Renault R24

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Renault R24
Gyártási adatok
VersenysorozatFormula–1
GyártóRenault F1
ElőzőR23
KövetkezőR25
Műszaki adatok
MotorRenault RS24
ÜzemanyagElf
GumikMichelin
Versenyeredmények
PilótákJarno Trulli
Jacques Villeneuve
Fernando Alonso
Első verseny2004-es ausztrál nagydíj
Utolsó verseny2004-es brazil nagydíj
Futott versenyek18
Győzelmek1
Dobogós helyezések6
Edzéselsőségek3
Leggyorsabb körök0

A Renault R24 egy Formula–1-es versenyautó, amelyet a 2004-es Formula–1-es szezonban használt a Renault gyári Formula–1-es csapata.

Az alvázat Mike Gascoyne, Bob Bell, Tim Densham és Dino Toso tervezte, az autó tervezését és gyártását Pat Symonds felügyelte, mint a műszaki igazgató, a motortervezést pedig Bernard Dudot vezette.[1] A csapat versenyzői Fernando Alonso, Jarno Trulli és Jacques Villeneuve voltak.[1]

A Renault a San Marinó-i Nagydíjra egy új, frissített R24B modellt hozott, amely új hengerfejekkel, szívórendszerrel és a motor alsó részének kapcsolódó változtatásaival rendelkezett.[1]

Az évad[szerkesztés]

Az autó a szezon során gyors és megbízható volt, megelőzve a Williamseket és a McLareneket, valamint állandó kihívója volt Jenson Button és Takuma Sato hasonlóan gyors BAR Hondáinak. Azonban Michael Schumacher és Rubens Barrichello Ferrari F2004-es autója rendszeresen felülmúlta őket, mivel a Ferrari párosa 2004-ben a 18 futamból 15-öt megnyert.

A csapat igazi esélyes lett a konstruktőri bajnokság második helyére. Trulli megnyerte a Monacói Nagydíjat, mely a csapat egyetlen győzelme volt abban az évben[2]. Trullinak azonban a Renault-val (különösen a csapatfőnökkel és Trulli akkori menedzserével, Flavio Briatoréval) való kapcsolata azonban megromlott, miután az év második felében folyamatosan elmaradt a teljesítménye a várakozásoktól, és állításokat tett a csapaton belüli kivételezésről Alonso felé.

Rendszeresen a Francia Nagydíjat emlegetik Briatore számára az utolsó cseppként a pohárban, ahol Trullit Rubens Barrichello az utolsó kör utolsó szakaszában megelőzte, ami a Renault-nak egy kettős dobogós helyezésébe került a hazai nagydíjon. Trullit később kirúgták, miután 5 egymást követő versenyen nem szerzett pontot. Ezt követően bejelentette[3], hogy a következő évre a Toyota F1-es csapatához csatlakozik, és idő előtt elhagyta a Renault-t.[4] A 2004-es szezon utolsó két futamán a Toyotát vezette.

A konstruktőri bajnokság második helyének biztosítása reményében a Renault az utolsó három futamra Trulli helyére az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve-öt ültette.[5] Villeneuve azonban - aki majdnem egy teljes szezont kihagyott, és nehezen akklimatizálódott gyorsan a királykategóriás versenyzéshez - nem tudott pontot szerezni egyszer sem, és a csapat 105 ponttal a harmadik helyen végzett a Ferrari és a BAR mögött.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Renault R24 - F1technical.net. www.f1technical.net. (Hozzáférés: 2022. december 8.)
  2. Trulli egyetlen F1-es győzelme, és hol máshol, mint Monacóban: az a motorhang! (magyar nyelven). hu.motorsport.com. (Hozzáférés: 2022. december 8.)
  3. MTI: Jarno Trulli elhagyja a Renault-t (magyar nyelven). index.hu, 2004. július 25. (Hozzáférés: 2022. december 8.)
  4. MNO: Forma 1: Trulli szakított a Renault csapatával (magyar nyelven). Forma 1: Trulli szakított a Renault csapatával, 2004. szeptember 15. (Hozzáférés: 2022. december 8.)
  5. Gábor, Joó: Villeneuve-öt a tesztpilóta válthatja Brazíliában (magyar nyelven). index.hu, 2004. október 15. (Hozzáférés: 2022. december 8.)