BVE

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Boso View Express
Fejlesztő Takashi Kojima
Platformok PC
Kiadási dátum 1996
Legfrissebb kiadás
Stabil 5.7.6224.40815
Műfaj Vasútszimulátor
Játékmódok egyjátékos videójáték
Korhatár nincs
Adathordozó internet
A Boso View Express weboldala

A Boso View Express, BVE Trainsim egy freeware vonatszimulátor-program, amelyet Takashi Kojima, japán egyetemista írt. Jelenleg Windows 98, Windows Me, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7 és Windows 10 operációs rendszerek alatt érhető el, de sikerült Virtual PC és WINE emulátorok alatt is futtatni. A 2. verzió DirectX környezetet, a 4. verzió Microsoft .NET platformot igényel. A program tetszőlegesen bővíthető, ezért rengeteg, a felhasználók által készített pálya és jármű elérhető hozzá.

A program ingyenes, és a hozzá készített kiegészítők is ingyenesen tölthetők le a különböző weboldalakról.

Verziók[szerkesztés]

BVE 2.6.3[szerkesztés]

A BVE 2.6.3 verzióban csak belső nézet van. Egyéb nézetek nem jeleníthetőek meg (pl. bármilyen külső nézet). Egy route fájlban (az a fájl ami tartalmazza a pálya adatait) csak egy útvonal van. Ennek megfelelően a járművünk egy meghatározott útvonalon halad. Az esetleges váltókat állítani nem lehet. A járművet a menetrend szerint kell vezetni, az állomásból a megadott időpontoktól korábban nem lehet elindulni. Amennyiben nincs érkezési vagy indulási időpont megadva, akkor az időpont hiányában tetszőlegesen lehet az állomásra érkezni, illetve az állomásról indulni. A BVE képi megjelenítése nincsen hatással a jármű haladására. Ez azt jelenti, hogy az objektumok bárhogyan is legyenek elhelyezve, a jármű például semmibe nem „ütközik”. A pályában mozgó objektumokat nincsenek, mert mozgó objektumokat nem lehet készíteni.

BVE 4.2[szerkesztés]

A BVE 4.2 a BVE 2.6.3 verzióhoz hasonló tulajdonságokkal bír. Néhány új lehetőséggel, funkcióval bővült a program a BVE 2.6.3 verziójához képest, többek között a fényerő és a megvilágítás irányának megadási lehetőségével, valamint a vonatokhoz rendelhető beépülők támogatásával.

OpenBVE[szerkesztés]

Az OpenBVE egy BVE-től függetlenül fejlesztett, de azzal kompatibilis nyílt forráskódú program, a BVE 2.6.3 és BVE 4.2 verzióhoz hasonlóan ingyenes. Windows, Mac OS X, és Linux operációs rendszer alatt is fut.

Fejlesztése 2008. április 10-én kezdődött. Az első stabil változatot, az 1.0.0.0-s verziót 2009. március 23-án adta ki a fő fejlesztő, Michelle Boucquemont, aki az 1.4.1.2-es verzióig fejlesztette a játékot. A továbbfejlesztését előbb Anthony Bowden és Odakyufan, majd végül Christopher Lees (Leezer3) vette át.[1][2] Az OpenBVE eredetileg az OpenGL grafikus renderelőt és az OpenAL audio motorját használta, az újabb (1.4.3+) változatai azonban már az OpenTK-ra épülnek. A játékban a legfontosabb újdonságok a külső nézet lehetősége, a 3D-s vezetőállások, a robotpilóta, valamint a mozgó (animált) objektumok megjelenése. Ezenkívül számos funkcióval bővült a BVE 4.2 verzióhoz képest. A program jelenleg is folyamatos fejlesztés alatt áll, a legutóbb megjelent stabil verziója a 2020. április 25-én kiadott 1.7.1.4-s.[3]

Hmmsim[szerkesztés]

A Hmmsim egy, a koreai Jemin Hwang (Jeminie)[4] által iOS és Android rendszerű mobiltelefonokra és táblagépekre írt vasúti szimulátor játékprogram, ami egy különálló PC-s konverter[5] segítségével alkalmas a BVE-s pályák/járművek futtatására. A szimulátornak kétféle változata is létezik, egy régebbi (ingyenes, 1.1.3-s verziójú) és egy újabb (fizetős, 1.2.7-s verziójú). Az ingyenes változatban alapból a szöuli 2-es metrót, míg a fizetősben a 7-es metrót is vezethetjük.

