Mpumalanga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mpumalanga
Mpumalanga zászlaja
Mpumalanga zászlaja
Közigazgatás
Ország Dél-afrikai Köztársaság
SzékhelyMbombela
Alapítás éve1994. április 27.
PolgármesterRefilwe Mtsweni
Testvérvárosok
Népesség
Teljes népesség5 143 324 fő (2022. febr. 2.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság1631 m
Terület76 495 km²
IdőzónaUTC+02:00
Elhelyezkedése
Térkép
d. sz. 26°, k. h. 30°Koordináták: d. sz. 26°, k. h. 30°
Mpumalanga weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Mpumalanga témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mpumalanga (/əmˌpuːməˈlɑːŋɡə/) tartomány Dél-Afrikában. A név jelentése „kelet”, vagy szó szerint „a hely, ahol a nap felkel” mind szvázi, xhosza, ndebele és zulu nyelveken. Mpumalanga Dél-Afrika keleti részén fekszik, Szvázifölddel és Mozambikkal határos. Dél-Afrika szárazföldi területének 6,5%-át teszi ki. Limpopo északról, Gauteng nyugatról, Szabadállam délnyugatról és KwaZulu-Natal délről határolja. Fővárosa Mbombela.[2]

Története[szerkesztés]

1994 előtt Mpumalanga a mára megszűnt Transvaal tartomány része volt. A tartomány neve Kelet-Transvaal volt, 1994-es alapításától 1995. augusztus 24-ig. A tartomány megalakulása előtt a Kelet-Transvaal kifejezést Transvaal tartomány keleti részeire, avagy a festői-turisztikai területekre, mint például a Kruger Nemzeti Parkkal határos Escarpment és Mpumalanga Lowveldre használták.

Mpumalanga gazdag régészeti örökséggel rendelkezik. A tájat jellegzetes bokoni kőfalak tarkítják, amelyeket egy gyarmatosítás előtti pásztortársadalom épített i. sz. 1500 és 1820 között.[3][4]

Földrajza[szerkesztés]

A Drakensberg meredély Mpumalangát egy nyugati és egy keleti félre osztja. Mpumalanga nyugati fele főként a Highveldnek nevezett magas tengerszint feletti füves pusztából áll. Keleti fele alacsony tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, és szubtrópusi Lowveld/Bushveld tájakkal illetve szavannai vidékkel tarkított. Ez utóbbi régióban található a Kruger Nemzeti Park déli fele. A Drakensberg a legtöbb helyen meghaladja a 2000 méteres magasságot, de Mpumalanga központi régiója a leghegyvidékesebb.

Mpumalanga az egyetlen dél-afrikai tartomány, amely Mozambik két tartományával (északkeleten Gáza tartomány, keleten Maputo tartomány), valamint Szváziföld mind a négy régiójával (Lubombo, Hhohho, Manzini és Shiselweni körzetek) határos.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mpumalanga című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Census 2022 Statistical Release (angol nyelven). Statistics South Africa, 2023. október 10.
  2. Mpumalanga Province Freight Data Bank > Industries > Agriculture, Hunting & Forestry. www.safiri.co.za. (Hozzáférés: 2022. február 19.)
  3. Forgotten World (amerikai angol nyelven). Wits University Press, 2014. szeptember 16. [2022. február 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 20.)
  4. One of the most extraordinary archaeological and historical phenomena in Southern Africa | The Heritage Portal. www.theheritageportal.co.za. (Hozzáférés: 2022. február 20.)