He 111

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
He 111
Heinkel HE111K.jpg
He 111

Funkció közepes bombázó repülőgép
Gyártó Heinkel Flugzeugwerke
Tervező Siegfried Günter, Walter Günter
Gyártási darabszám kb. 7300
Fő üzemeltetők Németország (Luftwaffe)

Első felszállás 1935. február 24.
Szolgálatból kivonva 1945
Heinkel He 111 H-1

A Heinkel He 111 a német Luftwaffe második világháborúban használt közepes bombázója volt. Német oldalon az Angliai csata fő bombázórepülőgép-típusa volt. A gépet még a háború előtt tervezték, első prototípusa 1936-ban repült. 1942 után a Luftwaffe már nem alkalmazta a frontvonalban, de még 1944-ig gyártották.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A He 111-est az 1930-as évek közepén tervezte a német Heinkel AG. Első repüléseit 1936-ban tette meg, mint utasszállító repülőgép. Ekkor - utasszállítási funkcióját használva álcának - felderítő-repülésekre is használták. A cég 1937-től szállította a Luftwaffénak, mint közepes bombázót. Ugyanebben az évben a spanyol polgárháborúban bevetették, melynek tapasztalatai alapján - tekintettel a köztársasági oldal szegényes vadászvédelmére - a németek a közepes bombázókat vadászkíséret nélkül vetették be, elegendőnek minősítve a fedélzeten elhelyezett géppuskák tűzerejét az önvédelemhez. Ennek később, az angliai csata során itták meg a levét, ahol a He 111-esek is súlyos veszteségeket szenvedtek az angol vadászoktól. Ezért megerősítették védelmét, azonban a súlynövekedés hatására a modell lassabb lett. Annak ellenére, hogy 1941-ben a He 111-es már nem volt korszerű, továbbra is szolgálatban maradt, mint távolfelderítő, vitorlázóvontató, és mint szállítógép. Alkalmassá tették a V-1-es robotrepülőgépek szállítására is. A magyar légierő is alkalmazta ezt a bombázótípust. Spanyolországban 1956-ig gyártották.

Érdekességként megemlítendő Z ("Zwilling" - "iker") altípusa, amely két kiszolgált H-6-os altípus közös szárnydarabbal és egy további motor beépítésével megkonstruált házasítása. E típusváltozatot nagy méretű vitorlázógépek vontatására használták.

Technikai adatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz He 111 témájú médiaállományokat.