BVE – Hmmsim kompatibilitás[szerkesztés]

Fontos megjegyezni, hogy míg a Hmmsim első, ingyenes változata csak a BVE 2/4-re írt pályákkal/járművekkel, addig a második, fizetős változata már az OpenBVE-s pályákkal/járművekkel is kompatibilis (kivéve többek között az $Include, $Sub, $Chr parancsokat és a 255 fölötti indexszámú objektumokat sem kezeli), ill. hogy csak a fizetős változatban érhetőek el az olyan extra funkciók, mint a külső nézet, a fly-by kamera, a menetrend, a pontozási rendszer, a robotpilóta és a Doppler-hanghatás. Szintén érdemes tudni, hogy az OpenBVE-s animált objektumok statikus (animációk megjelenítése nélküli) formában betöltésére is csak a fizetős változat alkalmas, az ingyenes változat egyáltalán nem kezeli az ANIMATED objektumokat, csak a B3D/CSV formátumúakat, bár még ezen belül is a régi BVE-k által még nem támogatott TranslateAll, RotateAll, ScaleAll parancsok támogatásáról is le kell mondani az ingyenes változathoz, ill. a(z) (Set)EmissiveColor parancs támogatásáról még a fizetős változat esetén is le kell tenni.

Kiegészítők készítése[szerkesztés]

A BVE-hez és az openBVE-hez a kiegészítőket a Windowsban is megtalálható programokkal is el lehet készíteni. A pálya adatait tartalmazó fájlban (route-fájl) szövegalapú kifejezéseket kell megadni a pálya megépítéséhez, amely a Jegyzettömbben is megírható, módosítható. A pályához szintén szövegalapú kifejezésekkel lehet objektumokat készíteni. Az objektumokhoz általában bmp kiterjesztésű képeket kell készíteni. Az openBVE már támogatja a png kiterjesztésű képeket is. Járműveket is hasonló módon lehet létrehozni – itt hangokból az eredeti BVE alapból csak a legegyszerűbb, tömörítetlen WAV-fájlformátumot használja (ill. noha erről a hivatalos leírások nem tesznek említést, de a gyakorlatban egyes hangfájlokat MP3 formátumban is lejátszik gond nélkül!), ezt egészíti ki az OpenBVE a FLAC-támogatással.

A kiegészítők készítéséről bővebben a BVE Klub vagy a BVE Metró oldalakon találhatóak magyar nyelvű, részletes leírások.

Magyar pályák[szerkesztés]

Magyar valós pályák[szerkesztés]

A 2-es metró pályája a BVE-ben
Pálya Letölthető
Budapesti Millenniumi Földalatti Vasút (M1-es metró) https://web.archive.org/web/20150120225409/http://www.bvemetro.hu/
Budapesti K-Ny-i metróvonal (M2-es metró) https://web.archive.org/web/20150120225409/http://www.bvemetro.hu/
Budapesti É-D-i metróvonal (M3-as metró) https://web.archive.org/web/20150120225409/http://www.bvemetro.hu/
Budapesti DBR metróvonal (M4-es metró) https://gothpaladinus.wixsite.com/gothpaladinusbve (Budapest Metro Line M4 - új változat, csak Kelenföld vasútállomás és a Móricz Zsigmond körtér között járható)

https://bve.hu/muzeum/#M4BudapestFiktiv Archiválva 2020. február 24-i dátummal a Wayback Machine-ben (régi változat, Kelenföldi pályaudvar - Keleti pályaudvar között járható, ill. az ITT elérhető MVV route-csomaggal egészen a valóságban még el nem készült II. ütemként a Bosnyák térig)

