Szlávics László (szobrász, 1959)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ifj. Szlávics László szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
Szlávics László, ifj.
Ifjabb Szlávics László 2010 nyarán
Ifjabb Szlávics László 2010 nyarán
Született 1959. augusztus 11. (58 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Nemzetisége magyar
SzüleiSzlávics László, id.
Foglalkozása szobrászéremművész
Fontosabb munkái Lásd a Közintézmények, alkotásaival szakaszban
Díjak Lásd a Fontosabb díjai szakaszban

Szlávics László, ifj. weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szlávics László, ifj. témájú médiaállományokat.

Szlávics László (Budapest, 1959. augusztus 11. –) szobrászéremművész, ifj. Szlávics László néven publikálja alkotásait.

Elsősorban éremművészettel foglalkozik, annak szinte minden ágát műveli. Egyaránt készít iparművészeti szemléletű, az ötvösség tárgykörébe tartozó alkotásokat és a képzőművészet, szobrászat eszközrendszerét használó műveket. Az alkalmazott művészet és az autonóm alkotás iránti elkötelezettség kettőssége végigvonul munkásságán.

Ifj. Szlávics László munkái benne élnek korukban, az általuk felvetett tartalmi és formai kérdések az éremművészet meghatározó darabjaivá teszik őket.
L. Kovásznai Viktória[1]

Életpályája[szerkesztés]

A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában érettségizett, 1977-ben. Művészeti tanulmányait magánúton folytatta tovább édesapja, id. Szlávics László ötvös-szobrászművész, és Makrisz Agamemnon szobrászművész irányításával. 1973 óta a Százados úti művésztelepen él és alkot. 1995 óta rendszeresen készít a Magyar Nemzeti Bank felkérésére emlékérme terveket.

Madarak, 1988, ezüst, vert, 47 mm/db

Az 1970-es évek közepétől készült korai szobrait, domborműveit, érmeit realisztikus ábrázolás és a precíz kézműves munka jellemzi. Az 1980-as években feltűnést keltettek kézi munkával acél negatívba vésett verőtővel, az ősi pénzverést felidéző technológiával, kézi veréssel készült érmei. (Madarak, Afrika,[2] Széchenyi István,[3] Aradi vértanúk[4] stb.) Az öntött bronz technológiával készült munkáin kubisztikus formavilág jelenik meg. Ezek közül a legjelentősebb az 1990-es évek első felében készült, Vincent van Gogh[5] életművét feldolgozó, 20 darabból álló éremsorozata. Az 1990-es évek második felében, természetes anyagok felhasználásával (csont, toll, kagyló stb.) készültek egyéni hangvételű, az éremművészet határeseteit képviselő alkotásai (Kultikus ős-pénz sorozat[6]). Utóbbiak ellenpontjaként egész sor érmet hozott létre ipari technológiák felhasználásával, ahol az idő – a tárgyban megjelenő mozgás által – mérhető, látható módon jelenik meg (interaktív érmek[7]). A mozgást a szemlélő aktív közreműködése váltja ki. Az ezredforduló óta készült munkáival is az éremművészet határait próbálja feltérképezni, megújítani a műfajt. E tevékenysége hazai és nemzetközi szakmai körökben egyaránt nagy elismerést váltott ki. 2006-ban az éremművészek hazai közössége neki ítélte az első alkalommal átadott Ligeti Erika-díjat. 2007-ben elnyerte a harmincéves jubileumát ünneplő XVI. Országos Érembiennále nagydíját, a Ferenczy Béni-díjat. Még ebben az évben a XXX. Éremművészeti Világkongresszus (Colorado Springs, USA) a két díjazott művész egyikévé választotta.[8]

Sajátos kisplasztikáiban több esetben használt „talált tárgyakat” melyeket meglepő új funkciókkal ruházott fel (Man Ray emlékére,[9] Egy óra Dalíval,[10] Forró drót[11]). Ezek az interaktív-mobil szobrok minden esetben a szemlélő közreműködésével jönnek működésbe.[12] 2008 óta alkotásai között nagy számban találhatóak kisplasztikák, melyeket fából készít. Ezek sok esetben, a szó hagyományos értelmében vett kis plasztikák, melyek egyéni módon házakra, épületmaradványokra emlékeztetnek. Formai, technikai megoldásaiban az utóbb említett alkotásokhoz szorosan kapcsolódnak nagyméretű óraszobrai. A kortárs képzőművészet szellemiségét tükröző művek hagyományos súlymotoros, ingás és rugós óraszerkezetek felhasználásával készültek, gondosan megőrizve az időmérő funkciót. Minden fél és egész órában hangrúdra ütéssel is jelzik az idő múlását.[13] Az óraszobrok első jelentősebb bemutatójára a budai várban, a Dísz téren található De la Motte – Beer palotában került sor 2014. év végén. A kiállítás különlegessége, hogy a barokk palota helyreállított, freskókkal díszített belső terében rendezték be a tárlat címében is szereplő 12 óraszobrot. A nyolc kifejezetten nagyméretű műalkotás a muzeális bútorok között, a kisebbek a korabeli berendezésen elhelyezve voltak láthatók.[14]

