Fère-Champenoise-i csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fère-Champenoise-i csata
Armoiries-Empire.jpg Napóleoni háborúk
Battle of La Fère-Champenoise 1814.png
Dátum 1814. március 25.
Helyszín Fère-Champenoise, Franciaország
Eredmény szövetséges győzelem
Harcoló felek
Flag of France.svg FranciaországFlag of the Habsburg Monarchy.svg Osztrák Császárság
Flag of the Kingdom of Prussia (1803-1892).svg Porosz Királyság
Flag of Russia (1914-1917).svg Orosz Birodalom
Flagge Königreich Württemberg.svg Württembergi Kir.
Flag of Bavaria (striped).svg Bajorország
Parancsnokok
Mortier, Edouard.jpg

Mortier Flag of France.svg
Marmont.jpg

Marmont Flag of France.svg
Karl philipp fuerst zu schwarzenberg.jpg
Schwarzenberg Flag of the Habsburg Monarchy.svg
Haderők
20 000200 000
Veszteségek
90004000
A Wikimédia Commons tartalmaz Fère-Champenoise-i csata témájú médiaállományokat.

A La Fère-Champenoise-i csata (ejtsd: fersampenuaz) 1814. március 25-én zajlott le a Mortier és Marmont marsallok vezette francia és a Karl Philipp zu Schwarzenberg herceg parancsnoksága alatt álló hatodik koalíció haderői között, és a szövetségesek győzelmével végződött. (Más források szerint a szövetséges hadseregeket Konsztantyin Pavlovics nagyherceg, Illarion Vasziljevics Vaszilcsikov orosz tábornok, Vilmos württembergi trónörökös herceg és Nostitz porosz tábornok vezették.)

Előzmények[szerkesztés]

1814-ben a helyzet Franciaországban Napóleon császár számára drámaivá vált. A Grande Armée-ből már csak a töredéke maradt meg, a fiatalon besorozott újoncok, a „Mária-Lujzák” bátorsága sem ellensúlyozhatta a szövetségesek óriási számbeli fölényét.

A francia császár sorsát tekintve a szövetségesek eltökéltek voltak. 1814. március 9-én Chaumont-ban egyezményt kötöttek, amelyben leszögezték, hogy „nem folytatnak különtárgyalásokat az ellenséggel”. Caulaincourt-ban a tárgyalásokon határozottan kiálltak amellett, hogy Franciaország veszítse el természetes határait, például a Rajnát, és a harcot mindaddig nem fejezik be, amíg Franciaország, és különösen Napóleon császár teljes vereséget nem szenved.

A francia császár eközben macska–egér játékot játszott a nála sokkal nagyobb létszámú szövetséges erőkkel, hol itt bukkant fel, hol ott, megpróbálta egymástól a két nagy sereget elvágni, de ez nem sikerült neki.

Marmont és Mortier március 21-én két hadoszloppal megpróbálták utolérni a császárt Vitry-le-François-nál, de Yorck lovassága tartalékukban maradt. Épernay elestének hírére egy 30 kilométeres kitérő utat tettek dél felé. Március 22-én visszatértek Champaubert-be, ahol néhány héttel korábban a császár legyőzte a kozákokat (lásd: champaubert-i csata), folytatták az útjukat Châlons-en-Champagne-ba, ezen kívül 5000 emberük volt Sézanne-ban 4500 Montereau-Fault-Yonne-ban és Auxerre-ben is.

Március 24-én Soudé-Sainte-Croix-nál beleütköztek a hatalmas szövetséges erőkbe.

A csata[szerkesztés]

Vaszilij Fedorovics Timm (Василий Федорович Тимм): A Fère-Champenoise-i csata


Március 25-én a 200 000 szövetséges katona egy tömegben megindult Párizs felé, ezt Napóleon nem hagyhatta annak ellenére, hogy maga csak 10 000 emberrel rendelkezett. A szövetségesek előőrsei ráakadtak Mortier és Marmont seregeire, akik Fère-Champenoise előtt álltak. Hála néhány francia egység önfeláldozásának, a két hadosztály először visszatért Sommesous-ból. A francia gyalogság egész délelőtt négyszöget formált, és lassan elakadt, a tüzérségük végig támogatta manővereiket, folyamatosan lőtte a szövetséges lovasságot, amely újabb és újabb erősítéseket kapott.

Délben a gyalogság egyszerű védelmi pozíciót vett fel Connantray és Vassimont közötti magaslatokon. A lovasság megpróbálta visszanyomni a szövetségesek körülzárásra készülő egységeit. Ekkor azonban heves zivatar tört ki, ami jégesővé erősödött, és lefékezte a támadókat. A seregeket félig-meddig átszervezték Connantray-be. A kozákoktól szorongatott menekülő franciák tömege Sézanne felé hátrált, 4500 embert veszítve ezen a napon.

Következmények[szerkesztés]

Amey és Pacthod egységei is fogságba estek, a franciák vesztesége összesen 10 000 hadifogoly, 80 ágyú és 250 hadiszállító kocsi lett. Marmont és Mortier seregének maradványai és a szétszóródott egyéb francia erők tízezres erőként újraszerveződve megpróbálták Párizs védelmét ellátni. Mortier útra parancsolta a tízezer embert, akik csatlakozva Napóleon erőihez Fontainebleau-nál fogságba estek.

Oroszországban, a cseljabinszki kerületben egy községet a Fère-Champenoise-i orosz győzelem emlékére Fersampenuaznak (oroszul: Фершампенуаз) neveztek el.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bataille de Fère-Champenoise (1814) című francia Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.