Budapesti 2-es villamos https://bve.hu/budapesti-2-es-villamos/[halott link] (csak a Fővám tér és az Eötvös tér között járható, ill. az ITT elérhető MVV route-csomaggal Közvágóhíd és a Jászai Mari tér között végig járható)
Budapesti 4-es villamos http://kisember87.atw.hu/
Budapesti 12-es villamos https://bve.hu/budapesti-12-es-villamosvonal/ Archiválva 2019. június 11-i dátummal a Wayback Machine-ben
Budapesti 14-es villamos http://bve.hu/budapesti-14-es-villamos Archiválva 2019. május 28-i dátummal a Wayback Machine-ben (új (téli) változat, végig kidolgozva)

https://gothpaladinus.wixsite.com/gothpaladinusbve (régi (nyári) változat, csak a Frangepán utcáig van kidolgozva)

Budapesti 60-as villamos https://drive.google.com/drive/folders/0B3dyn888QfB5QjFRZXBMdmJrSU0
Budapesti 26-os autóbusz https://drive.google.com/drive/folders/0B3dyn888QfB5QjFRZXBMdmJrSU0?usp=sharing
MÁV 29-es vasútvonal Budapest-Balatonfüred szakasza https://bve.hu/mav-29-30/[halott link]
MÁV 30-as vasútvonal Budapest-Siófok szakasza https://bve.hu/mav-29-30/[halott link]
MÁV 70-es vasútvonal Budapest-Vác szakasza https://gothpaladinus.wixsite.com/gothpaladinusbve (MÁV railway line nr. 70)
MÁV 120-as vasútvonal Budapest-Mende szakasza https://bve.hu/mav-120a/[halott link]
H5-ös (Szentendrei) HÉV Batthyány tér - Kaszásdűlő (- Óbuda vasútállomás) szakasza https://gothpaladinus.wixsite.com/gothpaladinusbve (Budapest MÁV-HÉV Pack - régi változat)

http://sztomi1150.atw.hu - új változat, csak a Batthyány tér és a Tímár utca között lehet közlekedni!

H6-os (Ráckevei) HÉV https://gothpaladinus.wixsite.com/gothpaladinusbve (Budapest MÁV-HÉV Pack - régi változat)

https://bve.hu/2019/04/21/uj-magyar-palya-h6-os-hev-vonal/ Archiválva 2020. február 25-i dátummal a Wayback Machine-ben - új változat, csak Ráckeve és Tököl között lehet közlekedni!

H7-es (Csepeli) HÉV https://gothpaladinus.wixsite.com/gothpaladinusbve (Budapest MÁV-HÉV Pack)
H8/H9-es (Gödöllői/Csömöri) HÉV Cinkota - Csömör - Kistarcsa szakasza https://gothpaladinus.wixsite.com/gothpaladinusbve (Budapest MÁV-HÉV Pack)
Debreceni 1-es villamos Nagyállomás - Kálvin tér szakasza http://bvecucc.webnode.hu/
Debreceni megszűnt 6-os villamos http://bvecucc.webnode.hu/

Magyar fiktív pályák[szerkesztés]

Pálya Letölthető
Sellye-Pécs https://bve.hu/sellye-pecs/[halott link]
FTrain 1-2 Fegyuvára-Nóravár https://bve.hu/ftrain/[halott link]
Felsőpataj-Bogárd https://bve.hu/felsopataj-bogard[halott link]
Sólyomvár https://bve.hu/solyomvar[halott link]
Királyliget https://bve.hu/kiralyliget[halott link]
Sólyomvár-Királyliget https://bve.hu/solyomvar-kiralyliget[halott link]
PZMA metróvonal https://bve.hu/pzma[halott link]
PMetro metróvonal http://bzmot332.atw.hu/
57-es villamos https://bve.hu/57-es-villamosvonal[halott link]
58-as villamos https://bve.hu/muzeum/#58-as-villamosvonal Archiválva 2020. február 24-i dátummal a Wayback Machine-ben
Téglagyári kisvasút https://bve.hu/teglagyari-kisvasut[halott link]
Szigetújfalu 1-es villamos - valós környezetben fiktív villamosvonal http://zaigron.atw.hu
Vác M1 - valós környezetben fiktív metróvonal http://vacbve.atw.hu
Vác M2 - valós környezetben fiktív metróvonal http://vacbve.atw.hu
Vác M3 - valós környezetben fiktív metróvonal http://bveroli.atw.hu