Az óraszobrokat követően készültek kisméretű az éremművészet határterületén mozgó újabb alkotásai, melyeket nemműködő óraszerkezetekből konstruált. Az aprólékos munkával készült művei azt a hatást keltik, mintha sérült különös szerkezetek maradványai lennének. Ennek hangsúlyozását szolgálják a meglepő, időnként játékos, fiktív gépekre utaló címek (Térgörbületmérő,[15] Féreglyukkalibráló[16]). Néhol megjelennek politikai jellegű utalások (Hordozható mozgástérkereső,[17] Mozgástérstabilizátor,[18] Hazafiasságdetektor[19]), de megidéz klasszikus irodalmi műveket, szerzőket is (Téridőmodulátor – Hommage à H. G. Wells,[20] Hommage à Jules Verne[21]). Ezek a „pszeudogépek” felidézik a steampunk - clockpunk hangulatát, megjelenésükkel a mainstream és az underground képzőművészet határán egyensúlyoznak. A zömmel 2014-ben készült alkotások 2015-ben kerültek első ízben bemutatásra, párhuzamosan, több rangos országos képzőművészeti kiállításon (Itt és most - Képzőművészet. Nemzeti Szalon 2015, Budapest, Műcsarnok, XX. Országos Érembiennále, Sopron, 9. Groteszk Triennále, Kaposvár).

Ifj. Szlávics László a magyar éremművészetben több új normát állított fel. Valószínűleg nem eltökélt szándékból, csak azzal, hogy járt az agya, újat, mást kívánt csinálni, mint amivel találkozott a szakmában. Most is ilyen célra tör, biztosan érezve, szó szerint tapintva azt, hogy a végeken, a műforma határain bőven van még mit keresni, meg- és kitalálni.
Tóth Antal[22]

Kiállításai[szerkesztés]

ifj. Szlávics László: Kultikus ős-pénz, 2004, kagyló, textil, haj, vegyes technika, 150 x 430 mm

1975-től napjainkig több mint háromszázötven csoportos kiállításon vett részt. Eddig tizenhét országban mutatták be alkotásait.

Fontosabb csoportos kiállítások[szerkesztés]

Fontosabb egyéni kiállításai[szerkesztés]

Ifj. Szlávics László szinte a végletekig tágította az „érem” fogalom határait. Mindent tud, amit a hagyományos műforma megkíván, de kreativitása és fantáziája nem ismer sem formai, sem anyagbéli és technikai akadályokat.

Salamon Nándor[25]

260px
ifj. Szlávics László: Úton, 2005, fa, vas, textil, vegyes technika, 120x120mm

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Fontosabb díjai[szerkesztés]

Alkotásait őrző fontosabb gyűjtemények (válogatás)[szerkesztés]

ifj. Szlávics László: Masaccio emlékérem, 2002, bronz, öntött, 110 mm

Közgyűjtemények[szerkesztés]

Magángyűjtemények[szerkesztés]

 • Körmendi – Csák gyűjtemény
 • Harasztÿ gyűjtemény, Budapest
 • Braun Gyűjtemény, Törek
 • Hungarikonok, Kátpáti Tamás – szubjekt gyűjteménye, Budapest

Közintézmények alkotásaival (válogatás)[szerkesztés]

Középületek[szerkesztés]

Görgei Artúr tábornok szobra Visegrádon a Városháza belső udvarán. Teljes magasság 276 cm

Érem és kisplasztika tervezésére kiírt országos-, ill. meghívásos pályázatok első helyezései[szerkesztés]

ifj. Szlávics László: Csány László-díj, kisplasztika, 2002, krómacél, fa, 100x170x60mm

Tagságai[szerkesztés]

ifj. Szlávics László: Hunyadi Mátyás emlékpénzérme, 2008, Magyar Nemzeti Bank, arany, vert, 25mm

Közéleti szerepvállalásai[szerkesztés]

