A magyar ifjúsági irodalom alakjai (emlékérmesor)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A magyar ifjúsági irodalom alakjai emlékérmesor.[1]

A négy darabból álló érmesorozat azonos előlappal jelent meg, ahol a Magyar Köztársaság körirat, 200 forint értékjelzés, a BP verdejel és a verés évszáma, 2001 szerepel. A hátoldalon Arany János Toldi, Fazekas Mihály Lúdas Matyi, Petőfi Sándor János vitéz, Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című műve alapján készült egy-egy illusztráció látható.

A Magyar Posta Zrt. ennek a négy érmének a felhasználásával adott ki első ízben érmés képeslapsorozatot.[2] Ezért az emlékpénz megtervezése során követelmény volt, hogy az érmén szereplő kompozíció a levelezőlapon kiterjeszthető „tovább rajzolható” legyen. A tervezésre felkért éremművészek pályamunkái közül ifj. Szlávics László alkotásait választotta a szakértői bizottság megvalósításra.[3]

Érmék adatai[szerkesztés]

A képeslapsorozat[szerkesztés]

Értékbenyomásos levelezőlapok a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott 200 forintos címletű, rézötvözetű emlékérmék verdefényes minőségben vert változatát tartalmazzák. A 81 Ft értékbenyomású levelezőlapok Tóth Yoka Zsolt grafikusművész tervei alapján készültek. Ofszetnyomtatással, az Állami Nyomda Nyrt.-ben 250 grammos matt műnyomópapíron, 10 000 példányban gyártották. Méretei a postai levelezőlap szabvánnyal megegyező 150 × 105 mm. A kibocsátás időpontja 2001. augusztus 1.

Irodalom[szerkesztés]

  • S.K.. Főhősök érmés képeslapon, Népszabadság, 2001. augusztus 2.
  • Levelezőlap érmével, Magyar Nemzet, online változat, 2001. augusztus 3.
  • Aus Aller Welt (Ungarn)Ungarische Kinderliteratur, Deutsches Münzen Magazin, 6. szám, 2001
  • Ez igazi csemege!, FilaTboy, 1. szám, 2002. május

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fotó és leírás a Magyar Nemzeti Bank oldalán. [2010. december 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 14.)
  2. Híradás a Numismatics Hungary honlapján. [2010. január 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 5.)
  3. Fotók a tervező honlapján