Magyarországon futó járművek[szerkesztés]

Nagyvasút[szerkesztés]

A fiktív 57-es villamos pályája a BVE-ben
Jármű Letölthető
V43 https://bve.hu/szili[halott link]
V63 https://bve.hu/gigant[halott link]
Taurus https://bve.hu/siemens-taurus[halott link]
Hernyó https://drive.google.com/drive/folders/0B3dyn888QfB5QjFRZXBMdmJrSU0
BDbt /3**-V43-hoz/ http://bvefan17.uw.hu/
BDbt /1**-M41-hez/ http://bveplaza.atw.hu/
BDt 4** MÁV 432-es sorozathoz https://bve.hu/muzeum/#BDt400 Archiválva 2020. február 24-i dátummal a Wayback Machine-ben
M41 - Csörgő (Classic) https://bve.hu/classic-csorgo Archiválva 2019. június 11-i dátummal a Wayback Machine-ben
M41 - Hörgő (Remot) https://bve.hu/remot-csorgo[halott link]
M61 - Nohab https://bve.hu/nohab Archiválva 2020. augusztus 14-i dátummal a Wayback Machine-ben
MÁV BTX vezérlőkocsi https://bve.hu/mdmot[halott link]
Siemens Desiro https://bve.hu/siemens-desiro[halott link]
Stadler FLIRT https://bve.hu/stadler-flirt Archiválva 2019. június 11-i dátummal a Wayback Machine-ben
MÁV 242-es gőzmozdony https://bve.hu/muzeum/#242 Archiválva 2020. február 24-i dátummal a Wayback Machine-ben
BHÉV MX/A https://gothpaladinus.wixsite.com/gothpaladinusbve (Budapest MÁV-HÉV Pack)
BHÉV MIX http://bzmot332.atw.hu
MÁV Traxx http://opbvemeu.blogspot.com/p/tren-mav-start-edicion-2019.html
ÖBB Railjet https://gothpaladinus.wixsite.com/gothpaladinusbve (OeBB RailJet)
MÁV Uzsgyi https://gothpaladinus.wixsite.com/gothpaladinusbve (MMZ 81-731.25 DMU (Uzsgyi))

Villamos[szerkesztés]

Jármű Letölthető
T5C5 https://bve.hu/t5c5[halott link]
T5C5K https://bve.hu/t5c5k[halott link]
Csufi http://peti817172m.atw.hu/ ; http://vasutasadam.atw.hu/ (Csak OpenBVE-hez)
KCSV5 http://vasutasadam.atw.hu/ (Csak OpenBVE-hez)
KCSV7 https://bve.hu/kcsv7[halott link]
CSM2-ICS https://bve.hu/ics[halott link]
CSM2 Bengáli (Debrecen) https://bve.hu/muzeum/#BengaliDebrecen Archiválva 2020. február 24-i dátummal a Wayback Machine-ben
CSM4 Bengáli (Szeged) https://bve.hu/muzeum/#BengaliSzeged Archiválva 2020. február 24-i dátummal a Wayback Machine-ben
DÜWAG TW6000 (Banán) https://bve.hu/tw6000[halott link]
Siemens Combino NF12B https://drive.google.com/drive/folders/0B3dyn888QfB5QjFRZXBMdmJrSU0

Metró, Földalatti[szerkesztés]

