Impala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Impala
Fekete orrú impala bika
Fekete orrú impala bika
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Impalaformák (Apycerotinae)
Nem: Aepyceros
Faj: A. melampus
Tudományos név
Aepyceros melampus
(Burchell, 1823)
Elterjedés
Elterjedési területeElterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Impala témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Impala témájú médiaállományokat és Impala témájú kategóriát.

Az impala (Aepyceros melampus) az emlősök (Mammalia) osztályában a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjéhez, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjába tartozó antilopfaj, az impalaformák (Aepycerotinae) alcsaládjának egyetlen képviselője.

Korábban a gazellák (Antilopinae) közé sorolták, később néhány közös jellemzőjük miatt a tehénantilopok (Alcelaphinae) közeli rokonának vélték. Mára kiderült, hogy mindkét csoporttól különbözik, így önálló alcsaládba sorolták. Tudományos neve (Aepyceros melampus) – a görög „aipos” jelentése magas, a „ceros” szarv, a „melas” fekete és a „pous” láb. Köznapi néven minden nyelven impalának hívják; ez a szó zulu eredetű. Uganda fővárosa, Kampala neve is az impala szóra vezethető vissza – alapítása idején valószínűleg igen gyakori állat lehetett a környéken. Nevét egy ismert amerikai autótípus, a Chevrolet Impala is viseli.

Megjelenése[szerkesztés]

Az impala fej-törzs-hossza 120–160 centiméter, marmagassága 75-95 centiméter, testtömege 40–80 kilogramm. Szőrzete őzbarna, a hasán világosabb. Csak a hímeknek van szarva. Ez a szarv jellegzetesen lant alakú és hátrafelé hajlik; hossza elérheti a 45-92 centimétert.

Elterjedése[szerkesztés]

Afrika keleti és déli részének szavannáin él.

Alfajok[szerkesztés]

Életmódja[szerkesztés]

Fás, cserjés szavannákon él, ahol nem túl magas a fű. Társas lény, csordákban legelészik, melyet egy bika vezet. Táplálékát fűfélék és lágyszárú növények alkotják. Ha megriasztják őket, hatalmas ugrásokkal menekülnek, szinte szállnak a levegőben. Védekezésképpen gyakran a hátsó lábukkal kirúgnak, mikor az elsőkkel földet érnek. Bármelyik irányba el tudnak rugaszkodni, ezzel gyakran megzavarják a ragadozóikat. Az impala 12-17 évig is élhet.

Szaporodása[szerkesztés]

Az ivarérettséget 13 hónapos korában éri el, de csak 2-2,5 éves korában párzik először. Élőhelyük adottságaitól függően a tehenek 15-100 egyedből álló csapatba állnak össze, és ezek az esős évszakban hevesen védelmezik területüket. A hímek ilyenkor kisebb területeket birtokolnak, és azokért ugyancsak keményen harcolnak. A fiatal bikák agglegénycsoportokba állnak. A száraz évszakban vegyes csapatokba verődnek. Elléshez a nőstény elszakad a csapattól, és csak 1-2 nap múlva tér vissza borjával, amit 4,5 hónapos koráig szoptat.

Állatkertekben gyakori faj. Magyarországon egyetlen helyen, a Veszprémi Állatkertben él egy kisebb csapat.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Csodálatos állatvilág, (Wildlife Fact-File). Budapest: Mester kiadó (2000). ISBN 963-86092-0-6 
  • Mammal Species of the World, A Taxonomic and Geographic Reference, 3rd edition, 2005 ISBN 0-8018-8221-4

További információk[szerkesztés]