Szassza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Szassza
Klipspringer.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Alrend: Kérődzők (Ruminantia)
Alrendág: Pecora
Család: Tülkösszarvúak (Bovidae)
Alcsalád: Antilopformák (Antilopinae)
Nemzetség: Neotragini
Nem: Oreotragus
A. Smith, 1834
Faj: O. oreotragus
Tudományos név
Oreotragus oreotragus
(Zimmerman, 1783)
Elterjedés
Oreotragus oreotragus range map.png
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szassza témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szassza témájú kategóriát.

Nőstény

A szassza vagy sziklaugró antilop (Oreotragus oreotragus) az emlősök (Mammalia) osztályának a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjéhez, ezen belül a tülkösszarvúak (Bovidae) családjához azon belül pedig az antilopformák (Antilopinae) alcsaládjához tartozó faj.

Megjelenése[szerkesztés]

Ennek a kis termetű, ám felettébb mozgékony antilopnak a vállmagassága 45-60 centiméter, testtömege 10-18 kilogramm körüli. Érdekesség, hogy a suta nagyobb, mint a bak. Testszőrzete rövid, tömött, vastag szálú. Színe a sárgásbarnától a sárgásszürkéig terjed és kifejezetten „melírozottnak” tűnik. A hasi rész és a végtagok belseje világosabb. A hatalmas szemeket hosszú, fekete szempillák díszítik, a szemek és a száj környékének szőrzete világos, fehéres vagy „krémszínű”.

Általában csak a bakok viselnek rövid, hegyes, párhuzamosan álló szarvat, azonban – különösen az északi területeken – ez néha a sutákon is előfordul.

Elterjedése[szerkesztés]

Afrika keleti és déli részének sziklás hegyvidéki részein mindenütt elterjedt faj. A következő országokban fordul elő : Szudán, Dél-Szudán, Etiópia, Eritrea, Dzsibuti, Szomália, Kenya, Tanzánia, Uganda, Ruanda, Zambia, Zimbabwe, Malawi, Mozambik, Dél-afrikai Köztársaság, Szváziföld, Botswana, Namíbia, Angola, Kongói Köztársaság, Kongói Demokratikus Köztársaság, Közép-afrikai Köztársaság és Nigéria. Élőhelyei kizárólag a hegyvidékek és a sziklás-bozótos helyek, az észak-dél irányú hegyvonulatok és a fennsíkok sziklás bozótjaiban él, olyan helyeken, amelyeknek a többi antilopfaj általi megközelíthetetlensége miatt táplálékvetélytársa szinte alig akad.

Alfajai[szerkesztés]

  • Oreotragus oreotragus oreotragus
  • Oreotragus oreotragus aceratos
  • Oreotragus oreotragus saltatrixoides
  • Oreotragus oreotragus stevensoni
  • Oreotragus oreotragus tyleri

Életmódja[szerkesztés]

Igen figyelemre méltó a szasszának az az alkalmazkodó képessége, amellyel a faj evolúciója során az igen sajátos hegyvidéki életkörülményekhez, a meredek sziklákon való mozgáshoz, táplálkozáshoz és túléléshez idomult. A téli éjszakákon fagyos és szeles, a nyári nappalokon tűzforró hegyvidék szélsőséges hőmérsékleti viszonyait a belül üreges, tömött bunda kiváló hőszigetelése segíti elviselni, apró patáinak keménygumi-szerű talppárnáival pedig – a legkisebb, kapaszkodásra alkalmas felületeket is kihasználva – a meredek sziklafalakon is a zergét megszégyenítő magabiztossággal, gyorsan mozog. Járásmódja is igen sajátos – legtöbbször pontról pontra való ugrás, szökellés – mert az egyetlen antilopfaj, amely járása, ugrása közben a paták hegyére támaszkodva halad.

Kis családi közösségekben, vagy párosával figyelhető meg, főleg a késő délutáni, kora reggeli órákban. Hűvösebb napokon napközben is mozog.

Főbb ellenségei a leopárd, a foltos hiéna, a karakál, a nagyobb sasok (kaffersas, vitézsas) és a páviánok, amelyek más, kis termetű vadfajokban, madarakban és más antilopok szaporulatában is tetemes károkat képesek egyébként okozni. A sziklaugró antilop 8-10 évig él.

Szaporodása[szerkesztés]

Kifejezett üzekedési időszaka nincs, a suták 7 havi vemhesség után 1 gidát ellenek.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Afrika nagy részén a szasszát erősen vadászták. Finom bőréből kiváló minőségű táskákat készítettek. A szassza húsa az egyik legízletesebb az afrikai antilopok közül, ezért elsősorban húsa miatt vadásztak rá. Ma a legtöbb országban természetvédelmi oltalom alatt áll, de sok helyütt az orvvadászat komoly problémákat jelent.

Afrika déli és keleti felén még viszonylag sok állat él, de a nyugat-afrikai alfaj (Oreotragus oreotragus porteousi) közel áll a kipusztuláshoz.

Képek[szerkesztés]

Hím
Nőstény

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Klippspringer című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.