Jármű Letölthető
Ganz FAV https://web.archive.org/web/20181224045540/http://bvemetro.hu/

https://bve.hu/sd-ejc/#FAV Archiválva 2020. február 24-i dátummal a Wayback Machine-ben

MFAV 19 http://csuklor.atw.hu

https://web.archive.org/web/20181224045540/http://bvemetro.hu/

FAV motorkocsi http://csuklor.atw.hu (Csak OpenBVE-hez)

https://web.archive.org/web/20181224045540/http://bvemetro.hu/

MMZ Ev https://web.archive.org/web/20181224045540/http://bvemetro.hu/

https://bve.hu/sd-ejc/#Ev Archiválva 2020. február 24-i dátummal a Wayback Machine-ben

MMZ-BKV Ev/A (Barbi) https://web.archive.org/web/20181224045540/http://bvemetro.hu/

https://bve.hu/sd-ejc/#Ev/A Archiválva 2020. február 24-i dátummal a Wayback Machine-ben https://drive.google.com/drive/folders/0B3dyn888QfB5QjFRZXBMdmJrSU0

MMZ Ev3 https://web.archive.org/web/20181224045540/http://bvemetro.hu/

https://bve.hu/sd-ejc/#Ev3 Archiválva 2020. február 24-i dátummal a Wayback Machine-ben

MMZ 81–717.2/81–714.2 https://drive.google.com/file/d/0B3dyn888QfB5VWdHekxvT2lFbEU/view

https://bve.hu/sd-ejc/#81-7172 Archiválva 2020. február 24-i dátummal a Wayback Machine-ben

MMZ 81-717.2M/81-714.2M (Vízipók) http://peti817172m.atw.hu/

https://bve.hu/sd-ejc/#81-7172M Archiválva 2020. február 24-i dátummal a Wayback Machine-ben

Ganz–Hunslet G2 https://bve.hu/sd-ejc/#G2 Archiválva 2020. február 24-i dátummal a Wayback Machine-ben

https://drive.google.com/drive/folders/0B3dyn888QfB5QjFRZXBMdmJrSU0

Alstom Metropolis AM5-M2 https://bve.hu/sd-ejc/#AM5-M2 Archiválva 2020. február 24-i dátummal a Wayback Machine-ben
Alstom Metropolis AM4-M4 https://gothpaladinus.wixsite.com/gothpaladinusbve (Megtalálható a budapesti M4-es metró letöltésében)
M2060 (fiktív váci metrószerelvény) http://vacbve.atw.hu/ (Megtalálható a váci 2-es metró letöltésében)

Buszok, egyéb[szerkesztés]

Jármű Letölthető
Renault Mégane (sínautó) http://peti817172m.atw.hu

Alkalmazások[szerkesztés]

Alkalmazás Leírás
Track Viewer A BVE-hez készített pályákhoz nézegető program
Structure Viewer b3d típusú fájlok nézésére használható program
Route Viewer[halott link] openBVE-hez készített pályák megtekintéséhez használható program
Object Viewer[halott link] openBVE-hez készített objektumok megtekintéséhez használható program
Train Editor[halott link] openBVE-hez készített járművek egyik fő összetevőjének (train.dat fájl) készítésére és szerkesztésére alkalmas program
Object Bender[halott link] openBVE-hez készített objektumok ívesítésére, hajlítására alkalmas program

További információk[szerkesztés]

Magyar BVE oldalak[szerkesztés]

BVE Fórumok[szerkesztés]

Jelentősebb külföldi BVE oldalak[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. 'openBVE blog. openBVE. (Hozzáférés: 2010. május 2.)
  2. 'openBVE változáslista. openBVE. (Hozzáférés: 2010. május 2.)
  3. OpenBVE v1.7.1.4 (angol nyelven). (Hozzáférés: 2020. április 25.)[halott link]
  4. http://www.jeminie.net/
  5. BVE Add-On. (Hozzáférés: 2016. november 8.)