KwaZulu-Natal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
KwaZulu-Natal fekvése a Dél-afrikai Köztársaságon belül

KwaZulu-Natal a Dél-afrikai Köztársaság tartománya.

1994-ben, a korábbi Natal tartományt és Kwazulu önkormányzattal rendelkező bantusztánt egyesítve hozták létre a KwaZulu-Natal-t.

Natal őslakói a zuluk voltak, majd a búrok telepedtek le itt az 1830-as években. Kwazulu bantusztánt az 1785 körül alapított egykori Zuluföld Királyság területén hozták létre. 1977-től 1994-ig önkormányzattal rendelkező állam (bantusztán) volt.

1860-tól sok indiai bérmunkást telepítettek be a régióba, akik a cukornádültetvényeken kezdtek dolgozni. India függetlenségi vezetője, Mahátma Gandhi 1893-tól 1914-ig Natalban élt, és jogászként harcolt az indiaiak polgári jogaiért.

Földrajzi adatok[szerkesztés]

  • Fővárosa: Pietermaritzburg
  • Legnagyobb városa: Durban
  • Területe: 94 361 km², mellyel Magyarországnál egy kicsit nagyobb
  • Lakossága kb. 11 millió fő volt 2015-ben
  • Népsűrűsége 110 fő/km²
  • Etnikai megoszlás: 86,8% néger, 7,4% ázsiai (főleg indiai), 4,2% fehér, 1,4% egyéb[1]

Gazdaság[szerkesztés]

A tartomány vidéki területein az állattenyésztés, illetve a gabonafélék és a cukornád termelése fontos megélhetési forrás. További fő termények: citrusgyümölcsök, kukorica, cirok, gyapot, banán, ananász.

Durban a legfontosabb kikötő az országban.[2] Az innen ÉK-re fekvő Richard's Bay is - 1967 óta - fontos exportkikötővé fejlődött.

Iparágak (főként Durban környékén): textil, ruházat, vegyi anyagok gyártása, gumi-, műtrágya-, papírgyártás, jármű-összeszerelés és élelmiszer-feldolgozás, bőripar és kőolaj-finomítás. Fémkohászat Richard's Bay környékén.

Szép tájai, dombságai, hegységei, tengerpartja sok turistát vonzanak.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a KwaZulu-Natal című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  • Reader's Digest: Világjárók lexikona, 1995