Williams FW43

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Williams FW43
Williams FW43B
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóWilliams F1
ElőzőWilliams FW42
KövetkezőWilliams FW44
Műszaki adatok
VázszerkezetSzénszálas méhsejt monocoque
Első felfüggesztésszénszálas keresztlengőkaros nyomórudas
Hátsó felfüggesztésMint az előző
MotorMercedes M11 EQ Performance 1,6L V6 turbó
VáltóWilliams nyolcsebességes félautomata
ÜzemanyagPetronas Primax
GumikPirelli
Versenyeredmények
Csapat(ok)Williams Racing
Pilóták6. CAN Nicholas Latifi
63. GBR George Russell
89. GBR Jack Aitken
Első versenyAusztria 2020-as Formula–1 osztrák nagydíj
Futott versenyek39
Győzelmek0
Dobogós helyezések1
Edzéselsőségek0
Leggyorsabb körök0

A Williams FW43 egy Formula–1-es versenyautó, amelyet a Williams F1 tervezett a 2020-as és a 2021-es Formula-1-es világbajnokságra. A csapat két pilótája George Russell és az újonc Nicholas Latifi, illetve 2020-ban a Russellt helyettesítő Jack Aitken. A csapat négy tesztpilótát is foglalkoztatott Jack Aitken, Dan Ticktum, Roy Nissany és Jamie Chadwick személyében. Az autó fő tervezőpárosa a Red Bulltól és a Renault-tól érkezett David Worner és Jonathan Carter.[1]

Eredetileg a 2020-as Formula-1 ausztrál nagydíjon debütált volna az FW43-as, azonban a koronavírus-járvány miatt megcsonkított szezon csak Ausztriában indult el.[2] Ugyancsak emiatt elhalasztotta az FIA az új szabályrendszer bevezetését a Formula-1-ben egy évvel, azaz az autó a 2021-es idényben is szerepelt, kissé áttervezett kasztnival, FW43B néven.[3]

Áttekintés[szerkesztés]

A csapat két új főtervezője azon volt, hogy a korábbi tervezési fiaskókat feledtessék. Az FW43-as végső soron az FW42-es jelentős mértékben továbbfejlesztett verziója, amely jó kiindulási alapnak tűnt.[4] A legfeltűnőbb változások az oldaldobozoknál voltak, ugyanis azok tetejétől az autó hátulja felé haladva egy éles lejtés található, hogy a levegő könnyedebben áramolhasson a padlólemez felé. Ehhez hasonló kialakítást 2012-ben láthattunk utoljára a Red Bull RB8-ason és a Sauber C31-esen. Ezzel együtt csökkent az oldaldobozokon látható légbeömlők mérete is, az oldaluk pedig lapos lett. Az elődhöz képest jobban az aerodinamika része lett a visszapillantó tükör és az ahhoz kapcsolódó elemek.[5]

FW43: a 2020-as szezon[szerkesztés]

Az FW43-as eredeti festése a 2020-as szezon előtti teszten

Miután az előző év katasztrofálisan alakult és a tesztek első két napját ki is kellett hagyniuk, jelentős morális löketet adott nekik, hogy a 2020-as tesztidény során ők gurulhattak ki először. George Russell szerint bár az autó még mindig lassabb, mint a riválisoké, az előző évhez képest jelentős előrelépést könyvelhettek el.[6]

A teszteken a csapat látványos, kék-fehér-piros festéssel jelent meg a főszponzor ROKiT-nek köszönhetően. Ez a festés azonban sosem versenyzett élesben, mert az elcsúsztatott szezonkezdet előtt a főszponzor felmondta a szerződést. Az átdolgozott külső a klasszikus Williams-színekre hasonlított inkább, fehér alapon kék csíkkal és fekete szponzori feliratokkal.[7]

