Segítsetek! Segítsetek! Segítsetek!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Segítsetek! Segítsetek! Segítsetek! az 1956-os forradalom kivívta két hétnyi szabadság utolsó napján a Kossuth Rádióban elhangzott híres segélykiáltás.

Háy Gyula mondatai, a Magyar Írók Szövetségének felhívása a szovjet hadsereg november 4-i támadását követően, először reggel 7 óra 57 perckor hangzottak el az éterben, majd később a Rádió elestéig többször megismételték őket.

Nem tudod lejátszani a fájlt?

A felhívás szövege a következő volt:

Itt a Magyar Írók Szövetsége! A világ minden írójához, tudósához, minden írószövetségéhez, akadémiájához, tudományos egyesüléséhez, a szellemi élet vezetőihez fordulunk segítségért. Kevés az idő! A tényeket ismeritek, nem kell ismertetni. Segítsetek Magyarországon! Segítsetek a magyar népen! Segítsetek a magyar írókon, tudósokon, munkásokon, parasztokon, értelmiségi dolgozókon! Segítsetek! Segítsetek! Segítsetek!

A Münchenben élő emigráns magyar írók a felhívás szövegét még aznap táviratban továbbították a következő ismert nyugati írókhoz és tudósokhoz: Albert Camus, Theodor Csokor, T. S. Eliot, Luigi Einaudi, Karl Jaspers, Juan Ramón Jiménez, Graham Greene, Bertrand Russell, Salvador de Madariaga, Halldór Laxness, Hermann Hesse, Ernest Hemingway, John Steinbeck, Ignazio Silone, André Malraux, François Mauriac, Alberto Moravia, Guido Piovene, Níkosz Kazandzákisz, Per Lagerquist, J. B. Priestley.

A hármas segélykiáltás nem csak a Magyar Rádióban hangzott el. Mikes Imre, aki 1951 és 1976 között rovatot vezetett a Szabad Európa Rádiónál Gallicus néven, úgy emlékszik, utolsóként a dunapentelei Szabadság Rádió küldött segélykiáltást a nyugat felé, a következő szöveggel: „…Ma reggel 2.30-kor az orosz csapatok általános támadást indítottak a magyar nép ellen. Kérjük az Egyesült Nemzeteket: Segítsetek! Ejtőernyősöket kérünk! A világ lelkiismeretes és tisztességes népeihez fellebbezünk. Segítsetek! Segítsetek! Segítsetek!"

Forrás[szerkesztés]