Tinnyei sortűz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A tinnyei sortűz az 1956-os forradalom leverését követő megtorló akciók közé tartozó történelmi esemény, azon esetek egyike volt, amelynek során az újonnan felállt karhatalom fegyvertelen, békésen demonstráló civil lakosok ellen nyílt agresszióval, fegyverrel lépett fel, a jelen lévő civilek egy részének halálát okozva. Az esemény 1956. december 22-én történt a Pest megyei Tinnye községben, a halálos áldozatok száma 1 fő volt.

Előzmények[szerkesztés]

Az 1956-os forradalom leverését követően a magát magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormánynak nevező első Kádár-kormány nagy erőkkel kezdte meg a hozzá hű karhatalom újraszervezését, annak érdekében, hogy erőt tudjon demonstrálni a lakossággal szemben és az ellenállás újrakezdésének gondolatától is elvegye a forradalommal még szimpatizálók kedvét. Az új karhatalmi alakulatok országszerte december elejére erősödtek meg annyira, hogy belevághassanak olyan akciókba is, amelyek a forradalom utóvédharcainak megtörését célozták. Az ilyen karhatalmi akciók egyik formája volt a sortüzek alkalmazása, amelyek elrendelői lényegében tömeggyilkosságra határozták el magukat – szemben a korábbi időszak sortüzeivel, amelyek többségének inkább csak tömegoszlatás volt a célja.

1956 december elejétől 1957 januárjának közepéig az ország legalább tucatnyi településén történtek ilyen sortüzek, legalább 15 esetben. Ezek közül a legelsőre Budapesten, a mai Nyugati téren került sor, december 6-án, a kort kutató történészek egy része szerint ez volt az első olyan erőpróba, amikor a hatalom célja a lakosság provokálása volt, és ennek során véres brutalitással vertek szét egy békés tömegmegmozdulást. A következő napok mindegyikére esett egy-egy sortűz valamelyik vidéki városban: 7-én Tatabányán, 8-án Salgótarjánban – ez volt ezen időszak legtöbb halálos áldozattal járó sortüze –, 9-én Miskolcon, 10-én Hódmezővásárhelyen és Egerben, 12-én négy településen is (Gyomán, Kecskeméten, Egerben és Kevermesen, 13-án pedig Zalaegerszegen. További sortüzekre került sor a következő hetekben Tinnyén december 22-én, Gyülevészen december 29-én és Csepelen 1957. január 11-én.[1]

A tinnyei események[szerkesztés]

A Pest megye nyugati szélén elterülő Tinnye községben elkövetett sortűz közvetlen előzménye az volt, hogy a helyi termelőszövetkezet elnöke december 22-ére, szombati napra beidézett mintegy száz olyan férfit, akik a forradalom idején a termelőszövetkezetekből hazavitték az ingóságaikat, azzal a céllal, hogy kilépjenek a szövetkezetből. A szövetkezet vezetője a szakadárokkal való „elbeszélgetésre” segítségül hívott Piliscsabáról egy karhatalmista alakulatot is, miután pedig a lakosság már tisztában volt azzal, hogy az ilyen elbeszélgetések lényegében kínzásokat jelentenek, amik akár halálos kimenetelűek is lehetnek, a férfiak beidézése nyugtalanságot váltott ki az egész faluban.

Miután a településen híre ment, hogy a behívottakat bántalmazzák, sőt lábra kapott az a híresztelés is, hogy a Szovjetunióba akarják deportálni őket,[2] szabadon bocsátásuk érdekében az érintett asszonyok tüntetést szerveztek a tanácsháza elé, követelve, hogy a hatóságok mindenkit engedjenek haza. A karhatalmi egység vezetője Oszolj! parancsot adott ki a demonstrálóknak, majd miután azok nem engedelmeskedtek, sortüzet rendelt el. Ennek során a golyók többsége a tüntető civilek fejei felett süvített el, de egy lövedék homlokon talált és halálra sebesített egy alig 20 éves fiatalasszonyt, Mike Andrásné Pajer (más forrásban Payer) Gizellát.[3] Akad olyan forrás, amely szerint az áldozat a tüntetők szószólói közé tartozott,[4] más forrás szerint viszont talán nem is vett részt a tüntetésen, csak kíváncsiságból ment az utcára, a tanácsházával szemközti lakásából. Halálával egy csecsemő gyermeke maradt árván.[5][6]

Emlékezete[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sortüzek, tüntetések. November 4-e utáni sortüzek. tib1956.hu. [2016. december 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. november 11.)
  2. Társadalmi és etnikai konfliktusok a 19-20. században – Atrocitások, pogromok, tömeggyilkosságok, népirtások (Digitális Konfliktus Adatbázis) / Enciklopédia /1956: sortüzek és lincselések vidéken. tarsadalominformatika.elte.hu. [2016. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. november 11.)
  3. Mike Andrásné Payer Gizella háztartásbeli (a.n. Kara Mária) született Tinnyén, 1936. november 1-jén, elhunyt Tinnyén, 1956. december 22-én, halálának oka fejlövés, karhatalmisták fegyverhasználata; halálozáskori lakcíme Tinnye, Bajcsy-Zs. u. 13. A forradalom és szabadságharccal összefüggésben életét vesztett személyek adatai. bp18.hu. [2016. november 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. november 11.)
  4. 55 éve dördült el a salgótarjáni sortűz. alfahír.hu, 2011. december 8. [2016. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. november 11.)
  5. Stefka István: Mától lövetünk! Sortüzek 1956 végén · Kádárék nem tárgyalni akartak, hanem leszámolni. mno.hu, 2005. december 28. [2016. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. november 11.)
  6. Berki Imre: Az 1956–57 évi sortüzek rövid története. (Hozzáférés: 2016. november 11.)