Ugrás a tartalomhoz

Free Lossless Audio Codec

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Free Lossless Audio Codec

FejlesztőXiph.Org Foundation
Legfrissebb stabil kiadás1.4.3 (stabil verzió, 2023. június 23.)[1]
Programozási nyelvC
Operációs rendszerplatformfüggetlen
Kategória
  • audio codec
  • szabad szoftver
  • audio file format
  • lossless audio coding format
  • free format
Licenc
  • 3-clause BSD License
  • GPL-2.0
  • LGPL-2.0
A Free Lossless Audio Codec weboldala

A FLAC-et (Free Lossless Audio Codec, magyarul Szabad, veszteségmentes audiokodek) az MP3-hoz hasonlóan hanganyagok tömörítésére használják, de azzal ellentétben a FLAC-kel való tömörítés veszteségmentes, tehát tömörítés közben a hanganyag egyáltalán nem veszít a minőségéből. A FLAC hanganyagok tömörítése az általános célú tömörítőknél (például ZIP, gzip) jóval hatékonyabb: a tömörítetlen hangfájlokhoz képest akár 30-50%-os méretcsökkenés is elérhető vele, míg például ZIP-pel legfeljebb 10-20%. (Összehasonlításképp: egy Vorbis vagy MP3 file esetén a tömörítés akár a 80%-ot is meghaladhatja, de a veszteséges eljárás miatt az eredetivel pontosan megegyező hanganyag nem állítható vissza.)

Műszaki jellemzők

[szerkesztés]

A FLAC csak fixpontos mintákat támogat, lebegőpontosakat nem. Bármilyen PCM kódolást képes kezelni 4-től 32 bites mintákig, bármilyen mintavetelezési frekvenciát 1 és 1 048 570 Hz között 1 Hz-es lépésekben, és 1 és 8 között bármennyi csatornát. A csatornák csoportosíthatók, így a sztereó vagy 5.1 surround hanganyag esetén a kódolás kihasználja a csatornák közötti hasonlóságokat is. A FLAC CRC ellenőrző összegeket használ a sérült adatok felismerésére (ami streaming médiumok esetében fontos), és a nyers PCM audio adatfolyamra egy MD5 ellenőrző kódot is tartalmaz a STREAMINFO metaadatokban.

A FLAC saját keretformátummal rendelkezik, de mivel a projekt része lett a Xiph.org-nak, így Ogg keretformátumban is használható.

A FLAC szabadon elérhető és támogatott a legtöbb operációs rendszeren, beleértve a Windows-t, a Unix-szerű operációs rendszereket (Linux, *BSD, Solaris, OS X, IRIX), BeOS-t, OS/2-t, és az Amigát.

A projekt

[szerkesztés]

A FLAC projekt a következőket tartalmazza:

A FLAC nevében szereplő „szabad” azt jelenti, hogy a stream formátum specifikációit bárki szabadon implementálhatja előzetes engedély nélkül (a Xiph.org fenntartja magának a jogot a FLAC specifikációk és engedélyek megváltoztatására), és hogy sem a FLAC formátum, sem az implementált kódoló/dekódoló eljárások nem állnak semmilyen szabadalom alatt. Ez azt is jelenti, hogy az említett implementáció szabad szoftver. A libFLAC és libFLAC++ forrásai BSD licenc, a flac, a metaflac, valamint a pluginek forrásai GPL alatt érhetőek el.

A FLAC projekt kifejezetten arra kéri a fejlesztőit, hogy ne implementáljanak semmiféle másolás elleni védelmet.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. FLAC 1.4.3 Released With More Optimizations, Drops PowerPC-Specific Code, 2023. június 23. (Hozzáférés: 2024. február 19.)

További információk

[szerkesztés]