A szezonnyitó osztrák nagydíjat jól kezdte a csapat, bár lassúak voltak, de egyáltalán nem volt akkora a lemaradásuk. Az időmérő edzésen Russell éppen hogy csak nem jutott be a Q2-be. A versenyen aztán a rengeteg műszaki probléma miatti kiesés őt is elérte, Latifi viszont élete első futamát a 11. helyen zárta, épphogy lemaradva a pontszerzőktől. Az időmérő edzéseken nem szerepelt rosszul a csapat, Russell részéről folyamatos volt a Q2-be jutás, sőt a magyar nagydíjon mindkét Williams továbbjutott. A versenytempó azonban nem volt az igazi, emiatt a pontszerzésért küzdöttek egész évben. Russell az olasz nagydíjon volt nagyon közel a 10. helyhez, de nem sikerült megelőznie Sebastian Vettelt; illetve az Emilia-Romagna nagydíjon, ahol a szinte biztosnak mondható pontszertzést dobta el azzal, hogy a biztonsági autó mögötti gumimelegítése során megcsúszott és a falnak csapta az FW43-ast.

A csapat legjobb eredményét Bahreinben érte el, egy 12. és egy 14. hellyel. A Szahír Nagydíjon az átmenetileg a Mercedeshez helyettesként beugró Russell helyett Jack Aitken ugrott be. Élete első versenyén 16. helyen végzett, úgy, hogy a futam során éppen a boxutcabejárat előtt megcsúszott, és nekivágódott a falnak - csodával határos módon az incidenst megúszta annyival, hogy letörött az első szárnya és épp be tudott jönni cserélni, az incidens pedig kihatással volt a futam végeredményére is, ugyanis épp Russell biztosnak látszó futamgyőzelme veszett oda közvetetten emiatt. Miután a szezonzáró futamon sem sikerült pontot szerezniük, a csapat nulla ponttal zárta az évet, ami az első ilyen eset volt a Williams történetében.

FW43B: a 2021-es szezon[szerkesztés]

A 2021-es szezonnak az előző évi autó kismértékben átalakított változatával kezdtek neki. A csapat régi hagyományai szerint a kasztni az FW43B elnevezést kapta. Az autó bemutatójára egy különleges mobiltelefonos alkalmazással szerettek volna sort keríteni, amelynek köszönhetően kiterjesztett valóság (AR) keretén belül debütált volna az autó, ám a szoftvert feltörték, így csak hagyományos bemutatóra kerülhetett sor.

Külsőre a legszembetűnőbb változás mindenképpen az új festés volt: a kocsi hátulja mintázatos királykék-fekete lett, az eleje fehér, a kettő között pedig az 1990-es évek Williams-autóira emlékeztető sárga csíkok voltak láthatók. Az orr a festés okozta optikai illúziónak köszönhetően hegyesnek látszik. Sir Frank Williams halálát követően az autók festése a szaúd-arábiai nagydíjon megváltozott, és a legendás csapatfőnök nevét írták fel az oldaldobozokra. A szezonzáró futamon a "The King's Man" című filmet promotálva megjelentek az autókon annak reklámjai.

Williams FW43B

Ebben az évben a csapat már lényegesen jobb eredményeket szállított, mint korábban. Annak ellenére is, hogy már a tesztek alatt bebizonyosodott, hogy az autó rendkívül érzékeny a szélre. Russell rendszeresen bejutott az időmérő edzéseken a Q2-be, sőt a brit nagydíjon már a Q3-ba is - a futamokon viszont sorozatos balszerencsék miatt rendre kicsúszott a pontszerzők közül. A magyar nagydíjon aztán mind Russell, mint Latifi pontot szereztek - a csapat a 2019-es német nagydíjon szerzett utoljára pontot, kettős pontszerzés pedig utoljára a 2018-as olasz nagydíjon volt. Russell a futam után el is sírta magát, amikor interjút készítettek vele. Belgiumban ismét kettős pontszerzést ünnepelhetett a csapat: szombaton Russell a változó körülmények között a második helyet szerezte meg az időmérő edzésen, a verseny pedig a szakadó eső miatt mindössze két körig tartott, így ezen a helyen is intették őt le; Latifi, bár nem jutott be a Q3-ba, az előle kieső versenyzők miatt kilencedik lett.

