Free Lossless Audio Codec

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Free Lossless Audio Codec
FLAC logo vector.svg
FLAC 1.4.0 screenshot.png

Fejlesztő Xiph.Org Foundation
Legfrissebb stabil
kiadás
1.4.2 (stabil verzió, 2022. október 22.)[1]
Legfrissebb fejlesztői kiadásismeretlen +/-
Programozási nyelv C
Operációs rendszer platformfüggetlen
Kategória
Licenc
 • 3-clause BSD License
 • GPL-2.0
 • LGPL-2.0
A Free Lossless Audio Codec weboldala

A FLAC-et (Free Lossless Audio Codec, magyarul „Szabad, veszteségmentes audiokodek”) az MP3-hoz hasonlóan hanganyagok tömörítésére használják, de azzal ellentétben a FLAC-kel való tömörítés veszteségmentes, tehát tömörítés közben a hanganyag egyáltalán nem veszít a minőségéből. A FLAC hanganyagok tömörítése az általános célú tömörítőknél (például ZIP, gzip) jóval hatékonyabb: a tömörítetlen hangfájlokhoz képest akár 30-50%-os méretcsökkenés is elérhető vele, míg például ZIP-pel legfeljebb 10-20%. (Összehasonlításképp egy Vorbis vagy MP3 file esetén tömörítés akár a 80%-ot is meghaladhatja, de a veszteséges eljárás miatt az eredetivel pontosan megegyező hanganyag nem állítható újból elő.)

Műszaki jellemzők[szerkesztés]

A FLAC csak fixpontos mintákat támogat, lebegőpontosakat nem. Bármilyen PCM kódolást képes kezelni 4-től 32 bites mintákig, bármilyen mintavételezési frekvenciát 1 és 1 048 570 Hz között 1 Hz-es lépésekben és 1 és 8 között bármennyi csatornát. A csatornák csoportosíthatók, így a sztereó vagy 5.1 surround hanganyag esetén a kódolás kihasználja a csatornák közötti hasonlóságokat is. A FLAC CRC ellenőrző-összegeket használ a sérült adatok felismerésére (ami streaming médiumok esetében fontos), és a nyers PCM audio adatfolyamra egy MD5 ellenőrző kódot is tartalmaz a STREAMINFO metaadatokban.

A FLAC saját keretformátummal rendelkezik, de mivel a projekt része lett a Xiph.org-nak, így OGG keretformátumban is használható.

A FLAC szabadon elérhető, és támogatott a legtöbb operációs rendszeren, beleértve a Windows-t, a „Unix”-ot (Linux, *BSD, Solaris, OS X, IRIX), BeOS-t, OS/2-t, és az Amiga-t.

A projekt[szerkesztés]

A FLAC projekt a következőket tartalmazza:

 • A stream formátumot
 • Egy egyszerű konténer formátumot a stream számára, amit FLAC-nek (vagy natív FLAC-nek is) neveznek
 • libFLAC, egy referencia kódoló és dekódoló könyvtár, metaadat interfésszel
 • libFLAC++, a libFLAC féle objektum csomagoló
 • flac, egy libFLAC-en alapuló parancssoros program, FLAC stream-ek kódolására és dekódolására
 • metaflac, egy parancssoros metaadat szerkesztő a .flac fájlokhoz és végerősítéshez
 • Beépülő pluginek különböző zenelejátszókhoz (Winamp, XMMS, foobar2000, musikCube, stb.)
 • A Xiph.org céggel közösen fejlesztett Ogg konténer formátum, streaming célokra (Ogg FLAC-ként is ismert)

A "szabad" azt jelenti, hogy a stream formátum specifikációit bárki szabadon implementálhatja előzetes engedély nélkül (a Xiph.org fenn tartja magának a jogot a FLAC specifikációk és engedélyek megváltoztatására), és hogy sem a FLAC formátum, sem az implementált kódoló/dekódoló eljárások nem állnak semmilyen szabadalom alatt. Ez azt is jelenti, hogy az említett implementáció szabad szoftver. A libFLAC és libFLAC++ forrásai a Xiph.org BSD licenc alatt elérhetőek, és a flac, a metaflac, valamint a pluginek forrásait a GPL alatt.

A FLAC projekt kifejezetten arra kéri a fejlesztőit, hogy ne implementáljanak semmiféle másolás elleni védelmet.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]