 • 19891992 Aurea Képző-és Iparművészeti Alkotóközösség művészeti vezetőség tagja.
 • 19921999 megszűnéséig az Aurea Művészeteket Támogató Alapítvány kuratóriumi tagja, és képviselője.
 • 1995 – ART '95 Szolgáltató és Kereskedelmi Betéti Társaság[49] alapító vezetője.
 • 1999 óta Alkotóművész szakértő – szobrászat, éremművészet (Kulturális Közlöny, XLIII. évf., 7. sz.)
 • 2000 – Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége (MKISZ) Érem Szakosztály vezetőségi tagja.
 • 2000 – 2004 MKISZ Választmány tagja.
 • 2004 – MKISZ Érem Szakosztály elnöke.
 • 2004 – MKISZ Elnökség tagja.
 • 2004 – MKISZ Küldöttgyűlés tagja.
 • 2005Országos Érembiennále Rendezőbizottság tagja.
 • 2015 – MKISZ Szobrász Szakosztály elnöke.

Irodalom[szerkesztés]

Külső hivatkozások, válogatott irodalom[szerkesztés]

ifj. Szlávics László: Kálvin János emlékérem, 2008, bronz, öntött, 110mm

További információk[szerkesztés]

Lábjegyzet[szerkesztés]

 1. L. Kovásznai Viktória írja Kitapintható idő és tér ifj. Szlávics László éremmunkáiról címmel A Magyar Iparművészet 2008/2. számában megjelent írásában.
 2. Afrika c. éremsorozat
 3. Széchenyi István emlékérem
 4. Aradi vértanúk éremsorozat
 5. Vincent van Gogh éremsorozat
 6. Kultikus Ős-pénz sorozat
 7. Interaktív alkotások
 8. Honorable Mention
 9. Man Ray emlékére készült alkotásai: [1], [2], [3], [4]
 10. Egy óra Dalíval
 11. Forró drót
 12. Interaktív alkotásairól készült mozgóképek a YouTube oldalon
 13. Óraszobrok
 14. Órák és szobrok - Óraszobrok, Magazin, Műemlékem.hu, A kiállítással kapcsolatos adatok a művész honlapján
 15. Térgörbületmérő
 16. Féreglyukkalibráló
 17. Hordozható mozgástérkereső
 18. Mozgástérstabilizátor
 19. Hazafiasságdetektor
 20. Téridőmodulátor – Hommage à H. G. Wells
 21. Hommage à Jules Verne
 22. Tóth Antal írja Egy garabonciás a magyar éremművészetben. - ifj. Szlávics László szobrászművész, a XVI. Országos Érembiennále nagydíjasának kiállítása címmel megjelent tanulmányában. XVII. Országos Érembiennále, katalógus, Sopron, 2009
 23. Wagner István: Az érem harmadik oldala - Tárlat
 24. F.I.D.E.M., Fédération Internationale de la Médaille d'Art
 25. Salamon Nándor írja Művészeti Hírcsokor, címmel megjelent írásában, ifj. Szlávics László, soproni Lábasházban megrendezett önálló kiállításáról. Művészet és Barátai 2009. szept.-okt. szám.
 26. Collegium Hungaricum Vienna, 2002. október 22 - november 5.
 27. Kiállítás nyílik az Árkád Galériában „Az idő és tér ifj. Szlávics László újabb munkáiban” címmel
 28. Keve Galéria, Ráckeve, 2009. április 23 - május 21.
 29. Körmendi Galéria 2009. június 20 - július 20.
 30. XVII. Országos Érembiennále
 31. Symbol Art Galéria, Harasztÿ Terem, Budapest, február 21. - 28.
 32. Galéria IX, Budapest, augusztus 10-31.
 33. Barabás Villa Galéria, Budapest, 2013 május 9-25.
 34. Petőfi Irodalmi Múzeum Budapest, 2014. május 27. - szeptember 10.
 35. FUGA Budapesti Építészeti Központ, Budapest, 2016. február
 36. XXI. Országos Érembiennále
 37. programajánló
 38. XIV. Országos Érembiennále
 39. XVI. Országos Érembiennále
 40. FIDEM kiállítás díja, 2007
 41. XX. Országos Érembiennále
 42. Horváth József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
 43. Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete
 44. Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, Érem Szakosztály
 45. British Art Medal Society
 46. Százados úti Művésztelep Egyesület
 47. Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, Ötvös Szakosztály
 48. Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, Szobrász Szakosztály
 49. ART '95 Szolgáltató és Kereskedelmi Betéti Társaság