A csapat ezt követően lényegesen jobban teljesített, mint korábban, Oroszországban Russell a harmadik helyre kvalifikált, ám a kaotikus versenyen végül csak a tizedik helyen ért célba. A török nagydíjon felejthető teljesítményt nyújtottak, Amerikában pedig Russell eleve a mezőny végéről rajtolt, motorcsere miatt: Latifi jónak tűnő versenye már az első kanyarban megpecsételődött egy koccanás miatt, aminek köszönhetően első szárnyat kellett cserélni az autóján, de még így is a 15. helyen ért célba. Az idény vége felé aztán a csapat ismét elkezdett gyengülni, a pontszerzéstől is messze voltak, még ha jó rajthelyről is indultak, hamar visszaestek. A szezonzárón kettős kiesést könyveltek el (Latifi ütközése a futam és a világbajnokság végeredményére is kihatással volt), de a csapat még így is a konstruktőri nyolcadik helyen végzett.

Eredmények[szerkesztés]

Év Csapatok Kasztni Motor Gumik Pilóták Nagydíjak Pontok Helyezés
2020 (ROKiT)

Williams Racing

FW43 Mercedes-AMG F1 M11 EQ Performance P Ausztria

AUT

STY

Magyarország

HUN

Nagy-Britannia

GBR

Nagy-Britannia

70A

Spanyolország

ESP

Belgium

BEL

Olaszország

ITA

Olaszország

TUS

Oroszország

RUS

Németország

EIF

Portugália

POR

Olaszország

EMI

Törökország

TUR

Bahrein

BHR

Bahrein

SKH

Egyesült Arab Emírségek

ABU

0 10.
Nicholas Latifi 11 17 19 15 19 18 16 11 KI 16 14 18 11 KI 14 KI 17
George Russell KI 16 18 12 18 17 KI 14 11 18 KI 14 KI 16 12 15
Jack Aitken 16
2021 Williams Racing FW43B Mercedes-AMG F1 M12 E-Performance P Bahrein

BHR

San MarinoEMI Portugália

POR

Spanyolország

ESP

Monaco

MON

Azerbajdzsán

AZE

Franciaország

FRA

STY

Ausztria

AUT

Nagy-Britannia

GBR

Magyarország

HUN

Belgium

BEL

Hollandia

NED

Olaszország

ITA

Oroszország

RUS

Törökország

TUR

Egyesült Államok

USA

Mexikó

MXC

Brazília

SAP

Katar

QAT

Szaúd-Arábia

SAU

Egyesült Arab Emírségek

ABU

23 8.[8]
Nicholas Latifi 18 † KI 18 16 15 16 18 17 16 14 7 9 16 11 19 † 17 15 17 16 KI 12 KI
George Russell 14 KI 16 14 14 17 † 12 KI 11 12 8 2 17† 9 10 15 14 16 13 17 KI KI
  • † – Nem fejezte be a futamot, de rangsorolva lett, mert teljesítette a versenytáv 90%-át.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Williams fire up FW43 engine ahead of 2020 launch | Formula 1® (angol nyelven). www.formula1.com. (Hozzáférés: 2020. július 5.)
  2. CONFIRMED: F1 cancelled at Australian Grand Prix (amerikai angol nyelven). Speedcafe, 2020. március 12. (Hozzáférés: 2020. július 5.)
  3. Formula 1’s new regulations delayed until 2022 (amerikai angol nyelven). Speedcafe, 2020. március 19. (Hozzáférés: 2020. július 5.)
  4. WilliamsGPnews - Williams F1 Team News and Information. www.williamsgpnews.com. [2020. február 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. július 5.)
  5. Tech insight: Can Williams rise again with its new FW43? (angol nyelven). www.motorsport.com. (Hozzáférés: 2020. július 5.)
  6. Karpov, Stuart Codling, Oleg: Russell believes Williams Formula 1 team still has the slowest car (angol nyelven). Autosport.com. (Hozzáférés: 2020. július 5.)
  7. Google. www.google.com. (Hozzáférés: 2020. július 5.)
  8. Standings (angol nyelven). Formula 1® - The Official F1® Website. (Hozzáférés: 2021. december 12.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Williams FW43 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.