Ferrari SF-23

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ferrari SF-23
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula-1
GyártóScuderia Ferrari
TervezőEnrico Cardile
Fabio Montecchi
Enrico Racca
Diego Ioverno
Marco Adurno
ElőzőFerrari F1-75
KövetkezőFerrari SF-24
Műszaki adatok
Első felfüggesztéstolórudas
Hátsó felfüggesztésvonórudas
MotorFerrari Tipo 066/10 1,6L V6 turbó
Váltó8 sebességes
ÜzemanyagShell
GumikPirelli
Versenyeredmények
Csapat(ok)Scuderia Ferrari
PilótákMonaco 16. Charles Leclerc
Spanyolország 55. Carlos Sainz Jr.
Első verseny2023-as Formula–1 bahreini nagydíj
Utolsó verseny2023-as Formula–1 abu-dzabi nagydíj
Futott versenyek22
Győzelmek1
Dobogós helyezések9
Edzéselsőségek7

A Ferrari SF-23 (kódnevén Project 675[1]) egy Formula–1-es versenyautó, amelyet a Scuderia Ferrari tervezett és gyártott a 2023-as Formula–1 világbajnokságra. Pilótái Charles Leclerc és Carlos Sainz Jr. voltak, sorozatban harmadik éve.

A csapat teljesítménye az idény során hullámzó volt: a világbajnoki címre a mindenkit verő Red Bull miatt esélyük sem volt, ugyanakkor Carlos Sainz volt az egyetlen pilóta, aki a Red Bull versenyzőin kívül nagydíjfutamot tudott nyerni az évben, megszakítva Max Verstappen győzelmi sorozat-rekordját.

Áttekintés[szerkesztés]

.Az előző évhez képest kisebb változtatásokat eszközöltek csak, főként a szabályok módosítása miatt. Habár az új csapatfőnök Frederic Vasseur lett, a fejlesztést még Mattia Binotto idejében fejezték be. Jelentősebb különbségnek az áttervezett oldaldobozok mondhatóak, amelyekkel a Ferrari feladta saját, egyedi elképzelését, és más csapatokhoz hasonlóan a Red Bull megoldását másolták le.

A festés maradt az előző évi mélyvörös-fekete, Sainz autójának a tetején a bukókeret sárga színű lett a jobb megkülönböztethetőség érdekében. Az olasz nagydíjon az autók és a pilóták overallja is kapott egy sárga csíkot, diszkrétebben, mint 2022-ben.

A szezon[szerkesztés]

A 2023-as évben a bajnokság abszolút favoritja a Red Bull volt, és valósággal tönkre is verték a mezőnyt. A Ferrari legfeljebb a második helyért harcolhatott, de ez sem ment könnyen, ugyanis a Mercedes mellett új kihívót kaptak az Aston Martin személyében. A sorozatos taktikai melléfogások és a riválisok gyorsasága miatt a nyári szünetig a Ferrari mindössze három dobogós helyet és két pole pozíciót szerzett Leclerc révén, és a konstruktőri negyedik helyen álltak. Ennek oka a Ferrari működésének kiszámíthatatlansága volt, a gumikopás, illetve a sokszor kanyarról kanyarra változó vezethetőség[2]. Mindazonáltal az azeri sprintfutamon Leclerc második lett, az osztrákon Sainz pedig harmadik.

A nyári szünetet követően formajavulás állt be. Az olasz nagydíjon Sainz ért fel a dobogó harmadik fokára (miután pole-ból indult), épp a saját csapattársával vívott ádáz küzdelem után. Szingapúrban, kihasználva a Red Bullok váratlan gyengélkedését is, Sainz ismét pole pozíciót szerzett, majd a futamon remek gumikezeléssel, három pilótát is maga mögött tartva az utolsó körökben, győzelmet aratott. Ez volt az év tizenötödik versenye, mégis az első, amelyiken nem Red Bull-pilóta győzedelmeskedett, ráadásul Verstappen tíz versenyen keresztül tartó győzelmi sorozata is megszakadt.

Amerikában Leclerc a sprintfutamon dobogós lett és pole pozíciót ért el, de ezt nem tudta győzelemre váltani, mert Lando Norris már az elején lerajtolta őt. Végül a harmadik helyen futott be, de szabálytalan padlólemez-kopás miatt őt és a második helyen célbaérő Lewis Hamiltont is diszkvalifikálták. Ennek köszönhetően Sainz lett a harmadik helyezett. Leclerc még két pole pozíciót szerzett, de egyiket sem tudta győzelemre váltani, a sao paulói futamon ráadásul már a felvezető körben kiesett, technikai hiba miatt. A Ferrari hatalmas küzdelemben volt a Mercedes csapatáért a konstruktőri második helyért, de végül elvesztették.

Eredmények[szerkesztés]

Év Csapat Motor Gumik Pilóták Futamok Pontok Helyezés
BHR SAU AUS AZE MIA MON ESP CAN AUT GBR HUN BEL NED ITA SIN JPN QAT USA MXC SAP LVG ABU
2023 Scuderia Ferrari Ferrari 066/10 P Leclerc KI 7 KI 3 7 6 11 4 2 9 7 3 KI 4 4 4 5 DSQ 3 3 NI 5 2 2 406 3.
Sainz 4 6 12 5 5 8 5 5 6 10 8 KI 5 3 1 6 NI 6 3 6 4 6 8 6 18 †

† – Nem fejezte be a futamot, de rangsorolták, mert teljesítette a verseny 90 százalékát.

Leclerc az azeri sprintfutamon 7, az amerikain 6, a belgán és a sao paulóin 4 pontot szerzett.

Sainz az azeri sprintfutamon 4, az osztrákon 6, a belgán 5, a katarin és az amerikain 3, a sao paulóin 1 pontot szerzett.

Félkövérrel jelölve a pole pozíció, dőlt betűvel a leggyorsabb kör.

Forráshivatkozások[szerkesztés]

  1. Ferrari reveal name of new F1 car ahead of Valentine's Day launch | Formula 1® (angol nyelven). www.formula1.com. (Hozzáférés: 2023. szeptember 18.)
  2. „Kristálytiszta, mit rontottunk el” – teljesen új autót épít 2024-re a Ferrari (magyar nyelven). M4 Sport, 2023. augusztus 26. (Hozzáférés: 2023. szeptember 18.)