. Perez versenyének nagyon úgy tűnt, hogy az első körben vége, amikor összeütközött Charles Leclerc-lel és az utolsó helyre esett vissza, ráadásul az előző heti motormeghibásodás után csak egy régebbi, használt motort tudtak nagy hirtelen beépíteni. Ennek ellenére folyamatosan jött fel a mezőnyben, és a jó gumistratégiával, valamint a Mercedesek kerékcsere közbeni kapitális hibáival a verseny utolsó köreiben az élen találta magát, és kényelmes előnnyel szerezte meg a győzelmet. Ez volt élete első győzelme, amellyel megdöntötte Mark Webber rekordját: 190 verseny után nyert először. Stroll szintén ügyesen használta ki a kavarodást és harmadik lett, amellyel egy fantasztikus kettős dobogót ünnepelhetett a csapat. Utoljára a Racing Point jogelődje, a Jordan tudott nyerni 2003-ban, így mondhatni 17 év után ez volt az első győzelmük.

A konstruktőri harmadik helyért a csapat az utolsó versenyig küzdött, végül csak azért vesztették el azt a McLarennel szemben, mert Perez kiesett a Racing Point-os búcsúfutamán, Stroll pedig csak tizedik lett.

Eredmények[szerkesztés]

Év Csapat Motor Abroncs Versenyzők Nagydíjak Pont Helyezés
AUT

Ausztria

STY

Ausztria

HUN

Magyarország

GBR

Egyesült Királyság

70

Egyesült Királyság

ESP

Spanyolország

BEL

Belgium

ITA

Olaszország

TUS

Olaszország

RUS

Oroszország

EIF

Németország

POR

Portugália

EMI

Olaszország

TUR

Törökország

BHR

Bahrein

SAK

Bahrein

UAE

Egyesült Arab Emírségek

2020 BWT Racing Point Mercedes M11 EQ Performance P Sergio Pérez 6 6 7 VI VI 5 10 10 5 4 4 7 6 2 18 † 1 KI 195
(210) [a]
4.
Lance Stroll KI 7 4 9 6 4 9 3 KI KI VI KI 13 9 KI 3 10
Nico Hülkenberg NI 7 8
  • † – Nem fejezte be a futamot, de rangsorolva lett, mert teljesítette a versenytáv 90%-át.
  • a: Az FIA a Racing Point alakulatát 15 ponttól megfosztotta, miután megállapította, hogy a csapat szabálytalan fékhűtőket használt.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Elveszítette az óvási ügyet a Racing Point – komoly büntetést kaptak!”, https://m4sport.hu 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Racing Point RP20 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.