Alpine A523

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alpine A522
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóAlpine
ElőzőAlpine A522
KövetkezőAlpine A524
Műszaki adatok
VázszerkezetSzénszálas méhsejt monocoque
Első felfüggesztésnyomórudas
Hátsó felfüggesztésnyomórudas
MotorMecachrome-Renault E-Tech RE23 1,6L V6 turbó
VáltóRenault 8 sebességes
ÜzemanyagBP
GumikPirelli
Versenyeredmények
Csapat(ok)BWT Alpine F1 Team
Pilóták10. FRA Pierre Gasly
31. FRA Esteban Ocon
Első versenyBahrein 2023-as Formula–1 bahreini nagydíj
Utolsó versenyEgyesült Arab Emírségek 2023-as Formula–1 abu-dzabi nagydíj
Futott versenyek22
Győzelmek0
Dobogós helyezések2
Edzéselsőségek0
Leggyorsabb körök0

Az Alpine A523 egy Formula–1-es versenyautó, melyet az Alpine F1 Team tervezett és versenyeztetett a 2023-as Formula–1 világbajnokság során. Pilótái Esteban Ocon és a csapathoz újonnan érkező Pierre Gasly voltak.

Áttekintés[szerkesztés]

Fernando Alonso az előző idény végén távozott a csapattól, ráadásul a korábban az ülése várományosaként tekintett Oscar Piastri is otthagyta őket botrányos körülmények között, ezért az Alpine leigazolta Pierre Gaslyt. Ezzel az is volt a céljuk, hogy francia nemzeti csapatot hozzanak létre: francia tulajdonos, francia motor, francia pilóták.

Apró szépséghiba volt, hogy a csapat főhadiszállása az angliai Enstone-ban volt, a motorgyártó üzem pedig a franciaországi Viry-Châtillonban, ez pedig nehézségeket okozott. Abban az idényben is már csak az Alpine használta a Renault motorjait (melyeket a Mecachrome szerelt össze), amik gyengébbek voltak, mint a riválisok erőforrásai. Emiatt a várt eredmények is elmaradtak, nemhogy javulás, hanem inkább visszalépés volt megfigyelhető az előző évhez képest. Szezon közben ráadásul a teljes vezetőséget lecserélték, beleértve Laurent Rossi igazgatót, Otmar Szafnauer csapatfőnököt, Alan Permane sportigazgatót és Pat Fry vezető tervezőt.

A kaotikus körülmények ellenére a két pilóta tisztességgel helytállt, és dobogós helyezéseket is szereztek. A japán nagydíjon aztán köztük is konfliktus alakult ki, miután a verseny hajrájában teljesen érthetetlen módon csapatutasításra helyet kellett cserélniük - ez a pontversenyben nem járt se az Alpine, sem a kedvezményezett Ocon szempontjából előnnyel, ellenben Gasly kárvallottja lett, mert megelőzhette volna Lance Strollt a bajnoki küzdelemben.

Az autó festése maradt az előző évi: mélykék, a főszponzor BWT rózsaszínjével. Az idény első három versenyén szinte teljesen rózsaszín autóval versenyeztek.

Eredmények[szerkesztés]

Év Csapat Motor Gumik Pilóták Futamok Pontok Helyezés
BHR SAU AUS AZE MIA MON ESP CAN AUT GBR HUN BEL NED ITA SIN JPN QAT USA MXC SAP LVG ABU
2023 BWT Alpine F1 Team Renault E-Tech RE23 P Gasly 9 9 13 † 14 8 7 10 12 10 18 † KI 11 3 15 6 10 12 6 7 11 7 11 13 120 6.
Ocon KI 8 14 † 15 9 3 8 8 14 KI KI 8 10 KI KI 9 7 KI 10 10 4 12
  • † – Nem fejezte be a futamot, de rangsorolva lett, mert teljesítette a versenytáv 90%-át.
  • Ocon az osztrák sprintfutamon 2 pontot szerzett.
  • Gasly a belga sprintfutamon 6, az amerikain 2 pontot szerzett.

Jegyzetek[szerkesztés]


Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Alpine A523 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.