Williams FW45

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Williams FW45
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóWilliams F1
ElőzőWilliams FW44
KövetkezőWilliams FW46
Műszaki adatok
VázszerkezetSzénszálas méhsejt monocoque
Első felfüggesztésszénszálas keresztlengőkaros nyomórudas
Hátsó felfüggesztésszénszálas keresztlengőkaros vonórudas
MotorMercedes M14 E Performance 1,6L V6 turbó
VáltóMercedes nyolcsebességes félautomata
GumikPirelli
Versenyeredmények
Csapat(ok)Williams Racing
Pilóták2. USA Logan Sargeant
23. THA Alexander Albon
Első versenyBahrein 2023-as Formula–1 bahreini nagydíj
Utolsó versenyUAE 2023-as Formula–1 abu-dzabi nagydíj
Futott versenyek22
Győzelmek0
Dobogós helyezések0
Edzéselsőségek0
Leggyorsabb körök0

A Williams FW45 egy Formula–1-es versenyautó, amelyet a Williams Racing versenyeztetett a 2023-as Formula–1 világbajnokság során. Pilótái az újonc Logan Sargeant és Alexander Albon voltak.

Áttekintés[szerkesztés]

Az előző évhez képest kisebb átalakításokat kapott a kasztni, ami főként az oldaldobozokat illette. A Williams a 2022-ben bevezetett új szabályok mentén először egyedi kialakítással kísérletezett, ám ahogy idővel a többi csapat is rájött, a Red Bull által kidolgozott oldaldobozforma az optimális, Így ez egy karcsúbb, ívesebb kialakítású lett, hátrébb elhelyezett hűtőrácsokkal[1]. Kismértékben változtattak az orr kialakításán is[2]. Más csapatokhoz képest a padlólemez kialakítása is egyszerűbb lett, ugyanis a diffúzor rámpájára fókuszáltak a légáramlatok terelésekor, szemben más csapatokkal, amelyek a padlólemez elejére és közepére koncentráltak[3].

A festés lényegében az előző évi továbbalakítása volt, a felső légbeömlőnyíláson az egyik szponzor, a Duracell színeivel. Új szponzorként érkezett a Kraken kriptotőzsde, valamint a Gulf. A brit nagydíjon speciális, a 800. futamukra emlékező festéssel versenyeztek, a Gulffal való partnerség keretein belül pedig Szingapúrban, Japánban és Katarban a McLaren MCL36 előző évi festésére emlékeztető kékesszürke-narancsszínben. Las Vegasban a többi csapathoz hasonlóan szintén különleges festéssel versenyeztek.

A szezon[szerkesztés]

Egyértelműen jobb autó lett, mint az előd FW44, ugyanis már képes volt önerőből bejutni az időmérő edzéseken a Q3-ba és a rendszeres pontszerzésre is képes volt, habár ez Albon kiemelkedő teljesítményének is köszönhető volt. Azonban igazán jól csak a gyors pályákon működött, a lassú, technikás kanyarokkal tűzdelt pályákon ismét a mezőny hátsó traktusában végeztek. Ennek oka a kasztni kialakításában rejlett, de azt pontosan behatárolni nem igazán tudták.

A szezonnyitó bahreini nagydíjon Albon rögtön szerzett egy pontot, Sargeant pedig az újoncok közül a legjobban debütált a 12. helyen. Ezután azonban rendre elmaradtak a pontszerzések, legközelebb Kanadában ért el Albon egy fantasztikusnak mondható hetedik helyet, valamint a brit nagydíjon szenzációs gumikezeléssel egy nyolcadikat, úgy, hogy a szabadedzéseken a Williams egész hétvégén remekelt. Ekkor Sargeant is csak épphogy maradt le az egy pontot érő tizedik helyről, így a nyári szünetet pont nélkül zárta.

Hollandiában ismét remekelt a csapat, az igazán jó eredményektől Sargeant műszaki hiba miatti kiesése és a változó időjárási körülmények fosztották meg őket, Albon így is nyolcadik lett. A gyors olasz pályán Albon a negyedik helyről indulhatott (beállítva korábbi legjobb eredményét), és végül a hetedik helyen végzett. Szingapúrban a pálya nem a Williamsnek kedvezett, és Albon így is csak egy Sergio Pérezzel történt koccanás miatt miatt nem szerzett pontot - Sargeant egy kicsúszás miatt összetörte az autó orrkúpját már a verseny első harmadában, ls csak a futam végén tudott valamennyire visszatérni.

Japánban mindkét Williams kiesett, ráadásul Sargeant az időmérő edzésen összetörte az autóját, amit újra kellett építeni. Mivel a csapatnak újra kellett építenie az autót, ráadásul egy harmadik kasztniból, eleve csak a boxutcából rajtolhatott, és a parc fermé szabályok megsértése miatt 10 másodperces időbüntetéssel, amire még a futamon összeszedett még ötöt, majd kiesett egy újabb baleset miatt. Katarban pokoli körülmények fogadták a mezőnyt, Albon ennek ellenére képes volt a sprintfutamon két pontot is szerezni. A verseny már nem sikerült ilyen jól, Sargeant, bár szerette volna folytatni a versenyt, egészségügyi okokból ki kellett állnia, ahogy Albont is bevitték a kórházba a futam után - mindkettejük esetében súlyos kiszáradás volt az ok, Sargeant esetében egy vírusfertőzéssel súlyosbítva.

Az amerikai nagydíjon mindkét versenyző pontot szerzett: noha a pálya karakterisztikája nem feküdt a Williamseknek, mégis a 11. és a 12. helyen értek célba, amelyből Charles Leclerc és Lewis Hamilton kizárása után kettős pontszerzés lett. Sargeant ezzel 30 év (Michael Andretti 1993-as olasz nagydíjon elért harmadik helyezése) óta az első amerikai pontszerző lett. Mivel az autót nem fejlesztették tovább, a riválisok viszont igen, így az utolsó pár versenyen komoly nyomás alatt álltak a konstruktőri hetedik hely megtartásáért. Végül némi szerencsével sikerült ezt teljesíteniük, így 2017 óta a legjobb idényüket zárták.

Eredmények[szerkesztés]

Év Csapat Motor Gumik Pilóták Futamok Pontok Helyezés
BHR SAU AUS AZE MIA MON ESP CAN AUT GBR HUN BEL NED ITA SIN JPN QAT USA MXC SAP LVG ABU
2023 Williams Racing Mercedes-AMG F1 M14 P THA Alexander Albon 10 KI KI 12 14 14 16 7 11 8 11 14 8 7 11 KI 13 7 9 9 KI 12 14 28 7.
USA Logan Sargeant 12 16 16 † 16 20 18 20 KI 13 11 18 † 17 KI 13 14 KI KI 10 16 † 11 16 16
  • † – Nem fejezte be a futamot, de rangsorolva lett, mert teljesítette a versenytáv 90%-át.
  • Albon a katari sprintfutamon 2 pontot szerzett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. TECH ANALYSIS: Williams continue Red Bull-like trend with FW45 design | Formula 1® (angol nyelven). www.formula1.com. (Hozzáférés: 2023. augusztus 15.)
  2. How new Williams FW45 draws inspiration from F1's frontrunners (angol nyelven). www.motorsport.com, 2023. február 13. (Hozzáférés: 2023. augusztus 15.)
  3. A Williams csapatfőnöke a károgókról: elég lett volna csak a köridőket nézni (magyar nyelven). hu.motorsport.com, 2023. június 7. (Hozzáférés: 2023. augusztus 15.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Williams FW45 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.